Konsulenter sikrer it-vækst

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juni 2003.


Den danske it-branche har lagt de seneste års krise bag sig og befinder sig atter på et vækstmarked med stor betydning for velstanden i det danske samfund. Væksten drives primært frem af it-konsulenter og leverandører af it-services, konkluderer en ny rapport fra Videnskabsministeriet.

Vækst ved viden
Det danske it-marked vokser igen, sektoren tjener penge hjem til statskassen, og branchen er hastigt på vej ud af den krise, der opstod, da it-boblen bristede omkring årtusindskiftet.
Det er hovedkonklusionerne i en ny analyse fra Videnskabsministeriet, der for første gang sætter tal på, hvad it-branchen bidrager med til samfundsøkonomien.
Væksten kommer primært fra den del af it-branchen, der leverer it-services, og væksten bliver mest markant på markedet for it-konsulentydelser, vurderer Videnskabsministeriet. Den tendens bekræftes af Tom Togsverd, direktør for Dansk Industris it-organisation, ITEK.
- Der er ingen tvivl om, at væksten primært drives af virksomhedernes øgede behov for videnservice, hvilket blandt andet kommer it-konsulenterne til gode, siger han.
Hermed bliver det ikke it-industrien og virksomheder, der satser på produktion af mobiltelefoner, pc'er eller grafikkort, der bliver vækstlokomotivet.
- Vi så naturligvis gerne en tilsvarende vækst i it-industrien, men jeg tror ikke, det er realistisk, da globaliseringen medfører, at virksomhederne flytter produktionen til lande, hvor personaleomkostningerne er mindre end herhjemme, siger Tom Togsverd.
Analysens tal viser, at it-branchen bidrager betydeligt til den generelle vækst i samfundet, hvilket naturligvis får it-branchens organisationer til at hilse rapporten velkommen.
- Det er positive tal for vores branche. Rapporten bekræfter, at it-branchen er langt bedre end det omdømme, den har fået de seneste par år, siger Jakob Lyngsø, direktør for IT-Brancheforeningen, i en kommentar til analysen.
Tom Togsverd fra ITEK bakker op om rapportens konklusioner.
- Vores tal viser, at it-sektoren er kommet sig over den nedgang, som vi har oplevet de seneste år. Vi forventer en omsætningsfremgang i it-sektoren på omkring fem procent om året fremover, siger han.

Dansk it skaber værdier
Analysen viser, at it-virksomheder herhjemme generelt omsætter for mere end det øvrige danske erhvervsliv. It-branchen udgør 4,6 procent af virksomhederne i de private byerhverv, der er den del af det private erhvervsliv, som kan sammenlignes med it-virksomhederne. Alligevel står it-sektoren med en årsomsætning på 189 milliarder kroner for 8,7 procent af den samlede omsætning i de private byerhverv.
Analysen dokumenterer også, at en gennemsnitlig it-konsulent skaber værdier for 907.000 kroner i løbet af et år, hvorimod en medarbejder i en gennemsnitlig produktionsvirksomhed kun skaber værdier for 628.000 kroner i en tilsvarende periode.
- Rapporten dokumenterer, at it-branchen skaber næsten ni procent af den årlige omsætning i Danmark, derved skaber it-erhvervene i gennemsnit mere værdi end det øvrige danske erhvervsliv, siger Lene Kristiansen, der er fuldmægtig på Videnskabsministeriets it-økonomiske center.
Hun tilføjer dog, at lønningerne og investeringerne samtidig er tilsvarende høje uden at værditilvæksten er tilsvarende højere end i andre højteknologiske erhverv.

Penge til forskning efterlyses
Rapporten viser også, at it-sektoren investerer store summer i forskning sammenlignet med andre erhverv.
- It-erhvervet investerer 57.000 kroner om året per medarbejder i forskning og udvikling mod 14.000 kroner i det øvrige erhvervsliv. Det er den rigtige vej at gå, for vi ved, der er et stort privat og offentligt afkast af forskning, siger Videnskabsminister Helge Sander.
IT-Brancheforeningen er også opmærksom på, at det er nødvendigt at satse på it-forskning og efterlyser konkret handling fra ministerens side.
- Der forskes og udvikles for seks milliarder kroner inden for it i Danmark om året, men den private sektor tager næsten hele slæbet. Vi må have et meget bedre samspil med den offentlige forskning, så Danmark fortsat kan ligge i front med nye it-produkter, siger Jakob Lyngsø, direktør for IT-Brancheforeningen.
Også Tom Togsverd fra ITEK så gerne, at der bliver afsat flere offentlige midler til it-forskning herhjemme.
- Forskning er fødekanalen til fortsat udvikling. Det er derfor afgørende, at der i de kommende år afsættes nye midler til offentlig forskning i it, tele og elektronik, således som også vismændene har foreslået, siger Tom Togsverd.

Boks:
Private byerhverv omfatter privat erhvervsliv minus landbrug, fiskeri og råstofudvinding. I rapporten opdeles it-branchen i to overordnede katagorier: It-industri og it-serviceerhverv. Virksomhederne i it-industri fremstiller produkter, som er beregnet til "behandling og kommunikation af information". I kategorien it-serviceerhverv finder vi virksomheder, der fremstiller eller udbyder produkter/serviceydelser, som er beregnet til: informationsbehandling og kommunikation via elektroniske medier. Kategorien er opdelt i tre undergrupper: it-engroshandel, telekommunikation og it-konsulentvirksomhed.

Billedtekst:
Rapporten bekræfter, at it-branchen er langt bedre end det omdømme, den har fået de seneste par år, siger Jakob Lyngsø, direktør for IT-Brancheforeningen. Foto: Torben Klint

Billedtekst:
- Der er ingen tvivl om, at væksten primært drives af virksomhedernes øgede behov for videnservice, hvilket blandt andet kommer it-konsulenterne til gode, siger Tom Togsverd, direktør for Dansk Industris it-organisation, ITEK. Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Tallet for værditilvækst pr. fuldtidsansat opstår, når man lægger den ansattes løn sammen med de værdier, medarbejderen skaber i virksomheden. Eksempelvis bliver it-konsulenternes værditilvækst 907.000 kroner, da de danske it-konsulenter i gennemsnit får 452.000 kroner i løn og tjener 455.000 kroner hjem til firmaet om året.
En af rapportens konklusioner er, at de erhverv, der anvender it mest, også har den højeste værdiskabelse pr. medarbejder. Det gælder især serviceerhvervene - banker, forsikringsselskaber, revisionsfirmaer og lignende.

Billedtekst:
Konsulentvirksomheder dominerer det danske it-marked. Udvikling og salg af kundespecifikt software står for den største del af konsulenternes omsætning med knap 30 milliarder kroner i 1999.
I 1999 arbejdede 7.520 firmaer herhjemme inden for udvikling og konsulentbistand i forbindelse med software, hvilket svarede til godt halvdelen af alle danske it-firmaer på det tidspunkt.
Fra 2000 til 2001 faldt udvikling og salg af software fra at udgøre 41 procent til 38 procent af it-konsulentvirksomhedernes omsætning. Det dækker over et fald i udvikling og salg af kundespecifikt software, fra 32 procent i 2000 til 23 procent i 2001. Udvikling og salg af standardsoftware steg fra ni til 15 procent i samme periode.

Billedtekst:
Tabellen viser, at Danmark halter bagefter de lande vi normalt sammenligner os med, når man sammenligninger it-sektorens andel af den samlede økonomiske vækst.
Rapporten konkluderer desuden, at it-erhvervene har fået en større international betydning, i og med at værditilvækstandelen er steget kraftigt i alle lande fra 1995 til 2000. Især Finland ligger godt på tabellen, da landets it-sektor - med giganten Nokia i spidsen - står for over 15 procent af den årlige værditilvækst i den private sektor.

Graferne stammer fra rapporten "En værdiskabende sektor - fokus på de danske it-erhverv". Læs mere i rapporten, som findes på Videnskabsministeriets hjemmeside: www.videnskabsministeriet.dk/fsk/div/itsoejlen/Vaerdiskabende_sektor.pdf




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere