Der er plads til alle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


Landets kommunale it-chefer går en spændende, men usikker tid i møde. Arbejdsløse bliver de næppe, selvom de fleste af dem mister jobbet.

- Det bliver fagligt spændende, men arbejdsmæssigt meget usikkert. Ordene er Sven-Erik Larsens, it-chef i Langeskov kommune. Med sin udtalelse til Computerworld i sidste uge rammer han sømmets hoved præcist. De kommunale it-chefer har skosnuderne helt oppe på tærsklen til danmarkshistoriens største it-projekt, når de 269 kommuner lægges sammen og reduceres til formentlig en tredjedel.
Det kan ikke undgå at blive spændende.
Strukturreformen står og falder med, at it-systemerne kommer til at virke sammen. Her sidder kommunernes it-folk allerede på de vigtigste kompetencer. Men selvfølgelig bliver der ikke plads til alle cheferne, der jobmæssigt går ind i en turbulent tid. Det sender, som i alle andre fusioner, rystelser gennem hele medarbejderstaben.
Men har de grund til bekymring?
Ikke når man spørger jobmarked-eksperterne i headhunter- og rekutteringsfirmaerne. De mener, at der er plads til alle, men at de kommunale it-chefer skal belave sig på at være endog meget fleksible. Og nogle vil foretrække at forlade den kommunale sektor.

Tag springet nu
- De står i den samme situation, som alle andre, når der skal fusioneres, og det er klart, at der bliver nogen tilovers. Kommunesammenlægningerne skulle jo gerne give en mere rationel aktivitet, og det gælder også på it-området, siger Ole Tjørnemark, partner i headhunterfirmaet Horton International.
Benny Guld, partner i headhunterfirmaet GlobeSearch, peger på det tocifrerede milliardbeløb, it-sammenlægningen anslås at ville koste. Her forventer de store it-leverandører at lave en god handel - og det kommer tiloversblevne kommunale it-chefer til gode.
- Chefer, der føler, at deres dage er talte, kan overveje at tage springet og komme ud i leverandørleddet. Her kan de være med til at sikre, at de rigtige løsninger leveres til kommunerne. Men det gælder om at have den rette timing. Man skal tage springet, inden man er blevet overflødig i kommunalt regi. Cheferne skal overveje deres stilling tidligt, være meget realistiske og planlægge i god tid, siger han.

Lad andre finde chefen
Der er stor forskel på it-chefer kommunerne imellem. I de små er it-chefen mere driftchef, mens der følger mere forretningsansvar med embedet i de større.
- De, der får det sværest, er de driftorienterede, vurderer Benny Guld.
I rekrutteringsfirmaet Lisberg ser administrerende direktør Flemming Qvist en ny karrierevej for de it-chefer, der ikke bliver plads til: De bliver projektledere.
- Dygtige projektledere har længe været en mangelvare. De nuværende kommunale it-chefer skal til at vænne sig til nye organisationsformer, hvor alt er opgaverelateret, siger han.
Den traditionelle it-chef er en uddøende race. Hvis de har forretningsmæssig forståelse og indsigt, er de er i stigende grad med på strategisk niveau, men man kan næppe forvente, at kommunale it-chefer har den store strategiske erfaring, mener han.
- Men når det er sagt, er det folk, der har haft en lederrolle i en organisation, og som er velbevandret i teknologien, siger Flemming Qvist. Han mener, at det en god ide at lade et konsulentfirma bedømme de forskellige chefers kompetencer, når kommunerne skal til at udvælge de fremtidige it-ledere.
- Kommunerne må sørge for, at det er gennemskueligt for de implicerede, hvorfor jobbene fordeles som de gør. Og nogle job vil være så store, at der måske slet ikke er interne folk til at bestride dem, siger Flemming Qvist.
- De kommunale it-chefer skal ikke lade panikken slå ud, tværtimod, lyder den opløftende melding fra Ole Dahl Ingvardsen, partner i rekrutteringsfirmaet Flensby & Partners:
- De har muligheden for at deltage i danmarkshistoriens største fusion, hvor it er afgørende for, om den lykkes. Der bliver åbnet for spændende job, også selvom de ikke alle sammen kan blive it-chef i den nye storkommune. Strukturreformen vil ikke lykkes uden de folk, siger han.
Hvis de alligevel vælger at forlade rådhusene er jobudsigterne fine, siger rekrutteringsfirmaerne samstemmende.
- De kommunale it-chefer er lige så attraktive på jobmarkedet som deres privatansatte kolleger, siger Lykke Pedersen, ansvarlig for lederrekruttering i Kjerulf & Partnere.
- De har et højt videnniveau, og har haft stort spillerum. De er vant til at klare det hele selv. Og lønmæssigt er de offentlige it-chefer jo ikke dyrere, siger Ole Dahl Ingvardsen.
Alligevel regner de fleste rekrutteringsfirmaer med, at de på lidt længere sigt vil kunne se flere henvendelser fra tidligere kommunale it-chefer.
- I øjeblikket mærker vi ikke noget pres fra dem, men det begynder nok fra nu af, siger Lykke Petersen.
Ole Tjørnemark, Horton International, opfordrer kommunerne til at disponere deres personaleressourcer professionelt.
- Kommunerne skal spotte de dygtige personer, så de ikke forsvinder. De kommunale it-chefer skal til gengæld have is i maven. De skal gå op i helikopteren og se, hvor de vil være på kort og på lang sigt. Hvis de ikke kan se sig selv i det landskab, de ser, så er det om at finde noget andet at lave, siger han.

Billedtekst:
- Lad et konsulentfirma bedømme de forskellige chefers kompetencer, når kommunerne skal til at udvælge de fremtidige it-ledere, siger Flemming Qvist, administrerende direktør i Lisberg.

Billedtekst:
- Når der begynder at være turbulens er det tit de gode, der går. De vil ikke sidde og vente på, der sker noget, siger Lykke Pedersen, partner i Kjerulf & Partnere.

Billedtekst:
- De meget driftorienterede kommunale it-chefer får det sværest, vurderer Benny Guld, partner i Globe Search.

Billedtekst:
- Der er mange dygtige it-folk i de danske kommuner. De kan uden videre glide over i den private sektor, hvis det bliver aktuelt for dem, siger Ole Tjørnemark, partner i Horton International.

Billedtekst:
- Der kommer også spændende opgaver, når private virksomheder fusionerer. Så de kommunale it-chefer har ikke noget at være bange for, siger Ole Dahl Ingvardsen, partner i Flensby & Partners.

Boks:
Vi har talt med
• Niels Ebbe Pedersen, it-direktør i Dragsholm kommune og formand for Foreningen af Kommunale IT-Ansvarlige
• Kaare Danielsen, administrerende direktør i JobIndex
• Benny Guld, partner i GlobeSearch
• Lykke Pedersen, partner i Kjerulf & Partnere
• Ole Tjørnemark, partner i Horton International
• Ole Ingvardsen, partner i Flensby & Partners
• Flemming Qvist, administrerende direktør i Lisberg
• Sven-Erik Larsen, it-chef i Langeskov kommune




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere