Internet-telefoni på vej ud i virksomhederne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.


internet-telefoni: Den store amerikanske hovedsæt-producent Plantronics har indgået partnerskab med det dansk-svenske Skype Technologies om internet-telefoni, som de forventer står over for et gennembrud i mindre virksomheder.

I øjeblikket overvejer en del it-afdelinger, om tiden er moden til at gå skridtet videre fra IP-telefoni til internet-telefoni. Det svensk-danske udviklingsfirma Skype og dets hovedsæt-partner Plantronics mener, at internet-telefoni har opnået tilstrækkelig kvalitet til at kunne anvendes til mange typer samtaler i erhvervslivet, men der er stadig betydelig skepsis overfor, om internettet er et tilstrækkeligt stabilt overførselsmedie til forretningssamtaler.
IP står som bekendt for Internet Protocol, og derfor kan det måske umiddelbart synes kunstigt at skelne mellem IP-telefoni og internet-telefoni, men det er et forsøg på at adskille to forskellige anvendelser. IP-telefoni refererer til telefoni baseret på IP-protokollerne. Denne kan blive sendt ud over internet, men bliver det langt fra altid. Det er en form for telefoni, der i øjeblikket bliver indført i en lang række virksomheder til intern telefoni. Typisk forbinder man et hovedkontor med en række eksterne afdelinger, hvoraf nogle udmærket kan ligge i udlandet. Her efter skal virksomheden ikke længere betale minuttakster på teleselskabernes net, når der bliver ringet mellem geografisk adskilte afdelinger - i stedet kan de benytte dataforbindelserne, som de typisk har i forvejen. Benytter man internettet til at overføre IP-telefoni for eksempel til afdelinger i udlandet, har man stort set altid lavet særlige aftaler, der sikrer at man får tilstrækkelig kapacitet til at undgå udfald i samtalerne - ofte ved MPLS-teknologien (Multi Protocol Label Switching).
Internet-telefoni, hvor samtalerne afvikles over internettet, som det er, har eksisteret i flere år, men er mest blevet benyttet af private til opringninger til bekendte i udlandet: Besparelserne har fået brugerne til at acceptere usikkerhed om samtalekvaliteten.
Danske udviklere
Sidste år i september lancerede så danskeren Janus Friis og svenskeren Niklas Zennström internet-telefoni-programmet Skype. De to stod bag fildelingstjenesten Kazaa, og lige som den benytter Skype peer-to-peer-teknikker til at øge lydkvaliteten og forenkle installationsprocessen. Midt i april i år var telefonprogrammet blevet downloadet 10,5 millioner gange.
Dette forår har telefonproducenter som Siemens og danske RTX Telecom lanceret trådløse telefoner, der er forberedt for brugen af Skype. Men eftersom Skype i første række bliver brugt med såkaldt softphones på pc'er via hovedsæt, har Skype Technologies indgået et partnerskab med den amerikanske hovedsæt-producent Plantronics, som kan tilføre sine erfaringer inden for støjreduktion og begrænsning af ekko. Partnernes forhåbning er, at vejen dermed er banet for Skypes anvendelse i erhvervslivet.
- Vi tror, at små og mellemstore virksomheder er klar til at anvende denne form for internet-telefoni. I modsætning til tidligere løsninger etablerer Skype en sikker tunnel gennem firewallen, og er dermed langt mere anvendeligt. Dermed kan du tilbyde kunder og partnere for eksempel i Kina at ringe gratis til dit firma, siger Ken Kannappan, der er administrerende direktør i Plantronics.
Deri ligger også, at de fleste virksomheder et godt stykke tid endnu vil benytte internet-telefoni til kommunikation med nære kontakter, mens kommunikation med almindelige kunder vil foregå over mere afprøvede kanaler.

Billedtekst: - I modsætning til tidligere løsninger etablerer Skype en sikker tunnel gennem firewallen, og er dermed langt mere anvendeligt. Dermed kan du tilbyde kunder og partnere for eksempel i Kina at ringe gratis til dit firma, siger Ken Kannappan, der er administrerende direktør i Plantronics.
Foto: Nicola Fasano




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere