TietoEnator renser ud i dansk forretning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2003.


TietoEnators omorganisering af virksomheden fra landestyring til divisionsstyring har foreløbigt betydet en fyret chef samt flere udskiftninger i bestyrelsen hos den danske del af organisationen.

Strømlinet
De to sidste måneder har budt på heftig aktivitet på ledelsesplan i den danske del af den svensk/finske it-servicevirksomhed TietoEnator.
Den danske topchef gennem tre år, Ole Berg Nielsen, blev fyret i februar med begrundelsen: uoverensstemmelser over strategi. Samme måned blev bestyrelsen for det danske holdning-selskab TietoEnator A/S udskiftet med to finske medarbejdere.
I april skiftede underselskabet TietoEnator Consulting A/S flere eksisterende bestyrelsesmedlemmer ud med finske topfolk, og april blev også måneden, hvor det stod klart, at det TietoEnator-ejede webbureau Araneum nu bliver helt indlemmet i TietoEnator Consulting, hvor det før var planen, at selskabet skulle køre videre som selvstændigt selskab.

Vertikal
TietoEnator-koncernen er ifølge koncerntalsmand Erik Östergaard i gang med en større omstrukturering, hvor selskabet går fra at operere med landechefer til at blive inddelt og styret i divisioner, der fokuserer på forskellige vertikale markeder. Succes på afgrænsede vertikale strategier har længe været en målsætning for TietoEnator, der nu har fokus på sektorerne bank og finans, offentlighed og sundhed, produktion og logistik samt telekom og medier.
Ifølge det danske selskabs økonomidirektør og medlem af bestyrelsen i det danske holdingselskab TietoEnator A/S, Mark Ødum, får rokeringerne i bestyrelserne ikke betydning for TietoEnators danske forretninger eller kunder.
- Holdingselskabet er en ren administrativ enhed uden beslutningskraft i den danske forretning, og generelt er der tale om administrative omrokeringer i bestyrelserne, siger han.
De udskiftede bestyrelsesmedlemmer er med undtagelse af den tidligere direktør Ole Berg Nielsen stadig ansat i virksomheden.
Den nu fyrede Ole Berg Nielsen er enig i, at bestyrelsesrokaden i holdingselskabet ingen betydning får for forretningen, mens han forudser, at udskiftningerne i de danske underselskaber kommer til at betyde øget topstyring.
- Jeg tror, vi kommer til at se en virksomhed mere styret fra Finland. Den overordnede strategi vil blive mere regelret fortolket, og beslutninger, der tidligere lå lokalt, vil nu formentlig i stigende grad blive taget centralt. Fordelen er, at du får en mere ensartet afprøvning af din strategi, og har du valgt rigtigt, hvad jeg overordnet mener, TietoEnator har med vertikalviseringsstrategien, så giver det bonus. Risikoen er, at du bliver ufleksibel i de enkelte lande, siger han.

Araneum
Blandt de virksomhedsopkøb, TietoEnator koncernen foretog sidste år, var det danske webbureau Araneum. Planen var, at selskabet skulle fortsætte som selvstændig enhed, men oprydningen i den danske forretning betyder, at Araneum nu er fuldt integreret i TietoEnator Consulting A/S.
- Beslutningen er en kalkulation af, hvor vi skaber mest værdi. I Danmark er TietoEnator stadig en forholdsvis lille spiller i forhold til nogle af vores konkurrenter. Derfor har vi et behov for at få udbygget den mærkevare, TietoEnator er. Der er ikke plads til at satse på for mange brands. Som kommunikationsmand er jeg enig i den beslutning, men som stifter af virksomheden bløder mit hjerte da en smule, siger direktør for og stifter af Araneum Jesper Drustrup.
I Danmark beskæftiger TietoEnator 320 medarbejdere fordelt på seks selskaber, og selskabet omsatte i 2002 for 238 millioner kroner. På koncernplan arbejder 13.000 ansatte, der har aktiviteter i 21 lande. Sidste år omsatte koncernen for 9,4 milliarder kroner.

TietoEnator-koncernen opkøbte sidste år webbureauet Araneum. Planen var, at selskabet skulle fortsætte som selvstændig enhed, men oprydningen i den danske forretning betyder, at Araneum nu er fuldt integreret i TietoEnator Consulting A/S.
- Beslutningen er en kalkulation af, hvor vi skaber mest værdi, siger direktør for
Araneum Jesper Drustrup.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere