Færinger rådgiver om digitalt tv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. oktober 2003.


Digitale tv-systemer er i drift i en håndfuld lande, heriblandt Færøerne, der er ved at opbygge en konsulentforretning på deres enkle og hurtigt etablerbare løsning. Samtidig konkurrerer mobilproducenterne om at udvikle 3G-telefoner, der kan modtage digitale tv-signaler.

ITU Telecom 2003
Geneve: Digitalt tv også kaldet DTT (Digital Terrestrial Television) er i luften i en lille håndfuld lande, og det er et underliggende tema på telemessen ITU Telecom 2003, blandt andet fordi en række teleselskaber også leverer kabel-tv. På messen kan de selskaber, der i øjeblikket overvejer, hvordan de skal gribe den nye teknologi an, hente hjælp om ikke fra Danmark, så fra det danske rige.
Det er ganske vist sandt, at Skive-virksomheden Dantherm er eneste danske udstiller. De viser kabinetter til kølesystemer til mobilsendere med plasticspjæld, der er godkendt som helt brandsikre, og til udendørs aircondition-anlæg, der bringer støjen ned på 42 dB i tre meters afstand.
Men ikke langt derfra står det færøske teleselskab Føroya Tele. De tilbyder andre teleselskaber en model, der gør det muligt hurtigt at få en DTT-løsning i gang, og herudover kan det færøske teleselskab bidrage med deres egenudviklede abonnementsmodel.
- Ideen om at etablere digitalt tv på øerne fremkom i januar 2002. Vi havde en løsning i test i juli og samme system i drift den 5. december samme år, siger Edvard Joensen fra Føroya Teles strategi- og forretningsudviklingsafdeling.
Det er denne udrulningshastighed, som de lettere måbende besøgende på den færøske stand fra lande, hvor man endnu diskuterer, godt vil høre nærmere om.

Tv på mobilen
Der foregår i øjeblikket et kapløb om at udvikle mobiltelefoner, der kan modtage DTT tv-signaler. Med overgangen til 3G kan man godt nok streame tv til mobilen, men hvis brugerne bliver i stand til at hente tv-signalerne direkte fra luften, behøver de ikke betale mobiltakst - kun licens.
Japanske NEC viser en forsøgs-model, der henter de digitale tv-signaler fra luften via en antenne på længde med en pegefinger, som trækkes op af telefonen, når det er tid at se tv. Det er hensigten at benytte 3G-nettet som returvej.
NEC har udviklet sin egen OFDM-dekodning (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) til at hente tv-signalerne med, og forsøgsmodellen overfører videosignalerne i MPEG2 og viser dem i MPEG4.
Der har længe været små bærbare tv-modtagere på markedet uden at de har været nogen særlig succes, men NEC mener, at situationen er en anden i dag.
- Min mor havde sådan et for tyve år siden, og det var godt nok ikke imponerende, men det var firser-teknologi. Dette er teknologi fra 2003, hvor for eksempel skærmene har fået en opløsning, der gør det til en helt anden oplevelse, siger konsulent Nader Zein fra NEC's netværkslaboratorier i England.
NEC regner med at have en DTT-mobil ude i 2005. Japan skal efter planerne have DTT fra december i år i Tokyo, Nagoya og Osaka.
Også hos et andet japansk selskab, Sharp ses en prototype af en DTT-mobiltelefon, som selskabet regner med at have en digital tv-mobil ude på det japanske marked i 2005.

Billedtekst:
Færøerne har haft digitalt tv siden december 2002.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere