Landets bedste kobling mellem forskning og erhvervsliv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Det har ikke skortet på politisk velvilje over for IT-Universitetet. Rektor Mads Tofte kan til april 2004 tage sin helt nye, seks-etagers universitetsbygning i besiddelse. Til gengæld har han også leveret varen, for der springer hele tiden nye virksomheder af universitetets lænder. Foto: Torben Klint

Dansk forskning går til spilde, fordi viden ikke omsættes i produkter og udnyttes kommercielt. Sådan hagler kritikken ned over hovederne på de danske universiteter. Den kritik gælder ikke IT-Universitetet, der netop er kåret som det universitet, der har de fleste iværksættere.
SUCCESSKOLE
Prisen som årets iværksætteruniversitet blev i sidste uge overrakt rektor Mads Tofte af it- og forskningsminister Helge Sander. Mads Tofte er stolt af sit it-universitet, og det har han grund til: På blot fire år er en håndfuld ildsjæles ambition om at skabe en produktorienteret, akademisk it-uddannelse blevet ikke alene en realitet, men også en ubetinget succes.
Ligesom det ikke har skortet på engagement og vilje hos stifterne af IT-Universitetet (IT-U), har heller ikke den politiske velvilje over for projektet manglet.
- Vi er skabt på en enestående politisk opbakning i et samspil mellem erhvervsliv og ministerier. Politikere og embedsmænd holder stadig et vågent øje med os. Vi sender nogle meget stærke signaler om, at vi er til for samfundets skyld. Vi er sat i verden for at gøre Danmark bedre til at tjene penge på it. Jeg er glad for, at der bliver lagt mærke til, at vi lægger os meget i selen for at levere varen, siger Jørgen Staunstrup, forskningsleder på IT-U.
Forretningsorienteret miljø
Iværksætterånden er unik. Når de studerende ved IT-U skal have gode råd om forretningsudvikling og juridisk bistand til patentering, behøver de ikke søge uden for matriklen på Glentevej i København, hvor IT-Universitetet bor, indtil den nye bygning i Ørestaden er indflytningsklar i april næste år. De fleste i lærerstaben er selv iværksættere, og forretningsplaner diskuteres bestandigt lærere og elever imellem.
Sidste år udnævnte IT-U Henrik Reif Andersen til innovationsprofessor. Han er om nogen symbolet på, hvordan IT-U får tung forskning til at spille sammen med kommercialisering.
Henrik Reif Andersen er medstifter af ConfigIt Software, der har stor succes med at udvikle og sælge software til konfiguratorbaserede løsninger. ConfigIt blev dannet i 2000, beskæftiger i dag 15 mennesker og har store virksomheder som Danfoss på kundelisten.
Det er her, IT-U's styrke ligger: De undervisere, der skal inspirere og være rollemodeller for de studerende, har næsten alle sammen prøvet at starte virksomhed selv.
- IT-Universitetet er jo en stor iværksættervirksomhed. Det præger ånden på stedet. Vores studerende er specielle, for de har alle sammen læst på et andet studie, men har valgt at skifte retning. Derfor er de højt motiverede og har et fantastisk drive, siger Henrik Reif Andersen.
Godt 20 procent af IT-U's studerende er etablerede iværksættere, og endnu flere overvejer at starte egen virksomhed. For alle 12 universiteter som helhed er godt hver tiende studerende iværksætter.
Fokus på produkter
IT-U's stærke fokusering på, hvilke teknologier samfundet har brug for i fremtiden, kommer til udtryk i en virksomhed som
Secondguess.dk, der er startet af phd.-studerende Anders Johansen. Han har udviklet og sælger software, der kan hjælpe de mellem en kvart og halv million ordblinde danskere.
- Man behøver ikke starte virksomhed selv for at være her. Men vi tænker hele tiden på, hvad det, vi laver, kan bruges til, siger Anders Johansen.
Han fortæller, at den store forskel på andre forskningsinstitutioner og IT-U er, at i IT-U stopper man ikke arbejdet med en prøveopstilling, der beviser, at teorien holder.
- Vi har stor fokus på produkter. De fleste andre steder, hvor man forsker, er det nok at lave en demonstrator, som beviser, at tingene virker. Og så stopper produktudviklingen der, for her er viden selve resultatet. Sådan er det som regel ikke hos os. Vi skal tænke på, hvilke produkter der skal komme ud af vores forskning om fem og ti år. For eksempel kan man om fem år gøre det samme på en Palmpilot, som man kan på en laptop i dag. Vi forsker i at udvikle mindre tastaturer, flertydige knapper og øjengenkendelse, der flytter markøren i den retning, man kigger, fortæller han.
Anders Johansen beskriver IT-U-miljøet som uformelt uden at være helt mærkværdigt.
- Man ser ikke folk tumle ned ad gangene, mens de taler med sig selv. Vi har et bredt spektrum af lærere, og jeg oplever, at dørene er åbne overalt. Vi kan sidde over en øl om fredagen og tale forretningsideer med vores undervisere, siger han.

Billedtekst:
- IT-Universitetet er jo en, stor iværksættervirksomhed, siger Henrik Reif Andersen, innovationsprofessor og medstifter af
ConfigIt Software.
Foto: Torben Klint

Boks:
Lille skulptur - stort skulderklap
IT-Universitetet er kåret som årets iværksætteruniversitet. Det er videnskabsministeriet, der har målt og vejet de 12 danske universiteters evne til at omsætte forskning i forretning. Med prisen følger en lille skulptur og et stort skulderklap til universitetet og rektor Mads Tofte.
- Det er en meget stor ære. Det er glædeligt, at en stor del af IT-Universitetets studerende er interesseret i at skabe nye virksomheder, produkter og tjenester, som forhåbentlig kan være med til at sikre velfærd og vækst i Danmark fremover, siger Mads Tofte.
Mere end 20 procent af de studerende er involveret i iværksætteraktivitet. Enten har de startet egne virksomheder eller indgået formelle partnerskaber med eksisterende virksomheder.
IT-Universitetet blev etableret 1. juli 2003 og bygger på IT-højskolen, som blev oprettet i 1999. Det har forskningsafdelinger inden for digital æstetik og kommunikation, innovation, design og brug af it. Universitetet uddanner cand.it.'ere inden for seks forskellige linier, nemlig design, kommunikation og medier, e-handel, internet- og softwareteknologi, multimedie, softwareudvikling og tværfaglig it-udvikling. Der er 1.700 studerende, og en tredjedel er kvinder.

IT-Universitetet udpeger bestyrelse
IT-Universitetet har sammensat sin bestyrelse. Mogens Munk Rasmussen, koncernchef og administrerende direktør i Nykredit, som har været formand for IT-højskolens bestyrelse siden 1999, fortsætter som formand. Derudover består bestyrelsen af Lilian Mogensen, underdirektør i ATP, Ingelise Bogason, administrerende direktør i CSC, Jon Wulff Petersen, vicedirektør i Forskningscenter Risø, Preben Damgaard, Jane Andersen, udviklingsleder ved IT-Universitetet IT-U, Ole Fogh Olsen, adjunkt ved IT-U samt stud.it'erne Nicolas Cederstrøm og Sebastien Inizian fra IT-U.

Forskerpark eller innovationsskole
På det nybyggede it-universitet i Ørestaden var der egentlig planer om at etablere en forskerpark, der kunne give de studerende endnu mere gunstige forhold at udvikle forretninger under. Planen er ikke droppet, men udsigterne er blevet længere efter en udbudsrunde sidste efterår, hvor Hovedstadens Udviklingsråd, HUR, og forskningsministeriet ikke fik tilfredsstillende bud på finansieringen.
- De reservationer, der var i finansloven, er nu trukket tilbage, så de offentlige midler til at etablere forskerparken for er i nogen grad forsvundet. Men kan vi ikke få en forskerpark, så laver vi en innovationsskole af en art, siger forskningsleder Jørgen Staunstrup, IT-U.

Syv godkendte innovationsmiljøer
Videnskabsministeriet har netop godkendt syv innovationsmiljøer for perioden 2004-2008. De skal støtte udviklingen og etableringen af højteknologiske og videntunge virksomheder. De syv godkendte innovationsmiljøer er: CAT-Symbion Innovation (Roskilde-København), DTU Innovation (Lyngby), NOVI Innovation (Aalborg), Østjysk Innovation (Århus), Syddansk Innovation (Odense), HIH Development (Herning) og Teknologisk Innovation (Høje-Tåstrup).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere