Kæmpe it-udbud på vej fra ToldSkat

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. juni 2003.


ToldSkat er på vej med et it-udbud til en estimeret værdi af en halv milliard. De gamle systemer skal moderniseres, så de kan håndtere en overgang til euro, og så de opfylder målsætningerne i regeringens nye hvidbog om offentlig it-infrastruktur.

Digtal re-design
ToldSkat planlægger en gennemgribende modernisering af deres it-systemer. Anonyme kilder oplyser, at renoveringen af de gamle skattesystemer, der blandt andet skal gøres klar til euroen, har en foreløbig anslået værdi af omkring en halv milliard kroner og kan involvere indkøb af et nyt stort rammesystem som SAP eller Oracle. Beløbet lyder rimeligt, mener Henrik Faarup fra konsulentfirmaet Faarup & Partners. - Den slags projekter løber op i trecifrede millionbeløb. For at undgå at stå med endnu en offentlig it-katastrofe, må man anbefale ToldSkat at dele projektet op i mindre bidder og være opmærksom på tidsfaktoren. Tager det for lang tid, ændrer teknologien og krav til systemerne sig, siger han. Hos ToldSkat holder man dog kortene tæt til kroppen. Kontorchef Jørgen Pedersen ønsker ikke at kommentere præcis, hvor mange systemer det drejer sig om. - Der er tale om systemer udviklet over årtier, og dem har vi rigtig mange af, lyder det. Heller ikke værdien af udbuddet ønsker han at kommentere. Jørgen Pedersen henviser til, at der er en række budgetmæssige spørgsmål, der skal på plads, før man er klar til at skyde projektet i gang og komme med yderligere udmeldinger.

Hvem vinder?
Der er en lang række leverandører, der er potentielle kandidater til at varetage opgaven. ToldSkat outsourcer på nuværende tidspunkt deres it-drift og udvikling til en lang række store spillere på det danske marked for outsourcing, blandt andet KMD, IBM, CSC og Mærsk Data, som alle er store nok til at kunne løfte opgaven.
Hos KMD glæder direktør Ole Jensen sig over udbuddet. - Det lyder jo meget spændende, og vi vil helt sikkert byde på opgaven, hvor meget af den afhænger selvfølgelig af, hvad præcist det er, de vil udbyde. Vi har allerede et godt samarbejde med ToldSkat, som vi blandt andet arbejder tæt sammen med om forskudsskat og ejendomsvurdering, siger han. Også CSC drifter og udvikler på en stor del Told og Skats systemer.

- Vi har hørt, at der vil kommen en række udbud på deres interne systemer, og vi vil selvfølgelig byde, da vi allerede har mange opgaver for dem, siger kommunikationsdirektør hos CSC Markus Bjørn Kraft. Strategien for moderniseringen står tilsyneladende i genbrugen og forsigtighedens tegn. - Vi vil forsøge at få genbrugt så meget af det, vi allerede har som muligt og sætte kræfterne ind på at få gjort grænsefladerne mere åbne, så vores systemer kan tale bedre sammen med andre. Det gør vi blandt andet ved hjælp af XML og den offentlige XML-standard, OIOXML. Konsekvensen af moderniseringen bliver, at det bliver nemmere og billigere at vedligeholde vores systemer, det bliver nemmere at udveksle data med de andre offentlige institutioner, og det er da også en målsætning, at det skal blive mindre besværligt at udveksle data med private virksomheder, siger Jørgen Pedersen.
Hvor lang tid det vil tage at renovere de mange systemer er endnu uvist, men Jørgen Pedersen bekræfter, at det kommer til at tage flere år. - Det bliver et projekt, der kommer til at løbe over flere år, men vi ved ikke hvor mange. Vores strategi er dog at tage det i mindre bidder, at sætte delmål og fuldføre dem, før vi går videre til det næste. Vi har set eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis man gaber over for meget på en gang, siger han.
ToldSkat har solid erfaring, når det kommer til fejlslagne it-projekter. Mest markant var skandalen omkring eksportsystemet Told2000, der blev lanceret i midten af 2001. Projektet, som Integris stod bag, blev forsinket ni måneder, og da det endelig kom op at køre, var driftsforstyrrelserne så omfattende, at virksomhederne, der skulle bruge det, fældede dommen: Ubrugeligt. Prisen for det ene system lød på 50 millioner kroner.

Systemerne, der håndterer danskernes skattebilletter, skal udskiftes. Et projekt, der kommer til at løbe over flere år og koste flere hundrede millioner kroner.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere