Fra Singapore til Landgreven

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. april 2004.


Med Henrik Jeberg som it-direktør har Økonomistyrelsen scoret en kapacitet med international forretningserfaring. Bedre service til borgerne og én indgang til det offentlige, er den nye it-direktørs ambition.

Da Henrik Jeberg ville hjem til Europa efter tre år i Singapore, hvor han med massiv succes havde bygget Navisions forretning op i Asien, var der ganske enkelt ikke noget job i organisationen, som ville byde den 38-årige salgs- og marketingkomet en anstændig udfordring. Det vil sige, der var selvfølgelig den stol, den administrerende direktør sidder i, men her befandt René Stockner sig allerede, og han var forståeligt nok ikke til sinds at overlade roret til den hjemvendte Asien-farer.
Henrik Jeberg er toppet meget tidligt i sin karriere. Han har altid villet være administrerende direktør. Det har han vidst, siden han som 11-årig spurgte sin klasselærer om, hvilken uddannelse han skulle tage for at blive det. Svaret var dengang ingeniør. Så Henrik læste til civilingeniør og supplerede med en HD og en række kurser i ledelse fra blandet andet INSEAD.
Han startede karrieren som it-chef for Berlingske Lokalaviser. Senere på Carlsberg blev han så fortrolig med Navision-systemet og folkene bag, at Navision kaprede ham til sin danske salgsafdeling. Kort efter havde hovedkvarteret spottet talentet, og Jeberg blev sendt til Australien som trouble shooter. Her fik han sit første administrerende direktør-job og byggede Navisions aktiviteter op down under. Han blev kendt som en hård hund og tog til Frankrig, hvor han boede i Paris og fik styr på Navision-forretningen der. Og nu ville han gerne have sit eget i stedet for at rydde op efter andre.

De gamle rotter i Østen
Han fik Asien. Navision havde ikke nogen aktiviteter der, så han tog til Singapore og startede fra bunden.
De næste tre år havde han og hans team den bedst ydende afdeling i Navision. Det gik forrygende. Henrik Jeberg blev medlem af bestyrelsen for Det Danske Handelskammer i Singapore. De gamle rotter i Østen sagde til ham, at enten ville han få nok af at være der efter to-tre år og tage hjem. Eller også ville han blive i Asien resten af livet, fordi han ikke kunne få nok. Han fik nok efter tre år og ville hjem.
Hjem betød i første omgang Paris, som han havde forelsket sig i. Han sagde farvel til Navision og arbejdede for Gartner Group som ansvarlig for forretningsstrategi. Han mødte sin nuværende kæreste, og sammen besluttede de at skabe en tilværelse i Danmark. Og så ringede Henrik Jebergs mobiltelefon, mens han var på virksomhedsbesøg hos Mercedes i Tyskland. Økonomistyrelsen i Danmark havde fået ham anbefalet og tilbød ham jobbet som it-direktør.

100 it-projekter
Nu befinder han sig så der, i Økonomistyrelsens bygning på Landgreven 4 i København, i en offentlig institution, hvor bevægelsesfriheden i høj grad er afhængig af politiske dagsordner og beslutninger. Det er et karriereskift, erkender han, men han er ikke bange for at komme til at kede sig.
- Tværtimod. Det, vi laver herinde, har stor konsekvens for utrolig mange. 500.000 mennesker er afhængige af, at vi har et velfungerende lønsystem. Jeg har lige talt dem, og der kører ikke færre end 100 forskellige it-projekter lige nu i organisationen. Det er størrelsen og betydningen af projekterne - kombineret med min politiske interesse, der tiltaler mig. Men jeg vil gerne indrømme, at en stilling som it-direktør i en offentlig styrelse ikke var det første, der var faldet mig ind, siger Henrik Jeberg.
De politiske spilleregler kender han ikke meget til. Det har han meldt ud fra starten. Men hans opgave bliver også først og fremmest at bruge sin brede erfaring med ledelse, strategi og it, sammen med sit indgående kendskab til Navision, som er et bærende element i Økonomistyrelsens system.

Bundlinie-orienteret
Han vil dog gerne sige, at han er helt på linie med finansminister Thor Pedersens udtalelse for nylig om, at der ikke skal kastes flere penge efter nye it-forsøgsprojekter i offentligt regi, før man har set konkrete resultater af de investeringer, der allerede er gjort.
- Der er sat mange offentlige it-projekter i søen de seneste år. Nu skal vi se dem materialisere sig i konkrete gevinster. Enten i form af øget kvalitet i service eller lavere omkostninger, sådan som man har gjort i det private erhvervsliv i årevis, siger Henrik Jeberg.
Når talen falder på digitalisering i det offentlige, ser han Økonomistyrelsen som et naturligt omdrejningspunkt.
- Økonomistyrelsen er unikt positioneret til at gøre den digitale forvaltning til en realitet gennem vores massive volumen og mangfoldige berøringsflader, siger han.

Én indgang til det offentlige
- Det, at vi er en offentlig virksomhed skal ikke spille ind på kreativiteten i vores arbejde. Der er selvfølgelig opgaver, vi ikke kan vælge fra, men vi skal til at tænke i værdikæder, ligesom i en produktionsvirksomhed. Ikke i ansvarssiloer. Økonomistyrelsen skal være facilitator for vores kunder, der i sidste ende er borgerne. Hvis jeg skal være lidt vidtløftig i dagens anledning, så er ambitionen den, at der kun skal være én indgang for borgerne til hele det offentlige system. Borgerne er jo ligeglade med, hvordan vi fordeler opgaverne i det offentlige. Et godt eksempel er SU-portalen, der er et samarbejde mellem SU, Økonomistyrelsen og ToldSkat, som har gjort det lettere for SU-modtagere få deres sager behandlet. Økonomistyrelsens offentlige kunder og samarbejdspartnere kan forvente, at der vil blive taget hånd om at skabe en større integration og en mere sammenhængende ledelsesinformation fra de mange offentlige systemer. Vi skal væk fra at tænke i rå uddata og i stedet fokusere på at skabe beslutningsgrundlag, siger Henrik Jeberg.

Problemer og champignon
Formelt har Henrik Jeberg cirka 100 it-ansatte under sig i Økonomistyrelsen, men de referer ikke alene direkte til ham, da alle indgår i projektgrupper. De vil lære en chef at kende, der med egne ord ikke er specielt konfliktsky.
- Problemer har det ligesom champignoner. De vokser bedst i mørke. Derfor konfronterer jeg altid problemer med det samme. De kan kun løses, når man melder klart ud, hvis noget er ved at løbe af sporet, siger han.
De vil også lære en chef at kende, som nærer en brændende lidenskab for biler, som han ejer et par stykker af. Bilinteressen betyder dog ikke, at han ikke bevæger sig. Henrik Jeberg cykler, spiller golf og squash og sejler, når vinden arter sig. Og så har han en gigantisk cd-samling, overvejende soul og jazz, der ville kunne finansiere livets opretholdelse i en rum tid, hvis det hele skulle gå galt, siger han med et smil.

Billedtekst:
Henrik Jeberg, it-direktør i Økonomistyrelsen, er ikke bange for at komme til at kede sig i sit nye job i det offentlige. Han har ellers haft internationale vinde under vingerne i en årrække, hvor han blandt andet stod i spidsen for Navisions succesrige indtog i Asien. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere