Brug dit netværk og spar på konsulenterne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. januar 2004.


Personlig udvikling, sparede udgifter til konsulenter og ny inspiration. Det er blot tre af de ting, som netværk kan give it-chefen anno 2004. Det mener Aarhus Uniteds it-direktør Henrik Amsinck.

Henrik Amsinck har været it-direktør for Aarhus United, det tidligere Aarhus Olie, i to år. Han de seneste fem år været med i en række netværk, men har nu tre faste. To privatetablerede med teknisk fokus på henholdsvis Lotus Notes og et ledelsesorienteret netværk for it-chefer hos Center for Ledelse.

Hvad giver de tre netværk dig?
Center for Ledelses netværk er rigtig godt. Det handler om de organisatoriske problemstillinger, der er interessante for den lidt specielle liniechefsposition, som it-chefer ofte indtager. Vi diskuterer mange forskellige emner, der relaterer til ledelse. For eksempel hvad man gør, når man kører et stort projekt i virksomheden. Man skal jo ind og hundse og herse med personer, man ikke nødvendigvis er chef for. Hvordan afskediger man bedst medarbejdere som følge af en outsourcing. Hvad gør man, hvis man har en medarbejder, som er alkoholiker. Hvad skal man gøre, hvis man er kommet i klemme i forhold til den resterende ledergruppe, der sagde ja til et stort projekt, men nu vil de ikke bruge det?

Hvad med de tekniske netværk?
- De tekniske er langt mere praktisk orienteret. De to, jeg er med i, er små, selvbestaltede og effektive. Det handler om at udveksle erfaringer om vores arbejde med programmerne, om hvilke konsulenter der er gode og at udveksle konkrete løsninger.

Hvad er alfa og omega for et godt netværk?
- Det skal være fortroligt. Det er nok det vigtigste kodeks. Du skal kunne drøfte ting, der er fortrolige i forhold til din forretning, i forhold til dine medarbejdere og i forhold til dig selv.
- Det skal være ligesindet. Man kan ikke blande for mange typer af it-ledere sammen, så går netværket i opløsning. Her tænker jeg ikke på offentlige og private, men måske mere i størrelse. Hvis en person sidder som ene mand i en it-afdeling og derfor er it-chef, dur det ikke at sætte ham sammen med it-direktøren fra en virksomhed i for eksempel Arlas størrelse. Mens den ene gerne vil diskutere, hvordan man sætter en printerserver op, står den den anden over for at skulle fyre 50 mand som følge af en outsourcingaftale. De vil have svært ved at hjælpe hinanden.
- Der skal også være en klar dagsorden. I ledelsesnetværket er det sådan, at hvis indlæggene bliver for tekniske, så bliver de stoppet. Du har nogle forventninger til, hvad det er, du er der for. Hvis du forlader det tema, der binder gruppen sammen, så mudrer du forventningerne, og efter tre gange møder folk op med vidt forskellige forestillinger om, hvorfor det er, de er kommet.

Hvad må et netværk ikke være?
- Det må absolut ikke være kommercielt, forstået på den måde, at det er skabt for at folkene bag skal tjene penge alene på det. Du må ikke sidde tilbage og føle dig som en malkeko, efter du har lagt 5-15.000 kroner for at få inspiration. Jeg deltog engang i et netværk, hvor tre af fire af indlæggene var fra leverandører. Jeg sad så at sige og betalte for, at Microsoft forklarede deres licensregler for mig. Det ville de jo gøre gratis, hvis jeg bad om det. I det hele taget bør man holde involveringen fra leverandører til et minimum.

- Hvad betyder det sociale aspekt?
Dit netværk er et fantastisk sted at skabe kontakter. Det er der, man kan finde en skulder enten at juble eller græde ud ved. Man kan sige, at tiden brugt på kaffepauser, frokost og socialt samvær er lige så vigtig, som tiden brugt på faglige indlæg. Det giver en lang række uformelle kontakter. Og næste gang, du står med et problem, er der altid en, man lige kan ringe til, få input fra, måske se en intern PowerPoint over hvordan de løste problemet. Det ville aldrig ske uden netværkskontakten, og der skal ikke mange opringninger til, før man har sparet de første 20 konsulenttimer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere