Den gode projektleder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Projektledere i it-branchen er visionære, gode administratorer, inspirerende på det tekniske plan og empatiske leder, der kan kommunikere med kunder og medarbejdere. Findes de i virkeligheden?

MYTE
Nej, er svaret på det ovenstående. Ingen mennesker er lige stærke på alle de felter, det kræver at styre et projekt sikkert i land. Nogle er selvfølgelig bedre end andre, men når man spørger virksomheder og uddannelsesinstitutioner om de krav, der stilles til en projektleder i dag, tegner der sig et billede af et overmenneske, der - heldigvis - kun eksisterer i fantasien: Ingen kan det hele, og det gælder også for projektledere.- Den gode projektleder skal have en værktøjskasse og kunne komme over disken med sit budskab. Men værktøjskassen er ikke nok. Han skal også kende den branche, han laver projektet i, og han skal have et bogholderi-gen, sans for detaljen, empati, villighed og evne til at lytte og forstå. Alt det indeholder ingen mennesker. Derfor skal vi hjælpe dem med at skærpe det, de er gode til fra naturens hånd og arbejde med det, de er knap så gode til, siger Søren Erik Nielsen, lektor ved Handelshøjskolen i Århus, og en af drivkræfterne bag IT-Vest-samarbejdets ITKO-uddannelse, der slap de første 15 projektlederuddannede kandidater løs i sommer. ITKO-uddannelsen (it, kommunikation og organisation) har sendt eleverne gennem en række it-fag som programmering og systemudvikling, men også undervist dem i, hvordan en virksomhed er organiseret og ikke mindst, hvordan man kommunikerer de tekniske tiltag ud til kunder og brugere.

Teknisk hæmsko
- Jeg siger ved højtidelige lejligheder, at de har lært at gå på tre ben, når de behersker viden inden for de tre områder. Der skal også være plads til bitvendere, men det har tit vist sig, at den tekniske side har haft overvægten i mange projektgennemførelser. Projekter, som ikke burde være kuldsejlet ud fra et teknisk synspunkt, men som alligevel er gået galt, fordi de ikke er slået igennem i organisationen. Det er langt hen ad vejen et spørgsmål om kommunikation, siger Karsten Boye Rasmussen, lektor ved Syddansk Universitet i Odense.
Ringe evne til at kommunikere er selvfølgelig skidt nok. Men projektlederens tekniske indsigt kan også ind imellem vise sig at være en hæmsko.- Problemet med at sætte en stærkt teknisk funderet projektleder til at lede et projekt alene er, at når det brænder på, smider han alt, hvad han har i hænderne og begynder at kode. Det er ikke så mærkeligt, for står der en kunde og en direktør og venter, går projektlederen i gang med at løse det, han opfatter som mest kritisk, nemlig produktionen af softwarekode. Det var bedre, hvis han kunne holde sig til at lede processen, siger Esben Wolf, projektleder på Teknologisk Institut. Teknologisk Institut har taget konsekvensen af, at en person ikke kan indeholde alle kompetencer, og engagerer derfor to-tre projektledere på softwareudviklingsprojekterne: En, der tager sig af det administrative, en til det teknisk og en med det kommercielle ansvar.

Evaluering overses
- I større it-projekter skal en projektleder have de samme egenskaber som en leder af en afdeling på mindst 20-25 personer. Han skal også have en teknisk forståelse. Hvor dyb den forståelse skal være, afhænger af, hvor god han er til at styre den. Det vil sige, hvor god han er til at undgå at blive grebet af detaljen, siger Henrik Binow Nielsen. Han er seniorkonsulent hos Mærsk Data Transport Project Office, hvor han blandt andet underviser i risikostyring og projektplanlægning.Hvorvidt en projektleder også skal have visionære kvaliteter afhænger af opgaven. I nogle tilfælde skal han kunne komme med kreative løsningsforslag og se muligheden for forbedring af kundens forretningsprocesser, mens andre projekter er så stringente, at de bare skal køre, mener Henrik Binow Nielsen, der siger: - Og så skal man evaluere såvel produkt som proces efter et projektforløb. Det er en overset fase, men efter min erfaring en af de vigtigste.

Ingen kan det hele
- Det forventes, at en it-projektleder er visionær, men også en god administrator. God til at følge op og fremragende til at inspirere på det tekniske plan - og oven i det hele god til at forhandle med kunden: Jeg kender ingen mennesker, der scorer højt på alle disse kompetencer, siger Esben Wolf, Teknologisk Instiut.
IT-Vests ITKO-projektledere uddannes til at kunne gennemføre projekter, men også til at få ideer til projekter.
- De kan jo godt programmere, men det er ikke det, de kommer til, når de kommer ud i arbejde. En teknisk fundering er naturlig for de fleste, men nogle vil være meget interesseret i kommunikation. På den måde har vores kandidater mulighed for at være ret forskellige, siger Karsten Boye Rasmussen fra Syddansk Universitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere