Fast it-arbejde på retur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. april 2003.


Kontraktansatte it-folk vil overtage de projekter, der ikke er virksomhedens kerneområde. Det vil ændre strukturen på det danske it-arbejdsmarked.

JOBMARKED
Der er ved at indfinde sig en ny betydning af ordet fleksibel på det danske it-jobmarked.

Indtil for ganske nylig betød fleksibel, at den ansatte var klar til at tage en ekstra tørn, når det brændte på, eller besad flere kompetencer, så han eller hun kunne løse flere forskellige opgaver i virksomheden. I dag betyder fleksibel, at man ikke er ansat i en fast stilling.

På grund af de pressede økonomiske forhold for de fleste it-virksomheder er jobmarkedet nemlig ved at stikke kursen af mod fleksibel bemanding, hvor fordelene ved at kontraktansætte it-folk til specifikke projekter er for store til, at virksomhederne kan lade være.

Det mener blandet andre Allan Skovmand, som er dansk direktør i det store amerikanske it-rekrutteringsfirma Ajilon.
- Det er et skift i markedet, der er kommet hurtigt. For blot to år siden ansatte virksomheder flest mulig folk af skræk for, at de ikke kunne tiltrække de rigtige. De skelede end ikke til kompetencerne. Men i dag er der fokus på omkostninger, så nu drejer det sig om at få en så løs tilknytning til de ansatte som muligt, siger Allan Skovmand.
- Forandringerne er så store i forretningslivet, at virksomhederne hele tiden skal have adgang til specialistviden, der bidrager til værdikæden i virksomheden. Og det er ikke sikkert, at de specialister skal være fastansatte, siger han.

Naturlig udvikling
For hvorfor fastansætte en
it-specialist, hvis der ikke er behov for de kompetencer, han besidder, når projektet er færdigt?
- Der er ingen grund til at få de kloge hoveder ind i folden. Når der ikke er brug for dem mere, skal man ikke forsøge at holde på dem i en fastansættelse. De vil kede sig og søge væk alligevel, mener Ulrik Schultz Koefoed, rekrutteringschef i Ajilons ERP-team.

Virksomhederne risikerer at brænde inde med fastansatte it-folk, når et projekt er afsluttet.
- Der er store udsving i markedet, og mange af vores kunder er minded for en fleksibel bemanding. Det frigør ressourcer, og det er de glade for, så der hele tiden er specialister til rådighed, når nye løsninger skal implementeres. Man kan godt kalde det et paradigmeskift, siger Ulrik Schultz Koefoed. Han vurderer, at Ajilons kunder opererer med alt mellem fem og 30 procent fleksible medarbejdere.

De sidste par års fyringsrunder betyder, at mange it-virksomheder ikke længere sidder inde med en stor stab af specialister. De skal ud og hente folk, når et projekt skal gennemføres.

- De fleste virksomheder har skåret ind til benet. Det betyder, at de har et ressourcebehov, når der kommer det mindste projekt i hus. Det vil få betydning for et danske arbejdsmarked på lidt længere sigt. I forhold til udlandet er det danske marked for freelancere endnu umodent. Men tendensen er for opadgående, siger Ken Lynge Primby, direktør i firmaet Connnect IT Rekruttering.

Antallet af konsulenter vil stige meget i forhold til antallet af fastansatte.

Men der er også forhold, der trækker i den anden retning:
- Der er traditioner på det danske arbejdsmarked, som til dels er dikteret af fagforeningerne. Den traditionsbundethed betyder, at vi i Danmark ikke på samme måde som i de andre europæiske lande, i England og Benelux-landene især, har kunnet se værdien af at tilknytte spidskompetencer på freelanceniveau. Men det kommer vi til, siger Ken Lynge Primby.

Dyre fastansatte
Hos fusionskæmpen HP bemandes stadig flere projekter med specialister udefra.
En af grundene er, at it-systemerne hele tiden bliver større og mere komplicerede, og det øger efterspørgslen af specialistviden.

- Vi vil få et øget behov for eksterne konsulenter, for markedet er under konstant forandring, så vi skal være klar til at imødekomme kundernes behov hurtigere. Fleksibel bemanding gør os mere forandringsparate, og det er dyrt udelukkende at have fastansatte, som der reelt ikke er opgaver til. Det er også dyrt ikke at kunne tilbyde virksomhederne de rette kompetencer på det rigtige tidspunkt. Når vi kombinerer den faste stab med midlertidigt ansatte, kan vi bedre styre økonomien i vores projekter og samtidig tilbyde de kompetencer, kunderne efterspørger, siger Jesper Wessel-Tolvig, driftchef i HP Managed Services.

Der ligger en stor ledelsesmæssig opgave i at introducere brugen af freelancere til virksomhedens stab af faste medarbejdere. Ledelsen skal melde klart ud, hvilke projekter, freelancerne skal varetage, og de fastansatte skal inddrages i projekterne. På den måde undgår man gnidninger mellem fastansatte og freelancere. Samtidig skal virksomheden tilføres viden fra de frie agenter. Men det er kun de allerbedste, der kan forvente at blive i faste stillinger.

- Freelancerne skal ikke passe sig selv i virksomheden, de skal samarbejde med de fastansatte. Selvfølgelig vil tanken melde sig hos de fatsansatte, om deres stillinger også skal outsources, men som forholdene er på det danske arbejdsmarked, er oplevelsen af sikkerhed i jobbet nok mere mental eller reel, siger han.

Danske medarbejdere er ikke særligt godt beskyttet i forhold til deres europæiske kolleger, så freelancere skal ikke opleves som en trussel. Men hvis der sidder nogle fastansatte og lurepasser og ikke tilfører virksomheden noget aktivt, vil det nok komme til at opleves hårdt. Til gengæld vil de dygtige, der bidrager aktivt, blive mere synlige, siger Ulrik Schultz Koefoed, Ajilon.

Citat:
- Efter 2000-skiftet oplevede vi et boom i konsulentbranchen. Da begyndte virksomhederne at få øjnene op for at
bruge freelancere. Ken Lynge Primby

Billedtekst:
- I dag drejer det sig om at få en så løs tilknytning til de ansatte som muligt, siger Allan Skovmand, direktør for it-konsulent og -rekrutteringsvirksomheden Ajilon.

Boks:
Vi har talt med:
¥ Allan Skovmand, direktør i it-rekrutteringsfirmaet Ajilon.
¥ Ulrik Schultz Koefoed, rekrutteringschef i Ajilons ERP-team.
¥ Ken Lynge Primby, direktør i Connnect IT Rekruttering.
¥ Jesper Wessel-Tolvig, driftchef i HP Managed Services.
¥ Peter Ussing, formand for it-fagforeningen Prosa.

Boks:
Flere frie fugle
Freelancere, frie agenter, konsulenter, kært barn har mange navne. It-branchen har altid haft sin andel af løst tilknyttede specialister, men den tendens er stigende i Danmark efter to år med fyringer.
Selvom it-konsulenter får højere timeløn end deres fastansatte kolleger, oplever virksomhederne dem ofte som en billigere og mere fleksibel arbejdskraft: De skal ikke have pension og barsel - og først og fremmest skal de ikke have løn, når der ikke er noget at lave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere