Fødevareselskab med hang til tynde klienter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


IT-afdelingen hos fødevareselskabet Nowaco har stor succes med Windows Terminal Server og tynde klienter

Siden oktober sidste år har Nowaco Trading, en division i fødevareselskabet Nowaco, med stor succes kørt Windows 2003; den nyeste version af Windows.
It-koncernchef, Jesper Frier, kan i dag glæde sig over en problemfri og stabil drift af et system, der understøtter 125 brugere i 13 lande. Da Nowaco har kontorer i stort set alle tidszoner - fra Chicago i USA over Aalborg i Danmark til Shanghai i Kina - er det vigtigt, at systemet er tilgængeligt 24 timer i døgnet.
Omdrejningspunktet i Nowaco Tradings it-arkitektur er otte servere, hvoraf to kører Windows 2003 Terminal Server.
På hovedkontoret i Aalborg anvender 60 Nowaco-medarbejdere tynde klienter, der kører Windows CE eller Linux. Det er planen, at de fleste af brugerne på kontorerne i resten af verden også skal skifte til tynde klienter. Både Linux-klienterne og Windows-klienterne anvender Remote Desktop Protocol (RDP) til at etablere forbindelsen til Terminal Serveren.
Ifølge Jesper Frier er anvendelsen af Linux historisk betinget.
- I år 2000 fik vi de første tynde klienter. Da vi på det tidspunkt ikke kunne få Windows CE-klienter, valgte vi Linux, forklarer Jesper Frier, der ikke regner med at investere i yderligere Linux-klienter, nu hvor han kan vælge Windows CE-klienter.
Ifølge Jesper Frier giver Linux-klienternes RDP nemlig anledning til "gummi"-taster, hvilket er oplevelsen af at skrive på tastaturet og se indtastningen på skærmen med cirka et sekunds forsinkelse.
- Det er voldsomt irriterende for en bruger, oplyser Jesper Frier.
Ifølge Jesper Frier er systemet med Terminal Server og tynde klienter med til at minimere omkostningerne.
- Administrationsbyrden er minimal ved tynde klienter. Der er ingen installation, opgradering og vedligeholdelse af klienterne, så det er en billig måde at drive klienter på, siger Jesper Frier, der oplyser, at det koster omkring 2.500 kroner at lave en arbejdsplads til Terminal Server.
Nowaco har dog ikke foretaget egentlige beregninger af omkostningerne ved at have tynde klienter kontra tykke klienter; for Jesper Frier "er det indlysende, at tynde klienter er billigere".
Ifølge Jesper Frier vil det dog altid være en vurdering af brugernes behov, der afgør muligheden for at bruge tynde klienter.
- Jeg tror ikke på en 100 procents anvendelse af tynde klienter. Nogle lokationer vil have specielle behov og derfor have behov for pc'er. Men under normal udskiftning bliver behovene vurderet og pc'erne ændret til tynde klienter, hvis det er muligt, oplyser Jesper Frier.
God planlægning - kort opgradering
Det var også indlysende for Jesper Frier og hans kollega Jens Hyldgaard Petersen, at de skulle inddrages i planlægningsfasen ved opgraderingen fra NT 4.0 til Windows 2003. De to, der udgør it-afdelingen i Nowaco Trading, havde nemlig ikke været med ved installationen af NT 4.0, hvilket betød, at de ikke kendte opsætningen. Desuden blev der anvendt forskellige eksterne leverandører, der komplicerede konfigurationen yderligere.
- Der var afgjort driftsmæssige stabilitetsproblemer, som skulle løses med opgraderingen, siger Jesper Frier og fortsætter:
- Forskellige eksterne leverandørers lappeløsninger betød, at det var komplet umuligt at gennemskue systemet. Hver gang man forsøgte at rette op på en fejl, blev to andre introduceret.
Derfor blev migreringen omhyggeligt planlagt sammen med konsulentfirmaet Knudsen Consulting, som også tog sig af designet af Active Directory-strukturen, der indeholder oplysninger om Nowaco's netværksmiljø.
Selve planlægningen og udarbejdelsen af Active Directory-strukturen tog et par måneder, mens opgraderingen blev foretaget hen over en weekend.

Opgradering af Exchange gav problemer
Siden da - i næsten et år - har Windows 2003 kørt uden problemer, og Nowaco har ikke haft brug for eksterne konsulenter. Derimod foregik opgraderingen af Exchange Server 5.5 til Exchange Server 2003 ikke helt så gnidningsfrit.
Exchange Server 2003 var lige blevet frigivet, da Nowaco opgraderede i efteråret 2003, hvilket betød, at nogle anti-virus-programmer ikke fungerede sammen med den nye mailserver.
- Vi forsøgte to forskellige anti-virus programmer, der var godkendt til Exchange 2003, men de fungerede ikke sammen med Exhange 2003. Det var først, da vi prøvede med GFI MailSecurity i december måned, at vi fik anti-virussen til at virke sammen med Exchange, siger Jesper Frier, der dog understreger, at Nowaco ikke kørte uden anti-virus i perioden oktober til december 2003:
- Vi installerede anti-virus på vores to gateways, der lå foran Exchange-serveren, så vi kunne scanne e-mails for virus, siger Jesper Frier.
Samtidig med anti-virus-problemerne var der et andet problem, der gav forsinkelser for e-mail med vedhæftede filer.
Nowaco havde lagt Exchanges database- og log-filer på nogle drev, der ikke er Exchanges default-drev. Ændringen var af en ukendt årsag ikke blevet registreret i Windows-registry'et, så i visse tilfælde prøvede Exchange 2003 at anvende default-drevet.

Billedtekst:
Ifølge Jesper Frier, it-koncernchef for Nowaco, giver Linux-klienternes RDP anledning til "gummi"-taster, hvilket er oplevelsen af at skrive på tastaturet og se indtastningen på skærmen med cirka et sekunds forsinkelse.

Boks:
Om Remote Desktop
Protocol (RDP)
Med RDP bliver der kun udvekslet tastatur-tryk og skærmbilleder mellem en tynd klient og en server.
RDP anvendes over TCP/IP.
RDP er blandt andet implementeret i open source-programmet rdesktop, der gør det muligt at anvende Windows Terminal Services fra diverse Unix-maskiner. Hvis man eksempelvis installerer rdesktop på en Linux-maskine, vil man kunne køre en Windows-session på en Terminal Server fra Linux-maskinen.
- Det er voldsomt irriterende for en bruger, siger Jesper Frier.

Styresystemer - oversigt

Nedenstående viser hvilke operativsystemer, der anvendes i dag, og som har haft betydning for operativsystemudviklingen. Multics bruges dog ikke mere.
AIX: IBM's Unix-udgave.
BSD: Open source-operativsystemfamilie bestående af FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, NetBSD; alle med udspring i Berkeley Software Distribution-Unix.
HP-UX: Hewlet Packards Unix-udgave.
Linux: Open source-operativsystem udviklet af Linus Thorvalds.
Mac OS X: Operativsystem til Apples Mac. OS X er baseret på FreeBSD.
Minix: Operativsystem udviklet af Andrew S. Tanenbaum til undervisningsbrug. Linus Torvalds blev inspireret af Minix til at udvikle Linux.
MS-DOS: Det første populære operativsystem til pc'en. Grundlagde Microsofts forretningsmæssige succes.
Multics: I 1964 startede MIT, General Electric og Bell Labs et fælles projekt med at udvikle Multics. Systemet havde stor indflydelse på udviklingen af Unix.
Netware: Novells net-operativsystem.
OS/2: IBM's bud på et pc-operativsystem. Blev ikke en succes.
OS/400: Operativsystem fra IBM til IBM's i5-maskiner.
Solaris: Suns Unix-version. Sun har annonceret, at Solaris skal være open source.
Tru64 Unix: Compaqs Unix. Tidligere kendt som Digital Unix.
UnixWare: SCO's Unix-version.
VMS/OpenVMS: Operativsystem udviklet af Digital til Digital's VAX-maskiner. En del VMS-udviklere blev hyret af Microsoft til at udvikle Windows NT.
Windows: Microsofts operativsystemfamilie, der består Windows 3.11, 95, 98, ME, NT, XP, Server 2003.
z/OS: Operativsystem til IBM mainframes. Er en videreudvikling af mainframe-operativsystemerne MVS og OS/390.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere