Godt år for uddannelse og e-learning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Både den private og offentlige sektor har i år brugt flere penge på medarbejderuddannelse end sidste år. De danske virksomheder har også taget e-learning til sig som dervisningsform, og flere store e-learningsprojekter er skudt i gang.

Det ser ikke så dårligt ud som frygtet. Der har været nedgang de seneste par år, men i år er det gået fremad.
- Den private sektor har brugt knap fem milliarder kroner på uddannelsesaktiviteter siden sidste år. Og vi kan se i budgetterne, at de regner med at ville bruge 5,9 milliarder. Så pilen peger opad, siger Conny Bauer, der er direktør i Institut for Konjunktur-Analyse (IFKA).
Analysevirksomheden tager hvert år temperaturen på de danske kursusaktiviteter, og i år viser deres undersøgelse, at medarbejderuddannelse ikke er blevet ofret på spareiverens alter.
Det er godt nyt for både virksomheder og ansatte. Erkendelsen af, at et fornuftigt efteruddannelsesniveau er nødvendigt for at fastholde dels konkurrenceevnen, dels udvikle de ansatte personligt og fagligt, har indfundet sig på direktionsgangene. IFKA-undersøgelsen viser, at de private virksomheder har brugt flere penge i 2002, end de havde regnet med, nemlig 4,9 mod budgetteret 4,3 milliarder. Budgetterne for næste år antyder, at den samlede uddannelsesaktivitet vil øges yderligere med budgetter på 5,9 milliarder kroner.
I den offentlige sektor var det samlede forbrug af kurser og uddannelse i 2002 3,3 milliarder kroner, og det ligger en halv milliard kroner over det budgetterede. Uddannelsesbudgettet fastholdes i 2003 på 3,3 milliarder i den offentlige sektor.

E-learningsstrategier
Der er også fuld fart på hos de danske e-learningfirmaer. Virksomhederne har indset fordelene ved den digitale læringsform, og der bliver investeret i uddannelse lige nu, lyder det fra branchen.
E-learningfirmaerne delte om nogen skæbne med resten af it-branchen, da nedturen for alvor satte ind for et par år siden. Mange danske e-learningfirmaer havde slået sig op som rene indholdsleverandører til undervisning i pc-kørekort, og da regeringen ændrede hjemme-pc-ordningen, og recessionen tvang virksomhederne til at begrænse medarbejderuddannelse, bukkede mange e-learningfirmaer under.
I dag melder spillerne på det danske e-learningmarked om stigende investering i uddannelse, og e-learning ser ud til at være blevet et afgørende element.
- De store og mellemstore virksomheder har omsider fået e-learningstrategier. Derfor investeres der ganske intensivt lige nu, både i infrastruktur og indhold. Virksomhederne har hørt dette budskab i syv-otte år og har fulgt udviklingen i USA, hvor det virkelig har rykket. Nu har mange danske virksomheder fået gode erfaringer med e-learning. Så nu tror man også på det herhjemme, mener Ole Middelhede, der er markedschef i det århusianske e-learningfirma Key2Know.
Også den offentlige sektor er begyndt at kræve uddannelse med ‘e' på.
- Vi kan mærke, at der er grøde i den offentlige sektor. For eksempel har amterne et stort behov, når de begynder at indføre elektroniske patientjournaler på hospitalerne. Her står de med en stor gruppe it-uerfarne brugere, der skal uddannes, siger Kenneth Bæk, administrerende direktør i e-learningfirmaet Ascentor.

Billedtekst:
- I lyset af sommerens debat om spild af penge på software på grund af dårlig uddannelse er det interessant, at virksomhedernes brug af kurser i it til administration er faldende, siger Conny Bauer, direktør i IFKA, Institut for Konjunktur-Analyse.

Bokse:
Masser af e-learning
Mange danske e-learningfirmaer har travlt med at løse opgaver for ret forskellige kunder. Ligesom danske firmaer har lavet distributøraftaler og partnerskaber med nogle af verdens førende e-learning-udviklere.
- Københavnske Ascentor samarbejder med verdens formentlig største e-learningleverandør Skillsoft og leverer uddannelse til 12.000 ansatte i Forsvaret.
- Key2Know har indgået et strategisk samarbejde med IMS Learning og er udnævnt til dansk partner for Saba Software. Key2Know står bag nogle af de største e-learning- og learning management-projekter hos bl.a. Nordea, hvor 38.000 bankfolk i hele Norden skal undervises med digital læring.
- I Køge Kommune, Arbejdernes Landsbank og hos CSC Consulting, der også udvikler e-learning-løninger selv, har det lille e-learningfirma Glasspaper haft travlt med at systematisere den digitale undervisning.
- E-learning- og konsulentfirmaet Svifnik arbejder med at salgstræne 16.000 ansatte i rengøringsselskabet ISS med et selvudviklet værktøj, der kombinerer e-learning og CMS, Content Management System.

Sikkerhed og arbejdsmiljø
It har mistet den årelange førerposition som mest efterspurgt kursusemne. Nu står sikkerhed og arbejdsmiljø højst på listen. Siden 1998 har cirka 60 procent af de uddannelsesaktive private virksomheder benyttet sig af it-kurser. I 1999 og op til årtusindskiftet steg det til 69 procent. Mens kun 52 procent gennemførte it-kurser sidste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere