Softwaretestere skal certificeres

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. januar 2004.


En dansk udgave af den internationale uddannelse og certificering af softwaretestere er på trapperne. Den skal forbedre kvaliteten af softwaresystemer og åbne en ny karrierevej inden for it-branchen.
DANSK UDGAVE
- Det kan da ikke passe, at man fortsat skal udsættes for virksomheder, som ikke ved, hvordan man skal teste sin software. Det er utilfredstillende og uprofessionelt, raser direktøren for Dansk IT, Per Buchwaldt. Han har oplevet, at et kendt dansk systemhus efter en systemimplementering og idriftssættelse ikke havde testet systemet op imod det ene af to databasesystemer, som man ellers officielt understøtter. Systemhuset havde ikke installeret databasesystemet i deres eget udviklingsmiljø og kunne derfor naturligvis heller ikke genskabe de fejl, der blev rapporteret.
Kun få danskere
Et nyt initiativ fra Dansk IT og det internationale testforum kan være med til at forhindre den slags i fremtiden. De danske softwaretestere får nemlig bedre mulighed for at få papir på deres viden, når en ny, dansk udgave af den internationale softwaretestercertificering bliver udbudt på landets it-kurser, formentlig i løbet i februar.
Det første grundlæggende modul, Foundation, udbydes allerede herhjemme i den engelske version, men efterspørgslen stiger, når en dansk version ligger klar, mener kursusudbyderen Niveau Kurser:
- Testområdet har været meget undervurderet, selv om gevinsterne er til at få øje på. Certificering skaber en fælles referenceramme og et vist fagligt niveau blandt softwaretesterne. Ved at få papir på deres kvalifikationer kan testerne signalere, at de ved, hvad de har med at gøre. Dermed er vejen også banet for at sætte softwaretest på dagsordenen og gøre det til en ny karrierevej i virksomhederne, siger chefkonsulent Lisbeth Hylke Thomsen.
Certificering af softwaretestere foregår i tre moduler, Foundation, Practitioner og Diploma, der er udviklet af British Computer Society, som er den engelske søsterorganisation til Dansk IT. Siden certificeringen blev præsenteret i 1998 har flere end 10.000 softwaretestere taget den, men kun et mindre antal danskere.
Nokia har taget certificeringen til sig. De har haft en række af deres softwaretestere på skolebænken og certificeringen har haft stor betydning for de ansatte, der har taget den.
- Det er vigtigt for folk at have papir på deres viden. Da vi gav vores softwaretestere tilbuddet om at blive certificeret tog de imod det med kyshånd. Der har længe hersket en forkert opfattelse af, at det er et lav-statusjob a la ‘kan du ikke lave andet, kan du altid være tester'. Men en softewaretester skal kunne tale med udviklere, designere og kunder og også komme med dokumenterede bud på, hvorvidt softwaren er klar til at blive frigivet. Så med en certificering bliver det tydeliggjort, at softwaretest er et selvstændigt metier på højde med andre discipliner, siger Pia Bybjerg Brock, teamleder i Nokia Mobile Phones. Hun er i øvrigt en af de få danskere, som har papir på både Foundation- og Practitioner-certificeringen, og hun deltager i arbejdet med at stable den danske tester-certificering på benene.

Billedtekst:
Softwaretest er et selvstændigt metier, siger Pia Bybjerg Brock, teamleder i Nokia Mobile Phones, og deltager i Dansk IT's arbejde for at få en dansk udgave af softwarecertificeringen etableret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere