Konsulentliv ikke for alle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. april 2003.


En fri agent skal være klar til økonomiske øretæver i stille perioder. A-kasser og fagforeninger er ikke til nogen hjælp, siger freelanceren Jens Kolind.

FREELANCEREN
- Nej, jeg vil ikke anbefale freelancetilværelsen til alle. For mig er det den rigtige måde at arbejde på. Som freelancer løber man en risiko, og det skal man være klar over. Den risiko kan ramme en med fuld styrke, så sidder man med små børn og faste forpligtelser, skal man bestemt overveje det nøje, siger Jens Kolind.
Han er 48 år, har en kandidatgrad i fysik og kemi samt en kandidatgrad i billedbehandling og multimedier fra IT-højskolen, som han i øvrigt var med til at udforme i kraft af sin post i det udvalg, der startede skolen.
Jens Kolind har i mange år arbejdet i Dansk Standard og IT-Brancheforeningen, men har i lige så mange år haft lyst til at blive selvstændig for at få mulighed for at lave de spændende opgaver. Først i en moden alder, for snart tre år siden, besluttede han, at det skulle være nu.
- Man kan sige, at min sociale situation har gjort, at jeg ikke har taget springet til at blive selvstændig tidligere. Men nu havde børnene nået en alder, hvor det er forsvarligt at tage en risiko, og min økonomi er forberedt til, at der også kan komme perioder med mindre at lave, siger han.
Som selvstændig kan du aldrig læne dig tilbage. Man er selv ansvarlig for det hele, så man skal have lyst til at leve på denne måde, mener Jens Kolind.
- Man er på hele tiden, men det bliver jeg ikke stresset af. Min psyke har det fint med, at jeg bestemmer det hele selv, siger han.

Hverken i fagforening eller A-kasse
Han har heller ingen skuldre at græde ud ved, hvis det alligevel skulle blive for meget:
- Hverken A-kasser eller fagforeninger har noget at tilbyde mig som freelancer. Jeg savner dem heller ikke, men jeg har da været inde for at kigge på de forskellige A-kasser. Den understøttelse, jeg eventuelt kunne få, kan jeg ikke bruge til noget. Den er alt for lav. Så jeg er selvforsikrende, det vil sige, at i de perioder, hvor det går godt, og der er nok at lave, husker jeg at lægge til side.
Han har aldrig oplevet, at man har set skævt til ham, når han er troppet op et nyt sted.
- Der er en kultur i virksomhederne i dag, hvor arbejdsstyrken består af både fastansatte og freelancere. Jeg oplever, at man som freelancer nyder den samme respekt som alle andre. Jeg skal levere et målrettet stykke arbejde, så på den måde er jeg til eksamen hver dag. Men det passer mig godt. Jeg er aldrig i tvivl om, hvad jeg skal lave, siger han.
Som Jens Kolind ser det, skal virksomhederne blot sørge for at tilbyde freelancerne gode arbejdsbetingelser, for så er freelanceren mere motiveret til at overføre virksomheden viden og kompetence, som ellers ville forsvinde, når han forsvinder videre til næste opgave.

Billedtekst: Jens Kolind nyder tilværelsen som freelancer. Det er ikke et liv for alle, mener han. Der er en økonomisk risiko forbundet med at være selvstændig, men det er det hele værd, når man arbejder for sig selv. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere