Støbning af fundamentet for offentlig it-arkitektur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


OIOXML er det fundamentet som en sammenhængende offentlig it-arkitektur skal bygges på.
retningslinier
OIOXML - det lyder som noget, en finne kunne finde på at udbryde en sen nattetime i festligt lag. Der er dog hverken tale om et finsk udråb eller skældsord, men om en forkortelse for Offentlig Information Online eXtensible Markup Language.
OIOXML er et sæt retningslinier for, hvordan data i offentlige it-systemer skal beskrives, så forskellige it-systemer kan udveksle og forstå de pågældende data.
Hele ideen med at få beskrevet data i et fælles format er at lette dataudvekslingen mellem it-systemer i den offentlige og private sektor. Dermed er OIOXML en central brik i den fælles offentlige it-arkitektur, som beskrives i den netop offentliggjorte hvidbog fra Videnskabsministeriet.
Selve beskrivelsen af data foretages ved hjælp af XML-skemaer. Her defineres blandt andet datastrukturer og datatyper for data. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en enorm opgave, hvis alle offentlige data skal beskrives i en fælles standard. En opgave, som XML-komiteen, der er sammensat af personer fra en række ministerier, styrelser, Amtsrådsforeningen, KL samt en række andre organisationer, er ansvarlig instans for. Adspurgt om tidshorisonten for standardiseringsarbejdet siger Michael Bang Kjeldgaard, formand for XML-komiteen:
- Man kan sammenligne det med at bygge en Storebæltsbro dog med den vigtige forskel, at vi allerede fra byggeriets start får nytte af broen.
Allerede når de første data er beskrevet ved hjælp af XML-skemaer, vil it-projekter kunne benytte sig af XML-skemaerne i deres arbejde. Ifølge Michael Bang Kjeldgaard kan man ikke sætte en dato for, hvornår standardiseringsarbejdet er slut. Der vil være løbende vedligehold og tilretning af de standarder, som XML-komiteen fastsætter, så standardiseringsarbejdet bliver i princippet ved.

Plads til improvisation
Dette standardiseringsarbejde kan betegnes som himmelstræbende pragmatisk. Den selvmodsigende etiket giver mening ifølge Michael Bang Kjeldgaard:
- Vi er på den ene side meget ambitiøse med vores standardiseringsplaner, men på den anden side er vi også pragmatiske. Det går ikke, hvis standardiseringsarbejdet tager alt for lang tid, så risikerer vi, at projekterne ikke vil anvende vores forslag.
Michael Bang Kjeldgaard erkender, at der er tale om en balancegang. Frem for at vente for længe på en gennemtænkt, konsolideret standard, er XML-komiteen villig til at basere sig på defacto-standarder. Med den risiko, der er for, at standarden senere skal tilrettes, hvis den ikke opfylder det formål, den var tiltænkt. XML-komiteen forsøger at styre standardiseringsarbejdet centralt, samtidig med, at den giver plads til de enkelte projekter:
- Man kan sige, at vi prøver at orkestrere standardiseringsarbejdet - ikke som ved en klassisk koncert, hvor alt er nedskrevet på forhånd, men mere som et jazz-ensemble, hvor der er plads til improvisation.

Prioritering af indsatsen
Orkestreringen indebærer også en prioritering af, hvilke områder der skal standardiseres.
- Prioriteringen sker både top-down og bottom-up. Eksempelvis kan bestyrelsen for projekt Digital Forvaltning udpege nogle områder, der skal fokuseres på. Det kan også være det enkelte projekt ude i et ministerium, der finder ud af, at det, projektet laver, egner sig til OIOXML, siger Michael Bang Kjeldgaard.
Selve det at tænke i OIOXML-paradigmet, som han udtrykker det, kan være en omstilling for et projekt. Derfor bør det indgå i projekternes tidsplan:
- For at følge OIOXML-paradigmet skal projekterne indtænke det i projektplanen. Der er selvfølgelig nogle projekter, der har et stramt budget eller tidsplan, så de ikke har tid eller ressourcer til at indtænke OIOXML-paradigmet, siger han.
XML-komiteen kan kun opfordre de enkelte projekter til at tage standardiseringsarbejdet alvorligt, men de har ikke nogen bestemmende indflydelse på projekternes prioritering:
- Det er op til de enkelte myndigheder, om de vil følge OIOXML-paradigmet, siger Michael Bang Kjeldgaard.
Med hvidbogen om it-arkitektur, der blev offentliggjort i fredags, lægges der dog op til, at de enkelte myndigheder skal have meget gode argumenter for ikke at følge OIOXML.
Så it-folk, som er involveret i projekter, der kommer i kontakt med offentlige data, må hellere øve sig på - med finsk accent - at råbe OIOXML!

Boks:
OIOXML-standardiseringsarbejdet
Følgende links giver adgang til XML-skemaer, som indtil videre er udarbejdet af XML-komiteen i samarbejde med relevante myndigheder:
Nøgledata: http://rep.oio.dk/xkom.dk/docs/
Eksempelvis findes der XML-skemaer for cpr på web-adressen: http://rep.oio.dk/cpr.dk/xml/schemas/core/2002/ 06/28/
InfoStrukturBasen (http://isb.oio.dk/info/) indeholder blandt andet XML-skemaer for offentlige data.
I repositoriet, http://isb.oio.dk/Repository/, ligger der indtil videre 44 XML-skemaer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere