Store krav om ledelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. november 2003.


Tema om projektledelse:
It-projekter går på tværs af organisationen, og it-projektlederen skal være ekspert i kommunikation og holde mange bolde i luften. Og forventningerne er høje. Projektlederen skal først og fremmest have gode lederevner, men også kende den branche, han eller hun arbejder med, til bunds. Personlige kvalifikationer og erfaring vejer tungest ved ansættelsen.

Manchet:Den perfekte it-projektleder er en visionær, god administrator. Teknisk velfunderet med store lederevner, juridisk kyndig og god til at følge op, dokumentere og rapportere.

OVERMENNESKE
Heldigvis genmanipulerer vi ikke mennesker, så der er arbejde til flere end den håndfuld overmennesker, der passer på ovennævnte beskrivelse.
Men kravene til en projektleder i dagens it-Danmark er både store og mangefacetterede. Den gode projektleder skal have styr på en række grunddiscipliner, der handler om både teknisk indsigt og kontraktlige forhold. Dernæst skal værktøjskassen med projektstyringsværktøjer være i orden. Tilmed er indgående branchekendskab et must. Det lyder måske meget rimeligt, men hvis man kommer fra en akademisk verden og kun har arbejdet med servicefagene, for eksempel, så forestår der et stort stykke arbejde med at sætte sig ind i fremstillingsindustriens verden.
Et bogholderi-gen, en sans for detaljen, er heller ikke uvigtig for en projektleder, sammen med evnen til at lytte og forstå. Men først og fremmest skal lederevnerne være til stede.
- I større it-projekter skal en projektleder have de samme egenskaber som en leder af en afdeling på mindst 20-25 personer, siger Henrik Binow Nielsen, seniorkonsulent hos Mærsk Data Transport Project Office.

Mere komplekst i dag
- Det er blevet mere komplekst at være it-projektleder i dag end for seks-otte år siden. Det forventes, at man også har styr på ledelsesdelen, og det mere følelsesprægede, siger Eva Birch Christensen, faglig sekretær i Prosa.
En særlig disciplin er, hvad man kunne kalde fjernkontakt: Når en virksomhed har flere udviklingsafdelinger fordelt over hele landet, skal projektlederen sørge for at være leder for dem alle sammen.
- Vores division er delt over Århus, Aalborg og Ballerup. Ofte udvikler vi alle tre steder. Her skal projektlederen være opmærksom på den ekstraopgave det er at sikre fælles fodslag. Ingen skal forfordeles, hvad angår information. Ingen må føle sig udenfor. Så i de distribuerede projekter, skal projektlederen planlægge med, at han skal rejse meget rundt for at være synlig overalt, siger Flemming Madsen, senior projektleder hos WM-data.

Ingen kan det hele
- Det forventes, at en it-projektleder er visionær, men også en god administrator. God til at følge op og fremragende til at inspirere på det tekniske plan - og oven i det hele god til at forhandle med kunden: Jeg kender ingen mennesker, der scorer højt på alle disse kompetencer, siger Esben Wolf, projektleder ved Teknologisk Institut.
Det er ofte, når rammerne for projektet skal afstikkes og kravene specificeres, at presset er størst.
- I den indledende fase, hvor projektlederen forhandler sig frem til løsningerne med dem, der skal bruge dem, og leverandørerne, kan det godt være hårdt, siger Henrik Bang, datachef i Undervisningsministeriet.

bokse:
Husk at afstemme forventningerne - hele tiden
- Forventningsafstemning mellem projektets interessenter, såvel opad i forhold til ledelsen som nedad til de kommende brugere af systemet, er central, hedder det i PLS Rambølls rapport IT i Praksis 2003.
Udsagnet kan ikke indeholde mere sandhed eller udtrykkes klarere.
- Det kan gå helt galt, når man oplever, at forventningerne ikke er afstemt: Det er typisk et stykke henne i forløbet, når kunden kan se, at leverancen ikke stemmer med det, han troede, han skulle have. Derfor skal projektlederen hele tiden balancere mellem kunden og udviklerne, siger Flemming Madsen, senior projektleder i WM-data.

Hvor mange er de?
Der er ingen tilgængelige tal på, hvor mange projektledere, der findes i landet. HK/Sam-Data har ingen opgørelse. Hos den anden store it-fagforening, Prosa, siger en tredjedel af de 14.000 medlemmer, at de har lederbeføjelser. Men de er ikke projektledere alle sammen. Nogle indgår i projekter, men laver typisk også noget andet. Mange ansatte i it-branchen er tillige ikke organiseret, hvilket ikke gør en optælling lettere. Der findes derfor heller ikke en oversigt over deres lønninger, men de vurderes at ligge lidt over gennemsnitslønnen for it-medarbejdere, fordi mange projektledere typisk har høj anciennitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere