It-folk er lidt forkælede

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


ITEK-direktøren er overrasket over, at it-ansatte på trods af et problemfyldt år stadig har en højere lønudvikling end resten af samfundet. Dansk IT mener forklaringen er, at der produceres mere i krisetid.

- Det er underligt, at de ikke er kommet længere ned, lyder den umiddelbare vurdering fra ITEK-direktør Tom Togsverd. Det er de it-ansattes lønninger, han taler om. De er steget 5,2 procent i løbet af 2003, mens det øvrige arbejdsmarked har måttet nøjes med fire procent.
Til gengæld er it-branchens lønfest med, hvad Togsverd kalder unormale lønstigninger, endegyldigt sluttet. Men lønudviklingen går altså stadig hurtigere hos it-folket end hos andre.
- Uanset de lavere konjunkturer er vi stadig i it-branchen lidt forkælede, med lidt bedre vilkår. Måske knokler vi også lidt mere end andre, men jeg er jeg er overrasket over, at lønnen ikke er rutsjet længere ned, siger han.
En del af forklaringen på den pæne stigning kan være it-branchens tradition for overarbejde. Computerworlds undersøgelse viser, at mange, faktisk de fleste, arbejder mere, end der står i deres kontrakt, de skal.
- Jeg oplever, at vi knokler mere end i andre erhverv. Vores tidsplaner er pressede, og vi skal aflevere til tiden. Afspadsering er heller ikke en del af vores kultur. Vi tager spidserne, og så arbejder vi normalt igen. Mange virksomheder har i dag programmer, så medarbejderne ikke stresser sig syge. De er opmærksomme på, at man ikke skal skamride sine folk. Det er også positivt, at vi kan gennemhulle myten om, at overarbejde ikke bliver honoreret, siger Tom Togsverd, med henvisning til, at lønstatistikkens viser, at den gruppe, der arbejder mest over, også er den med den største lønfremgang.

Skepsis
Per Buchwaldt, formand i Dansk IT, mener, at lønfremgangen kan forklares med, at der skal produceres mere på de danske arbejdspladser i krisetid. Og det får de ansatte så mere i lønningsposen for. Samtidig advarer han dog mod at konkludere alt for entydigt ud fra tallene.
- Dertil er undersøgelsen muligvis ikke tilstrækkeligt dækkende, siger han.
- Jeg tvivler faktisk på, at der reelt er tale om en så stor lønfremgang. Jeg er altid skeptisk, når der er overraskelser i statistisk materiale, siger Per Buchwaldt, som er uddannet civilingeniør med en baggrund på blandt andet IMSOR, Institute of Mathematical Statistics and Operations Research.
Undersøgelsen, som Computerworld gennemfører hvert år, har deltagelse af mellem 600 og 700 it-ansatte inden for 12 stillingsbetegnelser, fra it-chef til helpdeskmedarbejder.
Ekstremerne er sorteret fra, for eksempel i de tilfælde, hvor personen ikke var i arbejde eller fuldtidsansat sidste år. Heller ikke de allerhøjeste lønninger er taget med, ligesom enkelte deltagere havde så specielle lønforhold, at de snarere var ejere end egentligt ansatte og derfor ikke repræsentative.
Inden for de enkelte stillingskategorier er undersøgelsen repræsentativ, så den giver et solidt fingerpeg om lønudviklingen i it-branchen. Tallene fra 2003 sammenlignes nemlig direkte med tallene fra sidste år, som blev indsamlet på samme måde.

Billedtekst:
- Der vil i det kommende år blive brug for flere udviklere og systemfolk med lange uddannelser, men der tegner sig en mere uklar jobsituation for it-folk med ingen eller korte uddannelser, spår Tom Togsverd, ITEK-direktør. Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Per Buchwaldt, formand i Dansk IT, mener, at lønfremgangen kan forklares med, at der skal produceres mere på de danske arbejdspladser i krisetid. Og det får de ansatte så mere i lønningsposen for. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere