Pas på ikke at tabe organisationen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. oktober 2003.


Det er ikke beregningsmodeller, der har været den største udfordring for Cerealia Unibake i deres brug af data mining, men derimod sammenstødet mellem en talkultur og produktionskultur.

Hvordan skaber man tillid i virksomheden til et system, der, baseret på algoritmer og gamle salgsdata, skal forudse og bestemme produktionsrytmen?
Det spørgsmål har ledelsen på Cerealia Unibake måttet besvare, efter de i foråret implementerede en supply chain-løsning blandt andet baseret på data mining.
- Det er mødet mellem en talkultur og en praksiskultur - dem der står i produktionen - der har været den mest udfordrende opgave at løse, siger Peter Elkjær Larsen, Business Manager hos Cerealia Unibake.

Logistikproblemer
I første omgang var det imidlertid et logistikproblem, som Unibake, selskabet bag blandt andet Hatting og Paaskebrød, gerne ville have løst.
Effektiviteten blev målt på nøgletal fra produktionen efter devisen, jo mere der kunne produceres af en enkelt type brød på hver enkel produktionslinie, inden den omfattende omstillingsproces til et ny produkt gik i gang, jo bedre. Det skabte imidlertid problemer længere ned i systemet.
- Det er dyrt hver gang, der skal skiftes produkt på en produktionslinie. Det tager tid, og i den tid står folk i produktionen og venter. Så vi målte vores effektivitet ensidigt på, hvor meget vi kunne presse ud af hver enkelt produktion, men det skabte problemer på lageret og i distributionen. Vores egen lagerkapacitet er begrænset, og når vi overproducerede, skulle vi ud og leje frysekapacitet andre steder. Det koster og besværliggør samtidig distributionen, hvor man i stedet for at skulle hente varer et sted, skal rundt til flere forskellige lokationer. Så det var balancen mellem, hvor mange omstillinger vi skulle have i forhold til vores lagerkapacitet, vi forsøgte at løse.

Organisation
Cerealia indkøbte en supply chain intelligence-løsning fra SAS Institute, der blandt andet gennem data mining forudser produktionsbehovet i forhold til forventet salg. Det er historiske salgsdata og placeringen af helligdage, kombineret med manuelt indtastede data fra sælgere, der udgør hjørnestenene i de data, som selskabet miner.
Men systemet skabte en vis nervøsitet i organisationen.
- Folk virkede bange for, at man skulle overlade styringen fuldstændigt til et edb-system, så det handlede om at få kommunikeret, at det her ikke er et spørgsmål om enten eller, men om både og. Systemet kan finde sammenhænge, der gør det nemmere at forudsige vores salg, men det kan aldrig erstatte det input, vi får fra folk i produktionen, siger han.
Accepten af systemet kom efter en erkendelse af, at dette ikke blot kunne være endnu et projekt fra it-afdelingen.
- Vi lærte, at det ikke rigtig nyttede noget at komme og sige "se her er modellen, vi kører efter". Vi blev nødt til i højere grad at involvere folk fra produktionen, at lade dem komme med i beslutningerne og gøre det til deres eget projekt, så de også kunne føle, at det var deres succes, siger Peter Elkjær Larsen.
Det gjorde man blandt andet ved at lave en manuel forudsigelse om salg på et produkt og sætte det over for det resultat som SAS-systemet kom frem til.
- Systemet ramte rigtigt, og bagefter tog vi en dialog om, hvad det egentlig er, det kan gøre for os. Det handler om hele tiden at have konkrete eksempler at vise frem, at have konkrete mål af den ydelse som systemet leverer, siger han.

billedtekst:
- Vi lærte, at det ikke nyttede at komme og sige "se her er modellen, vi kører efter". Vi blev nødt til i højere grad at involvere folk fra produktionen, at lade dem komme med i beslutningerne og gøre det til deres eget projekt, så de også kunne føle, at det var deres succes, siger Peter Elkjær Larsen, Cerealia Unibake.

boks:
Cerealia Unibake er en international bagerivirksomhed med 1.200 ansatte, heraf ca. 500 i Danmark. Virksomheden er ejet af den svenske Cerealia-koncern og står bag mærkevarer som Hatting Bageri, Schulstad og Paaskebrød.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere