Dyr it-gave til skolerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. december 2003.


Kommunerne er positive over for at investere i it, og regeringen har en pulje på 370 millioner kroner til dem. Men en positiv indstilling gør det ikke alene: Kommunerne skal selv betale lige så meget, som de får.

HADEGAVE
Det er lidt ligesom at få en ny mobiltelefon i julegave: Det er dejligt med farveskærm og 3G, men hvis du selv skal betale abonnement og taletid, er det lige før, du får lyst til at lægge pakken tilbage under træet.
Sådan må det føles for landets kommuner efter finanslovforliget. Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat 370 millioner kroner i en pulje, som kommunerne skal bruge til at købe computere til deres folkeskoler. Men pengene kommer kun til udbetaling, hvis kommunerne selv bruger lige så mange penge, som de søger om. De kan søge 2.000 kroner pr. elev i 3. klasse, som er den årgang, regeringen har udset til at få glæde af pengene.
For en dansk gennemsnitskommune med 100 elever på 3. klassetrin bliver det et par hundredtusind kroner, der skal findes i de stramme budgetter.

Pc'er eller hjemmehjælpere
- Vi skal tage pengene fra et andet område. Det er vigtigt, at børnene lærer at bruge computere, men skal vi fyre hjemmehjælpere for at skaffe dem? Jeg kan ikke umiddelbart se, at vi har pengene til at gå ind i det. Vi afsætter i forvejen 500.000 kroner om året til it i skolerne, siger borgmester i Rødekro, Tove Larsen (S).
Der er 155 børn i 3. klasse i Rødekro. Det svarer til en investering fra kommunen på 310.000 kroner, hvis de søger 2.000 kroner pr. elev.
Hun mener, at regeringen lægger pres på kommunerne med den medfinansierede puljeordning, og at det er et forsøg på at styre kommunernes økonomi.
- Det er mere reelt at give os øremærkede bloktilskud. Det er irriterende med puljer, hvor vi selv skal betale halvdelen. Ydermere har de fattige kommuner svært ved at være med. Og ofte ser vi jo også, at regeringen har svært ved at komme af med puljepengene, siger Tove Larsen.
Hun vil gerne diskutere mulighederne for at søge del i de 370 millioner kroner, men understreger, at det ikke bliver let.

Er skolerne klar?
Når budgetforhandlingerne i landets kommuner starter i foråret næste år, skal mange elementer vendes, før kommunerne er klar til at søge om andel i it-puljen.
- Den slags gaver er altid forbundet med nogle vilkår, og det giver udfordringer i kommunen. Vi skal finde ud af, hvad vi skal undvære i stedet, hvis vil skal købe mere it til vores folkeskoler. Vi må jo ikke sætte skatten op og hæve udgiftsniveauet, siger Palle Skov, kommunaldirektør i Slangerup Kommune.
Han peger på, at it-indkøb i kommunerne må passe ind i de forskellige skolers pædagogiske planer.
- Er skolerne klar til at adoptere it så massivt i undervisningen i 3. klasse? Her i kommunen har vi skoler, der ikke opererer med klassedelt undervisning og derfor slet ikke har 3. klasser, for eksempel. Kan de så ikke få computere? Der er flere spørgsmål end svar her, siger Palle Skov.

Ser lidt sort ud
Mange kommuner i randområderne vil få svært ved at finde pengene til skole-pc'er.
I Gørlev Kommune på Vestsjælland er borgmester Jørgen Arnam-Olsen (V) positiv over for regeringens initiativ. Men der er ikke plads til mange overraskelser i budgetterne.
- Jeg tør ikke sige i dag, at vi hopper med på den. Men tilbuddet er godt, så vi må undersøge mulighederne, siger Jørgen Arnam-Olsen.
Der er 60 børn, som går i 3. klasse i Gørlev kommune. Søger kommunen støtte til it-indkøb til dem alle, skal den punge ud med 120.000 kroner selv.
- Det er ikke fuldkommen umuligt at omplacere midler for at få del i puljen, men det kan jeg ikke sige, før vi har drøftet det politisk. Næste år er budgetterne meget stramme, så det kan godt se lidt sort ud med it-investeringer. Opstår der en budgetbesparelse, så har vi muligheden for at søge i puljen. Der sker jo heldigvis også positive ting i økonomien, siger borgmesteren.
En positiv indstilling kommer ikke til at gøre det alene. Hvis Børge Olsen (S), som er borgmester i Skørping Kommune, skal udnytte sin del af puljepengene fuldt ud, skal han hoste op med 256.000 kroner i budgettet for 2005, for der er 128 3. klasseselever i Skørping.
- Vi skal bestemt have købt pc'er til skolebørnene. Hvis regeringen forlanger, at vi skal, så må vi jo gøre det. Vi plejer da at følge reglerne, men vi kan næsten ikke investere mere, end vi har gjort, siger han.
Finanslovsforligets 370 millioner kroner kan hurtigt få ben at gå på, hvis alle kommuner søger om pc-penge til alle deres 3. klasseselever. Dem er der ifølge Undervisningsministeriet mellem 60.000 og 62.000 af i øjeblikket. Hvis der er lige så mange i 2005, kan kommunerne - i hvert fald i teorien - komme til at søge staten om it-indkøb for cirka 1,2 milliarder kroner.

Noget for noget
Jørn Dohrman, Dansk Folkepartis it-ordfører, er ikke i tvivl om, at alle puljepengene nok skal blive søgt om og brugt.
- Men det kræver, at politikerne ude i byrådene er med på det og prioriterer it-området. Gør de det, kan de også finde pengene, siger han.
- Det er ikke et forsøg på at styre kommunernes økonomi, siger han, men erkender, at en puljeordning, hvor man selv betaler lige så meget, som man får, er regeringens og Dansk Folkepartis signal til kommunerne om, hvilket område de gerne ser lagt vægt på.
- Alle har en chance for at få del i midlerne, men det skal ikke være en ren gavebod. Når borgmestrene siger, at de hellere vil have bloktilskud, er det, fordi de ikke selv vil spæde op. Men her er det noget for noget. Hvis en kommune ikke selv ønsker at give ekstra løft, hvorfor skal de så belønnes? Alle kommuner har chancen, og de fleste har økonomisk mulighed for at være med, siger Jørn
Dohrmann.
Hvis kommunerne udnytter den kommende tilskudsordning fuldt ud, vil der blive købt nye computere til folkeskolerne for trekvart milliard kroner i 2005-07.

Billedtekst: For en dansk gennemsnitskommune med 100 3. klasseselever skal der findes et par hundredtusind kroner på budgettet for at tage imod regeringens it-gave. Arkivfoto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere