Bløde forklaringer på hårde ord

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. februar 2004.


Vi slynger om os med forkortelser, men hvad betyder de egentlig? Vi kigger bag de hårde bogstaver og kommer med de bløde forklaringer.

Der var engang, hvor alle former for forretnings-it gik under betegnelsen MIS - Management Information System. Det dækkede over en samling af papirrapporter på lange printerlister, der gav et overblik over virksomhedens status.
Men hurtigt kom der online økonomisystemer, og håndtering af virksomhedens interne ressourcer voksede fra betegnelsen MIS til nutidens forkortelse ERP.

Styr på virksomheden
Og det betyder Enterprise Ressource Planning, hvilket er betegnelsen for et bredt sæt af aktiviteter relateret til en virksomheds indre kapaciteter.
Det er i simpleste form virksomhedens kontoplan i elektronisk udgave, men lagerstyring, produktionsstyring, indkøbsfunktioner og personalestyring kan være bare nogle af delmodulerne i en totalløsning.
Ofte er løsningerne modulære, hvor det er normalt at have branchespecifikke moduler.
Alle oplysninger lagres i en database, der i de mindre systemer ofte er integreret i ERP-softwaren. De større systemer anvender en separat databaseserver.
Det muliggør anvendelsen af databaser fra forskellige leverandører og giver mulighed for at dele data mellem ERP-systemet og andre af virksomhedens systemer.

Styr på kunderne
Det kunne være CRM-systemet. Den næste populære forkortelse betyder Customer Relationship Management og dækker over styring af en virksomheds relationer til dens kunder. I den simpleste form er det et kundekartotek. I den mest komplekse udgave er det et system, som ud fra eksisterende oplysninger om kundernes adfærd kan give inddata til fremtidige ændringer af produkter, produktsortiment eller virksomhedens ydelser. Hvis ERP drejer sig om de indre ressourcer, så er CRM relateret til de ydre ressourcer.

BI er sandhed i egne data
Derimod bruger Business Intelligence (BI) virksomhedens indre data til at analysere eksterne sammenhænge. BI står for en bred kategori af applikationer til at samle, gemme, analysere og give adgang til data, som kan bruges som beslutningsgrundlag for virksomheden.
I simpleste form består det i at kigge på salgskurven fordelt over året og se, om der for eksempel er sæsonudsving.
I den mest komplekse udgave kan det betyde at analysere samtlige salgsdata for at finde relationer og sammenhænge i kundernes købsmønstre. Det kunne være analyse af en markedsføringskampagne eller placering af varer i en butik kontra salgstal. Ofte drejer BI sig om analyse af store datamængder. Her kommer datamining og OLAP (online analytical processing) ind.
OLAP bygger på en såkaldt multidimensional database, hvilket er en database, hvor der er mere end en relation mellem data i basen.
Ved en traditionel database er der en enkelt relation, men en OLAP-database kan via de multiple relationer umiddelbart give svar på spørgsmål som: "Hvor mange varer solgte vi i Nordjylland i forrige måned, og hvor mange blev returneret?". Det er svar af en type, der er meget tunge at få ud af en almindelig relationsdatabase.

Sammenhæng mellem data
Datamining går ud på at grave sig igennem en virksomheds salgsdata for at finde sammenhænge imellem dem.
Det sker via kunstig intelligens-teknologier, der filtrerer og bearbejder de rå data.
Det kunne for eksempel være at undersøge, om der er bestemte prispunkter, som er attraktive for en bestemt målgruppe. "Pc'er sælger mere, når slutprisen er under 10.000 kroner, og de vigtigste parametre er processorhastighed, ram-mængde og kabinetstørrelse" - er et muligt svar fra en sådan undersøgelse med datamining.

BA er BI i færdig pakke
Men BI kræver en del forberedelser. Man skal vide, hvad det er, man leder efter, og bruge den rette blanding af værktøjer til det. Her kommer BA ind, Det står for Business Analytics og er et lidt mere diffust begreb.
Analyseinstituttet IDC definerer det som færdigpakkede, områdespecifikke applikationer, der er udviklet til at støtte bestemte processer i en virksomhed for eksempel kunde- og leverandøranalyse, risikovurdering og budgettering.
Men det er kort sagt færdige BI-pakker, hvor redskaberne er sat sammen på forhånd.
Det er et af de hotte områder inden for virksomhedsapplikationer i øjeblikket, hvorfor de forskellige leverandører typisk kalder teknologien forskellige ting. Men sådan er vores it-virkelighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere