Linux tager på efterskole

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


Danmarks efterskoler har fået en ny indflytter. Open source-slænget med pingvinen Tux i spidsen er flyttet ind på serverne og arbejder pænt sammen med Windows på klienterne.

Efterskole-eleverne på Aalestrup Naturefterskole får en sund kombination af boglig viden og gode naturoplevelser, når de flytter ind på efterskolen, der ligger i Himmerland mellem Viborg og Aalborg.
På samme måde forsøger skolen at få en sund kombination ud af Linux som server-software og windows som klient-software. En kombination, der startede som et pilotprojekt omkring årsskiftet 2002/2003 og nu under navnet Skoleserv er en etableret succes. Successen bygger på en serverkonfiguration, som catpipe Systems i København har sat sammen. Basalt set er det en Linux-baseret server med en mængde open source-software.

Linux danser Samba med Windows
Skoleservs succes glæder De Frie Skolers Edb-Brugs, som er en andelsforening dannet af Danmarks cirka 450 fri-, høj-, efter- og husholdningsskoler, der udgør de frie skoler i Danmark. De frie skoler anvender en række Wndows-baserede administrative programmer udviklet af De Frie Skolers Edb-brugs.
Konsulent Axel Justesen fra De Frie Skolers Edb-Brugs har været med til at promovere Skoleserv-løsningen de seneste par år, når antallet af brugere på skolerne er vokset.
- Skolerne spørger, hvad de skal gøre, når de har brug for flere brugere på vores systemer, siger Axel Justesen. Typisk har skolerne blot haft en enkelt pc stående, men har nu brug for, at flere brugere kan anvende de administrative programmer.
- Vi siger, at de skal anskaffe en server, og vi anbefaler Skoleserv, da det er prismæssigt attraktivt. Skolerne undgår licensræset, og serveren kan konfigureres efter de behov, skolen nu engang har, siger Axel Justesen.
Da alle de administrative programmer er Windows-baserede, er en del af forklaringen på Skoleservs success, at den leveres med Samba, der får den Linux-baserede server til at optræde som en Windows-fil- og printerserver. De administrative programmer kan dermed afvikles uden problemer ifølge Axel Justesen.
- Vi ved, at vores programmer kan afvikles på den platform, siger han og tilføjer, at tankegangen bag open source er i tråd med græsrodstankegangen bag de frie skoler. De Frie Skolers Edb-Brugs er dog udelukkende rådgivende organ for de frie skoler, så hvis skolerne ønsker det, kan de også vælge at anvende Windows-baserede servere.

Support på klippekort
Søren Lund-Petersen, dansklærer og it-ansvarlig fra Aalestrup Naturefterskole, var med til at installere Skoleserv som pilotprojekt ved årsskiftet 2002/2003 sammen med catpipe Systems, der har udviklet server-konceptet. Et pilotprojekt, hvor Søren Lund-Petersen var spændt på forløbet, da der var tale om et rent pioner-projekt, men da det ikke kostede så meget, støttede Aalestrup Naturefterskoles ledelse projektet.
- Der var jo ikke de store penge, der kunne gå tabt, så hvis det gik galt, ville det ikke betyde så meget, siger Søren Lund-Petersen og refererer til, at Aalestrup Naturefterskole kun har betalt for hardware og support, da al software på serveren er gratis open source-software.
Pengene var da også godt givet ud, ifølge Søren Lund-Petersen, selvom der var lidt indkøringsproblemer.
- Der gik da et par måneder med at få kørt systemet på plads, men der har ikke været nogen store, alvorlige problemer, siger Søren Lund-Petersen, som administrerer systemet og eksempelvis selv opretter nye brugere og tildeler rettigheder.
Indtil videre er der cirka 30 brugere af systemet. Den autodidakte Søren Lund-Petersen har mulighed for at trække på catpipe Systems' support, hvis der er større ændringer eller vedligehold, som han ikke selv kan håndtere. Siden efteråret 2003 har han brugt fem klip af et 10-timers supportklippekort.
En del af løsningen på Aalestrup Naturefterskole er en webbaseret adressebog og kalender, hvor kalenderen blandt andet bruges til at reservere lokaler og forskelligt av-udstyr.
Det administrative personale har i et stykke tid haft mulighed for at arbejde hjemmefra, da de kan få adgang til diverse dokumenter på serveren ved hjælp af WebDAV-protokollen, som bygger på HTTP-protokollen. Den 8. august i år fik Naturefterskolens lærere på tilsvarende måde adgang til at dele, gemme og benytte dokumenter på skolens server ved hjælp af WebDAV. Så nu kan lærerne også arbejde hjemmefra - dog ikke med den daglige undervisning!

Open source for autodidakte
Søren Lund-Petersen mener, at open source-miljøet giver en selvlært person som ham selv større support end Windows-miljøet.
- For autodidakte er open source mere interessant. Der er flere muligheder, hvis man er lidt kreativ. Det er eksempelvis langt nemmere at få adgang til open source-scriptkode end at få adgang til ASP-kode, mener Søren Lund-Petersen, der dog ikke er fanatisk Linux-tilhænger.
- Vi har ikke umiddelbart nogen planer om at benytte Linux på klienterne - heller ikke til undervisningsbrug, oplyser Søren Lund-Petersen, der underviser eleverne i it et par timer om ugen.
- De har rigeligt at gøre med at finde rundt i Windows.
Undervisningen foregår ved pc'er, der har installeret Windows 98. Det er planen, at de skal opgraderes til Windows XP i løbet af efteråret.

Billedtekst: Søren Lund-Petersen, dansklærer og it-ansvarlig på Aalestrup Naturefterskole, mener, at open sourcemiljøet giver en selvlært person som ham selv større support end Windows-miljøet.

Om Skoleserv
Skoleserv, som Aalestrup Naturefterskole anvender, består af følgende funktioner:
Internet gateway, proxy og firewall
Webserver
Mailserver
Webmail
Fil-/print-server
Webbaseret adressebog og kalender
Alt sammen kører på en 1 GHz CPU med 256 Mb RAM og spejlede diske (2 x 80 Gb)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere