Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.
Den traditionelt stærke, danske fiberoptiske sektor er hårdt ramt af den internationale krise. Mange af selskaberne prøver at komme igennem de vanskelige tider ved at indgå partnerskaber og finde kunder uden for telebranchen.
I det forløbne år opgav den kriseramte fiberoptiske branche håbet om, at opsvinget kommer næste kvartal. Derfor har der været en række fyringer, som har bragt virksomhederne ned i størrelser, der gør det muligt at overleve - også selv om markedet ikke tager fart i 2004.
- I den nuværende situation skal vi overleve. Vi har unik teknologi, der vil bringe os i en gunstig situation den dag, markedet vender, siger salgsdirektør Dirk Jessen fra
Ibsen Photonics.
Dette selskab blev i maj 2000 solgt til den amerikanske telekommunikationsvirksomhed ADC, der udvidede virksomheden. ADC måtte imidlertid trække sig, da krisen slog til, og ledelsen i Ibsen Photonics fik på tre måneder et management buy out stablet på benene i november 2001.
Indgå partnerskaber
Ibsen Photonics anvender holografisk teknologi til at fremstille farvefiltre til optisk udstyr og masker til optiske chips og lasere. På det svære marked søger Ibsen Photonics at indgå partnerskaber med virksomheder, der har ekspertise inden for andre områder, eller som henvender sig til andre brancher end de traditionelle aftagere af teleinfrastruktur.
- Vi oplever, at andre virksomheder kan få øje på anvendelse af vores teknologi, som vi ikke selv var klar over, siger Dirk Jessen.
I første omgang har Ibsen Photonics indgået samarbejde med den japanske elektronikproducent Hamamatsu, og selskabet forhandler med andre. Desuden leverer Ibsen i dag optiske komponenter til biomedicobranchen. Herudover udlejer selskabet en del af de renrumsfaciliteter, der er blevet ledige på grund af nedskæringerne, til selskaber som Grundfos, Kaleido, Micro Managed Photons samt laserproducenten Alight og har dermed skabt et miljø for optiske virksomheder i Farum.
Bevarer troen
Trods krisen bevarer den fiberoptiske branche herhjemme stadig troen på, at efterspørgslen efter fiberoptik vil stige.
- Vi ser trafikken på telenettene stige støt. Desuden er nogle af de store teleselskaber, der udgør første led i fødekæden, begyndt at tjene penge igen, selv om de stadig er tynget af gæld. Det gælder Deutsche Telekom og British Telecom. I næste led blandt udstyrsproducenterne oplever vi, at selskaber som Cisco og Nortel har vendt udviklingen. I næste led - blandt komponentleverandørerne - har dette endnu ikke ført til vækst, men canadiske JDSU, der er det største selskab på området, har meldt ud, at dets omsætning i det mindste er stabiliseret. Der er således tegn på, at nedturen er ved at være overstået, selv om ingen tør sætte dato på, hvornår væksten vender tilbage, siger direktør Lars Rønn fra NKT Integration.
NKT Integration blev etableret i juni sidste år ved en sammenlægning af selskaberne Ionas og Cicilias.
Billedtekst:
Ud over at levere udstyr til bioteksektoren forsøger et selskab som Ibsen Photonics at komme gennem krisen ved at udleje kapacitet i virksomhedens renrum.
Boks:
Fiberbranchens fyringer
Fiberkabel-fabrikken OFS Fitel i Brøndby (tidligere Lucent) reducerede i år medarbejderstaben til cirka 100 efter at have været over 700 for et par år siden. Ibsen Photonics er nu 26 medarbejdere mod 130, da det gik bedst. Selv Giga, der i 2000 blev solgt til Intel for ti milliarder kroner, har måttet nedlægge den danske produktion. Giga angiver dog at have flere medarbejdere end ved overtagelsen.