Udviklerne drog til Århus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. september 2003.


JAOO er stedet, hvor man både kan fange de kommende tendenser og lære fundamental programmering. Fremover er planen at inddrage udvikling til Microsoft-baserede programmer, fordi disse og Java ikke længere ses som adskilte verdner.

JAOO
Standardiseret modellering af objekter og service-orienterede arkitekturer er to af de nye tendenser, der dukkede op på JAOO-konferencen i år. Ifølge Frank Buschmann, som er senior førsteingeniør i afdelingen for software engineering i Siemens Corporate Technology, vil denne tendens blive diskuteret i programmør-, design- og softwarearkitekt-kredse de næste to-tre år.- Modellering af objekter er blevet brugt i indlejrede systemer i årevis, men nu er vi interesserede i, hvor langt denne teknologi kan føre os i bestræbelserne på at gøre det mindre kompliceret at arbejde med forskellige platforme og styresystemer. Men der er betydelige udfordringer: Således er der i dag ingen hjælp at hente, når man vil debugge disse platforms-uafhængige modeller for fejl, siger Frank Buschmann.
Visionen om den service-orienterede arkitektur går ud på at gøre det muligt at integrere en række forskellige applikationer i et fælles system.- Webservices er en del af disse bestræbelser, men sommetider er der brug for mere - for eksempel når der skal laves tidsafhængige løsninger med høj kapacitet, siger Frank Buschmann.
- Det vigtige ved JAOO er, at her både er indlæg om denne type kommende tendenser, og om fundamental programmering. Det lykkedes for denne konference at finde en balance mellem indlæg for henholdsvis programmører, designere og arkitekter, siger han.

Fra koder til udviklingsfilosofi
Gruppen bag JAOO-konferencen er i høj grad mennesker, der blev inspireret dengang Kristen Nygaard kom til Datalogi i Århus for at undervise i objektorienteret programmering som gæsteprofessor.
- Den vision, der dengang blev udbredt, om at man skal kunne forstå, hvad man programmerer, er nok en af årsagerne til, at konferencen er mere anvendelsesorienteret, end de kommercielle eller de forskningsorienterede normalt er, siger Kresten Krab Thorup fra arrangørgruppen.En af de ting, der er plads til på JAOO, er den mere filosofiske diskussion af, hvordan man egentlig skal udvikle software. Tidligere var holdningen, at man først skulle specificere hele opgaver, for derefter at programmere. I dag ønsker man processer, der tager højde for, at man bliver klogere undervejs. På JAOO optrådte således Kent Beck, der har været en af bannerførerne for Extreme Programming, som foreslår en række procedurer for software-udvikling, i et søgende indlæg, hvor han modificerede en række af sine tidligere ret håndfaste retningslinier. Desuden er han i dag meget optaget af den rolle, som de nøglepersoner, der kommunikerer med stort set alle i et større projekt spiller i udviklingen.

M-ordet
På de kommende JAOO-konferencer forudser Kresten Krab Thorup, at Java kommer til at udgøre en mindre del. Til gengæld vil arrangørgruppen gøre mere ved Windows-verdenen og .Net.
- Java og den Microsoft-baserede verden har været to adskilte lejre, men i praksis er man ofte nødt til at bruge elementer fra begge, og vi kan lære af hinanden, siger han.

Boks:
Deltager-rekord
Navnet JAOO er en slags forkortelse for Developer Conference on Java Technology and Object-Oriented Software Engineering. Den, der i år blev afholdt i Scandinavian Congress Center i Århus, er den syvende i rækken og havde omkring 750 deltagere fra en række lande. Det er omkring 300 flere end sidste år, hvor der var en vis tilbagegang - blandt andet på grund af eftervirkningerne af 11. september i 2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere