Systemkonsulent: Lagerforvalter i kompetencer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. august 2004.


Jeg er sådan en slags lagerforvalter i kompetencer. Jeg skal sørge for, at mine folk kan det, de skal kunne, siger systemudvikler og SAP-konsulent Morten Bovien, 39 år. Han har arbejdet i it-branchen i snart 20 år og blev færdig som edb-assistent i 1986.
I dag er han konsulentchef for ni SAP-programmører i Ciber. Han er også ABAP-programmør og har stadig olie på fingrene en gang i mellem, siger han, men mere og mere tid går med ledelse og strategiudvikling.
- Jeg har arbejdet med SAP, siden jeg forlod skolen. I dag går 60 procent af min tid med tekniske løsninger og resten med ledelsesopgaver. Det er jeg meget tilfreds med. Ledelse er spændende at beskæftige sig med, siger Morten Bovien.
Hans medarbejdere skal være opdateret, og selvom han også beskriver sig selv som blot en kollega med udvidede beføjelser, så er det hans ansvar, at afdelingen kan levere det, sælgerne sælger. Han planlægger deres uddannelser sammen med dem. Ofte sendes to på kursus, og så bruger hele afdelingen efterfølgende en eftermiddag og aften på videndeling og ost og rødvin
- Lederbeføjelser er vigtige. Hvis du skal beskæftige dig med dit fag på strategisk niveau, skal du også have autoriteten til at komme igennem med beslutninger, siger han.
Morten Bovien deltager stadig på tekniske kurser, men da det først og fremmest er hans medarbejdere, der har brug for kompetencerne i det daglige kodearbejde, har der også sneget sig en række lederkurser ind i Morten Boviens kalender.
- Min udvikling går mod det ledelsesmæssige. Jeg har alvorligt overvejet at tage en MBA, men jeg kan ikke se, hvor jeg skal finde tiden til det. Ciber støtter medarbejderuddannelse, men en MBA vil næppe betyde noget for mit job her. Jeg har været her så længe, at de ved, hvad jeg står for, siger han.

Forskellige typer
En særlig disciplin for en leder er rekruttering. Her gælder det om at finde de rigtige typer. De skal ikke ligne hinanden alle sammen, tvært imod.
- De skal være forskellige. Nogle kunder foretrækker en kodekarl, der sidder ovre i hjørnet, mens andre hellere vil have en udadvendt type, siger Morten Bovien. Når han ansætter folk, er Cibers HR-afdeling inde over med blandt andet en PAPI-test (Personal and Performance Inventory).
Hvis Morten Bovien ikke skulle lave det, han laver nu, ville han være it-chef eller udviklingschef, siger han.
- Men jeg er også glad for at skrive, og jeg har skrevet til Cibers personaleblad.
Tidligere har han været hos KTAS (TDC) og hos LK NES. Måske ser vi en dag Morten Bovien som journalist på Computerworld?

Billedtekst:
- Jeg nyder kombinationen af det praktiske systemarbejde og ledelsesansvaret. Skal du arbejde strategisk med dit fag, skal du også have beføjelser til at gennemføre beslutninger, siger Morten Bovien, SAP-konsulentchef hos Ciber.

Boks:
Det tjener en systemkonsulent
Systemkonsulenterne er godt lønnede. I Computerworlds undersøgelse kalder vi dem over en kam for systemkonsulenter, men det er systemimplementeringskonsulenterne, der trækker de største lønsedler hjem, nemlig 39.275 kroner om måneden. De, der står for drift og vedligehold, tjener i snit 33.795 kroner, mens udviklerne placerer sig midt i feltet med 37.587 kroner.
De fleste systemkonsulenter er i 30'erne, og det store flertal har mellem fem og ti års erfaring, mange endda mere end ti år. De, der har op til fem års erfaring, er til gengæld steget godt ti procent i løn siden sidste år.
Systemkonsulenter er trofaste folk. Kun ni af de 56 spurgte har skiftet job og kun fem søger aktivt nye græsgange.
I Jylland er gennemsnitsmånedslønnen godt 4.000 kroner lavere end i hovedstadsområdet. Undersøgelser viser til gengæld, at jyderne får væsentligt mere ud af deres penge på grund af højere leveomkostninger i hovedstadsområdet.
Gennemsnitsløn: 36.527 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere