Leverandører af netværk halverer underskuddet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Producenterne af netværksudstyr har haft faldende omsætning, men samtidig er de ved at få styr på omkostningerne. Det gør, at de førende tjener penge. Den optiske branche ligger stadig underdrejet.

Betragter man udelukkende de nøgne tal, er der ikke meget at glæde sig over, når det gælder det samlede marked for netværksudstyr: Omsætningen er halveret i forhold til året før, og på resultatposterne opregnes tabene i milliarder kroner. Men allerede her ses det første tegn på, at området trods alt er på vej i den rigtige retning: Det er lykkedes at reducere de samlede tab fra godt seks milliarder til små fire milliarder kroner.
Ser man på de enkelte områder, samlet under overskriften netværksudstyr, er specielt leverandørerne af dataudstyr efterhånden klædt på til at tackle det mere tilbageholdende marked.
Verdens største netværksselskab, Cisco, nåede et pænt resultat i Danmark - om end en anelse lavere end sidste år. Men bag de danske tal står det faktum, at koncernen på verdensplan i afslutningen af sidste regnskabsår oplevede et fald i omsætningen på tre procent, men samtidig øgede overskuddet med 27 procent. Årsagen er, at Cisco og andre store netværksfirmaer er blevet bedre til at styre udgifterne. Resultatet fik Ciscos topchef John Chambers til at udtale, at der nu er begyndende tegn på optimisme i markedet.
Det canadiske netværksselskab Nortel kunne dette forår præsentere et overskud for første gang i tre år. Også her blev overskuddet, der var på 364 millioner kroner, leveret på en omsætning, der faldt fra 20 milliarder kroner året før til 16 milliarder kroner.
Det amerikanske netværksfirma 3Com havde i slutningen af sidste regnskabsår på verdensplan et tab på 38 millioner dollars, men fik dermed halveret tabet, der var 79 millioner dollars i det foregående kvartal. 3Coms strategi for at komme ud af krisen går blandt andet ud på at satse på nye markeder, og her spiller den nye alliance med den kinesiske infrastrukturproducent Huawei en vigtig rolle. Huawei er veletableret både på hjemmemarkedet og i en række tredjeverdenslande, der skal til at udbygge deres infrastruktur.
Den spirende optimisme hos netværksfirmaerne er det endnu ikke muligt at spore blandt de selskaber, der leverer udstyr til fiberoptiske netværk. De traditionelt stærke virksomheder i den fiberoptiske branche har sat store dele af aktiviteterne på vågeblus, mens de venter på, at der igen skal komme gang i markedet.

Boks:
Trådløs oprustning
Selv om producenterne af udstyr til netværk det forløbne år har fokuseret på at begrænse omkostningerne, har de investeret i teknologi til trådløse lokalnet efter 802.11-protokollerne. Her markerede Cisco sig kraftigt i marts i år ved købet af Linksys, der er stærk inden for blandt andet trådløse net til privatmarkedet. Linksys-aktiviteterne skal efter planerne udgøre en selvstændig division i Cisco.

Boks:
Bunden ikke nået
Set med danske briller har der været stille om Lucent, siden koncernen i juli 2001 solgte fiberfabrikken i Brøndby og sidste år reducerede medarbejderstaben i Europa fra 17.500 til 5.600. Men Lucent tør stadig ikke tro, at udviklingen er vendt.
- Vi tør ikke sige, at bunden er nået. Tilbagefaldet flader ud, men vi er endnu ikke begyndt at gå frem, sagde selskabets nye topchef Patricia F. Russo, da hun mødte den europæiske presse dette forår.

(til siden hører deltabel over netværksudstyr samt de otte største leverandører af netværksudstyr samlet)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere