Mærsk Data presset på offentlig ESDH

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. februar 2004.


Mærsk Data har bare en kunde tilbage på sin Documentum-baserede ESDH-løsning, målrettet til den offentlige sektor, som selskabet har investeret store ressourcer i at udvikle.

Flere års samarbejde med Erhvervs- og Boligstyrelsen endte ved årsskiftet med, at styrelsen opsagde kontrakten med Mærsk Data om udviklingen af elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH).
Tilbage i kredsen af offentlige ESDH-kunder er nu kun Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor implementeringen endelig er ved at gå i gang efter en betydelig forsinkelse.
- Der er en forsinkelse på et halvt år i projektet, som var berammet til halvandet år. Den skyldes udfordringer i starten med at få sagsbegrebet på plads, men de er løst til vores tilfredshed i samarbejde med Mærsk, siger projektleder i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Anna-Belinda Hegner.
Hun påpeger, at mens Erhvervs- og Boligstyrelsen (tidligere Erhvervsfremmestyrelsen) havde en udviklingskontrakt med Mærsk Data, har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen en standardkontrakt. Styrelsens 160 brugere ventes at have løsningen implementeret sidst på foråret.

Vanskelig opgave
Problemerne bunder i, at den offentlige forvaltning i Danmark - ligesom i Norge - arbejder med et sagsbegreb, der ikke findes som logisk enhed i eksempelvis USA, hvor forvaltningspraksis er radikalt anderledes. Det gør det nødvendigt at udvikle en sagsjournalløsning oven på et amerikansk basis-infrastrukturprodukt som Documentum. Den opgave er vanskelig, har Mærsk måttet sande.
- Det, vi manglede i udgangspositionen, var en tilbundsgående forståelse af sagsbehandlingen i den offentlige sektor. Men nu er vi blevet klogere, så vi kan gøre det bedre næste gang, siger informationschef i Mærsk Data Marie-Louise Arnfast.
Spørgsmålet er, om Mærsk Data får chancen. Forud er også gået en voldsom ballade om selskabets levering af en Documentum-løsning til Folketinget, som endte med en erstatning til Folketinget. Dertil kommer en særdeles vanskelig markedssituation, hvor det fællesoffentlige FESD-projekt med dets standardiserede rammekontrakter ventes at trække mange kunder ind. Her var Mærsk Data blandt de prækvalificerede, men tabte i opløbet.
Mærsk Data har dog ikke opgivet det offentlige ESDH-marked.
- Vi er fortrøstningsfulde og arbejder videre med konceptet, siger Marie-Louise Arnfast.

En dansk version
En anden Documentum-forhandler, nordiske TietoEnator, har ligesom Mærsk Data udviklet en ny løsning til det offentlige med en specifik sagsjournal-applikation. Den kører foreløbig med succes i den norske sundhedsstyrelse, oplyser Carsten Boje Møller, direktør i TietoEnator med ansvar for den offentlige sektor.
- Vi kan forholdsvis nemt lave en dansk version, men om vi gør det, afhænger af FESD. Vi må se på, hvor mange udbud der kommer uden om FESD-aftalerne, siger han.

Boks:
Særtog samler ESDH-indkøb
De kommunale deltagere i det fællesoffentlige projekt om elektronisk sags- og dokumenthåndtering (FESD) vil købe ind sammen for at få de bedste priser.
De kommunale særtog, der har kørt foran i FESD-projektet, arbejder på at blive enige om et fælles indkøb hos den samme leverandør for at få de bedste priser på deres elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer (ESDH).
Med en prisforskel på cirka 75 procent for små enheder med bare 100 brugere, som Bramsnæs og Skibby kommuner, op til niveauet for indkøb til over 1.000 brugere er incitamentet til at tage og føle på. De to ovennævnte er derfor sammen med Ribe, Sorø, Ringsted og Bornholms regionskommune tæt på enighed om indkøbsfællesskab hos en leverandør. Et samlet indkøb til cirka 1.500 brugere sikrer den lave pris.
- Vi har givet hinanden håndslag på at samarbejde, og det er realistisk, at vi bliver enige. Der er penge at spare, og vi er alligevel afhængige af hinanden i forhold til implementeringen, siger Thomas Jakobsen, sekretariatschef og FESD-projektejer i Ringsted kommune.
Særtogskommunerne er opmærksomme på, at samarbejdet kan føre til, at det kommunale marked samler sig om en leverandør. Men Thomas Jakobsen peger på, at ventetid på implementeringen, hvis mange vælger den samme, vil anspore til en mere jævn fordeling.
Amterne blandt særtogene, Ribe og Sønderjyllands amter, har allerede etableret indkøbsfællesskab. hjort




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere