Standardkontrakt forsinket

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


K01, den reviderede standardkontrakt for offentlige it-indkøb, har været to et halvt år undervejs og er nu yderligere forsinket.

udskudt
"Det her kommer ikke til at tage lang tid". Sådan lød budskabet i 2001 fra den arbejdsgruppe, som Statens it-råd havde nedsat til at revidere de offentlige standardkontrakter for it-indkøb K33 og K18.
To et halvt år senere har fuldmægtig i Videnskabsministeriet og medlem af arbejdsgruppen Anders Christian Boisen fortrudt den besked mange gange.
På trods af løfter om, at ventetiden skulle være ovre i januar 2004, ligger den reviderede kontrakt stadig ikke klar. Lanceringen er udsat til marts.
Om forsinkelsen siger Anders Christian Boisen:
- Vi har igen måttet konstatere, at det her er vanskeligt, og at det tager tid. Vi har vurderet, at det var væsentligt at få forhandlet en standard, som både leverandører og kunder kan acceptere. Selve hovedkontrakten ligger klar, og nu er det en række bilag og den endelige vejledning, der skal på plads.
Den samlede kontrakt forventes at blive på 90 sider.

Til de større systemer
Mens K01 er erstatningen for K18, kontrakten som dækker indkøb af it-systember baseret på standardprodukter, er K02 erstatningen for K33. Det er kontrakten for indkøb af større systemleverancer. I den ny K02 skal der blandt andet tages højde for anbefalingen om, at store it-indkøb splittes op i faser, som Bonnerup-rapporten anbefalede efter store it-skandaler som for eksempel Amanda.
Forsinkelsen har ifølge Boisen ikke betydet store ekstraomkostninger, men han erkender, at der er konsekvenser.
- Vi kunne have påbegyndt arbejdet med formuleringen af K02 på nuværende tidspunkt, siger han om standardkontrakten, der forventes færdig i slutningen af 2004.
- Vi er ved at udarbejde rammerne, og vi har arbejdsmetoderne på plads, så den skulle kunne færdiggøres hurtigere, siger han.
Hos PA Consulting Group tager chefkonsulent med speciale i offentlige it-indkøb Lars Ingemann forsinkelsen med ro.
- K01 har været længe undervejs, og forsinkelsen betyder, at vi stadig står og mangler det gode værktøj, som kontrakten forventes at blive. På den anden side kan man sige, at når vi har ventet to et halvt år, kan vi også godt vente tre måneder længere, siger han.

Boks:
Standardkontrakterne K18 og K33
K33 blev udarbejdet af Kammeradvokaten i 1987, fordi der var et behov for en standardkontrakt til større edb-anskaffelser i staten. Den fyldte 33 sider, deraf navnet. Blandt meget andet er den (og K18) kritiseret af branchen for at være alt for kundevenlig, hvilket har fået IT-Brancheforeningen til gennem historien at lave flere sæt af standardforbehold til standardkontrakterne. K18 fra 1992 er en revision af K17, som fik sit navn, fordi den var beregnet til mindre edb-anskaffelser (dvs. en halv K33). le




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere