Knappe kompetencer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. juni 2004.


Korrekt bemandingsstrategi er centralt for projektledelse, men i takt med, at opsvinget melder sig, bliver det stadig sværere at få fat i de rigtige eksterne kompetencer.

BEMANDING

Der er så stor mangel på de erfarne SAP-folk, at SAP i Danmark nu har startet et trainee-program for akademikere for at afhjælpe flaskehalsen. Også erfarne .Net-folk forventes at blive en mangelvare i den nærmeste fremtid. For i takt med, at opsvinget er over os, bliver stadig flere it-projekter sat i søen. Og kunderne risikerer nu at stå i en mangelvaresituation, når deres it-projekter skal bemandes med erfarne eksterne konsulenter.
- Der er på forskellige områder en knaphed på de dygtige folk. Og om det lykkes at få dem på sit projekt, er selvfølgelig helt afhængig af, hvornår man går i gang, og hvad man er villig til at betale, siger Esben Wolf, projektleder ho Teknologisk Institut.
Den problemstilling kan man nikke genkende til hos Løgstør Rør. Her var it-chef Arne Byriel sammen med sit hold i gang med et større it- projekt. Med på holdet var en erfaren konsulent, der var sat ind af projektets systemleverandør.
- Han var den rette mand for vores projekt og virkelig dygtig. Men deadline rykkede sig, og han skulle videre til et andet projekt. Det betød, at han ikke kunne nå at være med i den kritiske fase, hvor projektet endeligt skulle overdrages til os. Det endte med, at vi måtte finde en lappeløsning, hvor han delvist var med i overdragelsen, mens han samtidig arbejdede på et andet projekt. Det var ikke optimalt, siger Arne Byriel.

Løsningsmodeller
Spørgsmålet er så, hvordan man som it-chef undgår at mangle de kompetente eksterne konsulenter. Esben Wolf fra Teknologisk Institut anbefaler at man i god tid går i gang med at lede efter de rette konsulenter.
- Det er udbud og efterspørgsel. Hvis du kommer for sent i gang, må du tage, hvad der er tilbage, siger han.
Også Arne Byriel anbefaler at kigge på tidshorisonten.
- Det er et faktum, at de rigtig dygtige konsulenter er bundet meget stramt op tidsmæssigt, og da man ikke er herre over de forsinkelser, der kan opstå i et projekt, så er det bedste råd, jeg kan give, at man sætter en rummelig deadline for projektet, så man undgår at miste konsulenterne halvvejs. Hvis man pacer et projekt, er man selv ude om det, siger han.
Hos ISS valgte man i 2003 at outsource virksomhedens it-drift til CSC. Outsourcingprojektet var ifølge it-chef Jess Jørgensen, en måde at imødegå selskabets bemandingsproblemer.
- Rigtig bemanding er centralt, og det er det, vi med outsourcing-aftalen har fået et større fokus på. Internt kan vi koncentrere it-organisationen mod forretningen, og samtidig trække på vores samarbejdspartners kompetencer, siger han.

Strategisk fokus
En anden type outsourcingløsning finder man hos det nystartede konsulenthus Interim Competence. Her er tale om en outsourcing af bemandingsprocessen på it-projekter og problematikken: De dygtige folk på det rigtige tidspunkt som grundsten i forretningsmodellen.
Selskabet, der trækker på en gruppe af 450 freelancekonsulenter inden for en række forskellige it-kompetenceområder, tilbyder kunderne, hvad de kalder for et strategisk beredskab. Grundideen er at føre it-projektbemandingen op i organisationens ledelseslag, hvor selskabets konsulenter i samarbejde med kundens human ressource-organisation kan planlægge, hvilke kompetencer der skal bruges hvornår, i stedet for at bemandingen er overladt til den enkelte it-chef og systemleverandørens valg af hvilke konsulenter, der passer på projektet.
- I virksomheder, hvor projekter hele tiden sættes i gang, og hvor der hele tiden er teknologidrevne forandringer, er der også et varierende behov for ressourcer og kompetencer. Den tekniske chef har ikke nødvendigvis tiden eller ressourcerne til at organisere rekrutteringen af de rette eksterne folk. Hvis man vil have kvalitet og de rigtige kvalifikationer hos de mennesker, man henter ind i virksomheden, kræver det, at man arbejder strategisk og fremsynet med bemanding, siger Stig Weilborg, partner i Interim Competence.

Billedtekst:
Den tekniske chef har ikke nødvendigvis tiden eller ressourcerne til at organisere rekrutteringen af de rette eksterne folk, siger Stig Weilborg, partner i Interim Competence.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere