Farvel til tocifret lønstigning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


Kriser, fyringer, nedtur. Intet bider på it-ansattes fortsatte lønstigning, der stadig overtrumfer lønudviklingen for resten af arbejdsmarkedet - omend i mere behersket grad.

For to år siden erklærede vi i Computerworld lønfesten i it-branchen for død. Tæppefald, simpelthen. Det var rigtigt dengang, og er det på sin vis også i dag. Men mens den meget lave vækst har hærget den globale økonomi i almindelighed og it-branchen i særdeleshed, har it-lønningerne efter tre år med drastiske fald fundet deres naturlige leje. Og det naturlige leje er ikke en forpint rislen i bunden af en udtørret flodseng, slet ikke: Det er en brusende strøm af penge, der tilflyder it-folket: Lønudviklingen i it-branchen går stadig hurtigere end i andre brancher set under et. Lønudviklingen for alle ansatte i landet er fire procent, mens it-ansatte i snit er steget 5,2 procent i løn. I dag er gennemsnitslønnen for en it-ansat 34.360 kroner, og det er 1.000 kroner mere end sidste år.

Stadig i førertrøjen
I 1999 toppede lønstigningerne. Den eftertragtede arbejdskraft i den nye økonomi kunne se tilbage på et år, hvor lønchecken samlet set var øget med 11 procent. Langt over, hvad ansatte i resten af erhvervslivet kunne hente hjem. I 2000, året hvor den oppustede dotcom-økonomi sank i grus, var lønudviklingen faldet til ni procent. Stadig pænt, men et varsel om, hvad der skulle komme i de efterfølgende år. 2001 hed lønstigningerne 7,5 procent og 2002 bød kun på 5,9 procents lønfremgang.
I 2003 er lønfremgangen 5,2 procent. Så selvom festen er slut og tæppet er faldet, er en god fem-procents lønfremgang rigtig nydelig. Branchen lever, og menneskene bag resultaterne bliver faktisk belønnet for deres indsats.

Boks:
Sådan blev undersøgelsen til
Computerworlds lønundersøgelse blev gennemført som telefoninterviews i perioden 13. til 27. oktober 2003 af IDG Direct. I alt 679 deltog i undersøgelsen.
• Udvælgelsen foregik som simpelt tilfældigt inden for de enkelte stillingskategorier.
• Emnerne blev udvalgt fra Det Centrale Virksomhedsregister.
• De medvirkende fordeler sig med omkring 50 personer i hver af 12 stillingskategorier.
• De medvirkende blev spurgt om deres månedsløn i august 2002 og i august 2003. Den løn, der optræder i statistikken, er uden pension og uden frynsegoder.

Alle tal fra undersøgelsen er trykt i et tillæg i denne uges avis, Computerworld nr. 45, 12. december 2003.

Boks:
Hvor mange ansatte er der i it-branchen?
Det er svært lave en skudsikker optælling af, hvor mange it-ansatte, der er i landet. ITEK og Prosa er dog nogenlunde enige om, at der er under 100.000. ITEK siger, at der er cirka 95.000 egentlige it-ansatte. Men da mange ansatte i den offentlige sektor beskæftiger sig med it, kan tallet være væsentligt højere. Det afhænger af, hvordan man definerer en it-ansat. Prosas optælling giver nogenlunde samme resultat, nemlig 94.000.
- Men det dækker også receptionister, for eksempel. Regner vi dem fra, er der snarere mellem 40.000 og 50.000 rigtige it-folk i Danmark, siger Steen Andersen, faglig sekretær i Prosa.
HK/Sam-Data vurderer, at der er 30.000 til 35.000 rigtige it-folk. Rigtige it-folk forstås her ikke som mennesker, der lodder mobiltelefoner i Nordjylland, men menneske som systemudvikler og programmerer.

Boks:
It-ansattes lønudvikling nærmer sig gennemsnittet
Computerworld har lavet lønundersøgelser for it-ansatte siden 1998. Sammenlignet med resten af samfundet har ansatte i it-branchen altid kunnet bryste sig af højere stigningstakter. Men sådan ser billedet ikke ud længere. It-ansattes lønudvikling nærmer sig i dag resten af arbejdsmarkedets. Nederste kurve over det samlede arbejdsmarkeds lønudvikling er baseret på tal fra Dansk Industri.

Boks:
Konklusioner
• Den gennemsnitlige procentvise lønudvikling for it-ansatte i 2003 er 5,2 procent. Sidste år var stigningen 5,9 procent. Ikke så meget som for fire og fem år siden, men dog en større stigning end for resten af landets arbejdsstyrke (fire procent).
• I 2003 er det webudviklerne, som har oplevet den største lønfremgang.
• Det er de 19-34-årige, som har fået de største lønstigninger.
• Kvinderne halter stadig bagefter.
• Rigtig mange arbejder mere end 50 procent over. De har samtidig oplevet de største lønstigninger.
• 22 procent føler sig i år mere sikre på at beholde deres job.
• De traditionelt lavest lønnede it-folk, it-supportere og helpdeskmedarbejdere, er procentvis steget pænt i løn. De tjener dog stadig mindst.

Boks:

Boks:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere