EDIFACT eller XML til dataudveksling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. september 2004.


En ny teknologi får al opmærksomheden, mens den gamle velprøvede teknologi i al ubemærkethed udfører størstedelen af arbejdet.
valg
"Foventningerne om et boom i anvendelsen af XML er ikke indfriet".
Hos Dan Net sidder senior produktchef Flemming Christensen og har et godt indblik i det danske marked for e-handel. Dan Net har cirka 60 procent af det danske marked for Value Adding Network Service (VANS), der overordnet set omfatter funktioner og services i forbindelse med udveksling af data mellem to virksomheder.
EDI trækker det store læs
Af Dan Nets samlede kundebase er det cirka 95 procent, der anvender EDIFACT, mens fem procent anvender XML.
En af årsagerne til, at det stadig er FN-standarden EDIFACT (Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport), der trækker det store læs i dataudvekslingen mellem virksomheder, er historisk begrundet.
- Der skal være nogle store lokomotiver, der driver udviklingen og udbredelsen af en ny teknologi. De store lokomotiver inden for dataudveksling, som sundhedsområdet og dagligvarehandelen, har for år tilbage investeret tocifrede millionbeløb i EDIFACT og kan ikke umiddelbart se nogen besparelse ved at skifte til XML, forklarer Flemming Christensen.
En anden årsag til, at XML ikke er slået mere igennem, er manglen på standarder inden for XML - eller rettere de mange forskellige XML-standarder.
- Der mangler stadig den overordnede standard for XML. I dag er der måske 10-20 standarder. Det kræver udvikling eller konvertering for at få de forskellige standarder til at tale sammen, siger Flemming Christensen, der, i modsætning til den udbredte opfattelse i it-branchen, ikke mener, at XML er billigere at anvende end EDIFACT.
- Når der startes nye projekter i de store virksomheder, så kigger de da på XML. Det viser sig, at der ikke er den store økonomiske fordel ved at anvende XML frem for EDIFACT, når man allerede har EDIFACT-erfaringen i huset, forklarer Flemming Christiansen.
Der ventes på ebXML
Flemming Christensen forventer dog, at XML-anvendelsen vil stige, når XML-standarden ebXML bliver færdig. Standarden bygger blandt andet på erfaringerne fra EDIFACT og blev startet i et samarbejde mellem OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards ) og FN. Flemming Christensen forudser dog ikke nogen dramatisk vækst i XML-anvendelsen.
- Om XML-kommunikationen vil eksplodere, tvivler vi dog lidt på, siger Flemming Christensen, der henviser til, at mange store virksomheder allerede har investeret mange penge i EDIFACT og ikke kan se nogen umiddelbar besparelse ved at skifte til ebXML.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere