Forsoningsmøde på Borgen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


150 modstandere og tilhængere af open source-software satte tirsdag hinanden stævne på Christiansborg for at diskutere open source-software og åbne standarder. Tonen var dog venskabelig, og alle var enige om, at vejen frem til en effektiv digital forvaltning går gennem åbne standarder.

open source
Umiddelbart var der lagt op til en heftig debat, da en stuvende fuld Landstingssal på Christiansborg tirsdag lagde rammer til en høring om open source-software og åbne standarder.
Siden Teknologirådet sidste år i oktober offentliggjorde en rapport, der slog fast, at staten kan spare 2,3 milliarder kroner om året på kort sigt, hvis den offentlige sektor skifter Microsofts kontorpakker og styresystemer ud med lignende open source-produkter, har open source og åbne standarder været flittigt diskuteret.
Debatten har indtil nu båret præg af, at der er to yderpunkter i debatten.
På den ene fløj står de folk, der mener, at open source-software er det eneste rigtige, og at det ikke kan gå hurtigt nok med at få smidt Microsofts produkter ud og indkassere milliardbesparelsen. På den modsatte fløj står de folk, der mener, at open source-produkter er lige så dyre som leverandørejet software, og at der ikke findes gratis løsninger. Midt i det hele står den brede masse af brugere og beslutningstagere, der hverken kan finde hoved eller hale i debatten, som hurtigt har fået en "for-eller-imod-Microsoft"-karakter. Den drejning tog debatten i Landstingssalen dog aldrig, da fokus hurtigt blev rettet imod brugen af åbne standarder i den offentlige sektor.

XML modtaget positivt
Dansk IT og Morten Helveg Petersen, it-ordfører for Det Radikale Venstre, stod bag arrangementet, der blandt talerne havde Microsofts administrerende direktør i Danmark, Klaus Holse Andersen, IBM's Kim Østrup og en af forfatterne bag open source-rapporten, professor Mogens Kühn Pedersen fra Handelshøjskolen i København.
- Formålet med denne høring er at fremme en nuanceret og konstruktiv debat om open source og åbne standarder. Samtidig vil vi have rettet politisk fokus på emnet, slog Morten Helveg Petersen fast i sin åbningstale.
Alle talerne var enige om, at åbne standarder baner vejen for en effektiv digital forvaltning, som både vil effektivisere og forbedre det offentliges arbejdsgange.
- Åbne standarder spiller en stor rolle i at lette samarbejdet på tværs af stat, amter og kommuner. Det kan sikre, at kommunerne får mulighed for at genbruge de erfaringer og programmer, som en anden kommune har fået. Der er jo ingen grund til, at alle udvikler hver for sig, sagde Per Buchwaldt, formand for Dansk IT.
Høringens emne var højaktuelt, da Videnskabsminister Helge Sander sidste fredag offentliggjorde en hvidbog om it-arkitektur, der anbefaler, at det offentlige benytter den åbne OIOXML-standard, når institutionerne køber eller udvikler software.

Nej til ideologi
Blandt talerne var Jens Kjellerup, informatikchef for psykiatrien i Århus Amt, der igennem længere tid har arbejdet på åbne standarder og med open source-software.
- Jeg savner dog nogle centrale udmeldninger, så vi ude i kommuner og amter kan få standarder på plads til elektroniske patientjournaler, til elektronisk dokumentudveksling, og lignende initiativer, sagde informatikchefen.
Microsofts administrerende direktør, Klaus Holse Andersen, manede til besindighed i open source-debatten, og advarede imod, at debatten bliver ideologisk.
- Det må aldrig blive et spørgsmål om ideologi, når amter og kommuner vælger software. Det handler om funktionalitet og pris, men i lige så høj grad om åbne standarder. Vi går stærkt ind for åbne standarder, sagde Klaus Holse Andersen.

Billedtekster:
- Valg af software i det offentlige må aldrig blive et spørgsmål om ideologi. Det vigtigste er, at softwaren er baseret på åbne standarder, så det offentlige kan udveksle informationer, sagde Klaus Holse Andersen (th.), adm. dir. for Microsoft i Danmark på open source-høringen. Til venstre de radikales it-ordfører, Morten Helveg Petersen.

Over 150 interesserede dukkede op til en høring om open source og åbne standarder arrangeret af Dansk IT og Morten Helveg Petersen, it-ordfører for Det Radikale Venstre. Interessen var så stor, at der de sidste fire dage op til høringen blev lukket for tilmeldinger.
Fotos: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere