Markedsportalernes udvikling i Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. september 2004.


Allerede i 1989 havde Danmark sin første markedsportal. Dengang hed teknologien EDI. I dag er der flere markedspladser, og teknologien hedder XML. Udfordringerne for markedsportalerne er dog stort set de samme.
udvikling
"ERP-systemerne skal integreres med løsningen for at give gevinst."
"Det tager tid at få folk i virksomhederne til at bruge løsningen."
Udsagn om markedsportaler anno 2004? Nej, udsagnene er om en af Danmarks første markedsportaler, Industrilink, der åbnede i 1989. Lars Bursche, administrerende direktør i Sandvik Coromant, var med til at starte Industrilink i sin tid.
- Det var rimeligt revolutionerende på det tidspunkt. Dengang var det den eneste effektive, elektroniske indkøbsenhed i Danmark, mindes Lars Bursche.
I starten var Industrilink baseret på en ren EDI-løsning, men markedsportalen udviklede sig over tid til en flerstrenget markedsplads, der benyttede EDI, internet og XML/EDI. I år 2000 blev Industrilink betegnet som den største elektroniske markedsplads i Danmark med en omsætning på mere end 180 millioner kroner.
15 år senere - samme problemstillinger
At få bygget Industrilink op til at få den størrelse var dog ikke ligetil.
- Det kunne tage seks måneder at omlægge til elektroniske bestillinger og yderligere seks måneder at få løsningen til at fungere og ikke mindst få folk til at bruge løsningen i virksomhederne, siger Lars Bursche.
I dag er det tilsyneladende også et problem at få folk til at anvende de nye markedsportaler.
Når Morten Kamper, direktør i Foreningen for Dansk internethandel (FDIH), skal beskrive markedet for markedsportalerne i dag, bruger han vendinger, der i indhold minder om Lars Bursches:
- Det har taget længere tid at ændre rutiner og forretningsprocesser, især hos indkøbsorganisationerne, end de fleste havde regnet med.
Den samme melding kommer fra Peter Bork, marketing- og kommunikationschef hos Gatetrade:
- Det bliver ikke til så meget e-handel, som virksomhederne oprindeligt planlagde, da der er tale om en omstillingsproces, der er lang tid om at synke igennem en organisation.
Enklere integration
Mens det kan være en udfordring at få brugerne til at ændre vaner, er der sket en udvikling på integrationsområdet.
- Der er sket meget med hensyn til integrationsomkostningerne, siger Peter Bork fra Gatetrade og uddyber:
- Bare for to år siden talte man typisk om integrationsomkostninger på 200.000-300.000 kroner. I dag kan det samme klares for cirka 50.000 kroner.
Morten Kamper fra FDIH mener på samme måde, at det er enklere at anvende de nye markedsportaler frem for EDI:
- Der er stadig en del arbejde, hver gang man skal på en ny markedsportal. Det er dog ikke så komplekst som EDI, der ikke er opgivet, men lever i bedste velgående. Store kunder vælger ofte en EDI-løsning til strategiske partnere og en markedspladsintegration af indkøb og leverandører, mens de mindre virksomheder går XML-/internet-vejen. En erfaring, som Industrilink gjorde i de sidste år som selvstændig dansk markedsportal.
- EDIFACT blev ikke skippet, men Industrilink blev udvidet med en webløsning.
EDIFACT er god til de store kunder, mens de mindre kunder foretrak webløsningen, siger Lars Bursche.
Fremtiden for markedsportalerne
Allerede i 1990 regnede Lars Bursche med, at det kun var et spørgsmål om tid, før Industrilink ville indgå som led i en større markedsportal.
- Vi regnede med. at Industrilink ville blive opslugt af en større fisk, siger Lars Bursche, der i år 2000 var med til at overdrage Industrilink til den større markedsplads Endorsia, der er en markedsplads etableret af blandt andre Sandvik og SKF - en naturlig udvikling til gavn for begge parter.
På det tidspunkt havde Industrilink nået en størrelse, som retfærdiggjorde en fortsat udvikling - om ikke en speciel god forretning for ejerkredsen, så en effektiv portal, som opfyldte sit formål. Spørgsmålet er så, om vi kan forvente at dagens markedsportaler vil blive en god forretning.
- Udviklingen er i fuld gang, og omsætningen stiger dag for dag på markedspladserne, siger Morten Kamper fra FDIH, der absolut tror, at markedsportalerne går en god udvikling i møde.
Samme melding kommer fra Gatetrade, der i juli i år blev overtaget af Consolidated Holding, efter at de oprindelige ejere ikke var tilfredse med, at deres investering endnu ikke havde givet noget afkast, men udelukkende tab.
- Vi ser absolut positivt på markedet. Alle ved, at e-handel er vejen frem, der er blot forskel på folks holdninger og handlinger, siger Peter Bork fra Gatetrade.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere