XML-standarder på vej for elektroniske patientjournaler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


XML-standarder for elektroniske patientjournaler er på vej som led i OIOXML-processen.
standardisering

Der er grøde i den danske EPJ-verden (elektronisk patientjournal) med hensyn til OIOXML-standardisering.
Godt nok kan man endnu ikke finde standardbeskrivelser for elektroniske patientjournaler i den offentlige infostruktur-database, men de er på vej. Dermed ser det ud til, at sundhedssektorens it - i hvert fald i første omgang - forsøger at leve op til regeringens vision om en fælles offentlig it-arkitektur.
I den nationale it-strategi for sundhedsvæsenet, der blev offentliggjort i tirsdags, fremhæves elektroniske patientjournaler som noget centralt i strategien. Og standardisering af data i elektroniske patientjournaler ved hjælp af OIOXML er lige så vigtigt ifølge it-strategien fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. For de kommende EPJ-systemer vil Grundstruktur for Elektronisk Patient Journal (G-EPJ) være en vigtig brik. G-EPJ indeholder de grundlæggende elementer af en elektronisk patientjournal og vil være udgangspunktet for alle kommende EPJ-systemer, hvis det står til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen.
En del af G-EPJ fokuserer på beskrivelse af data fra den elektroniske patientjournal i XML-format. Det vil gøre det nemmere at udveksle data på tværs af EPJ-systemerne.
Kontorchef Arne Kverneland fra Sundhedsstyrelsen, der har stået for arbejdet med G-EPJ, oplyser, at første version af XML-skemaerne for G-EPJ allerede i næste uge vil være tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Da der er tale om en første version, kan der selvfølgelig komme ændringer undervejs blandt andet som følge af erfaringer fra testforsøg med
G-EPJ, der er sat i gang i Århus og Amager og forventes afsluttet næste forår. Efterhånden som XML-skemaerne bliver færdigtestet, vil de blive publiceret i den offentlige infostruktur-database.

Første generations EPJ
Det er først med næste generation af EPJ-systemer, at G-EPJ vil komme i anvendelse. De nuværende EPJ-systemer, kaldet første generation, skal dog ikke føle sig snydt. Også her er der XML-standardisering på vej. Som led i OIOXML-standardiseringsbestræbelserne er der eksempelvis startet et XML EPJ-kommunikationsprojekt.
Projektet går ud på at udvikle XML-standarder for den hyppigste kommunikation mellem sygehusene.
Ifølge Henrik Bjerregaard Jensen fra Medcom, der er med til at udvikle XML-standarderne, er det første XML-skema allerede sendt til XML-komiteen, og 26 andre følger senere i år.
En af de største leverandører af EPJ-systemer i Danmark, CSC Scandihealth, hilser udviklingen velkommen:
- Jamen, vi lovpriser da, at standarderne kommer, siger sundhedsfaglig chefarkitekt Peter Steenberg.
Standarderne er imidlertid kun anbefalinger, så i princippet behøver leverandørerne ikke følge dem. CSC Scandihealth vil dog selv have interesse i at følge standarderne.
- Det vil da være en god ide at give kunderne, hvad de ønsker, siger Peter Steenberg fra CSC Scandihealth, hvis nyeste produkter baserer sig på G-EPJ.
G-EPJ-standarden er ikke endeligt fastlagt, men da CSC Scandihealth er tæt involveret i standardiseringsarbejdet, har de mulighed for løbende at tilpasse deres produkter til standarden. Peter Steenberg erkender, at de eksisterende systemer ikke bygger på G-EPJ, men virksomheden er villig til at tilpasse systemerne, så de så vidt muligt overholder G-EPJ.

Læs også side 18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere