It-specialisterne skal også kunne sælge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. marts 2003.


For to år siden var nok at være en mesterlig kodekarl for at få jobbet. Det var dengang. I dag er der så mange jobansøgere, at virksomhederne har skærpet kravet til it-specialisterne om, at de også skal kunne sælge og være socialt stærke.

NYE TIDER
Det ikke længere nok at beherske programmeringssprogene.
Nu skal it-specialister også kunne indgå i salgsarbejdet, have kundekontakt, udarbejde tilbud og indgå aktivt i sociale sammenhænge i virksomheden.

Det er en kæmpe forskel fra dengang for blot et par år siden, hvor it-specialisten med al mulig ret kunne trække sig ind i sin skal af ekspertise og med en indadvendt mine nægte at have kundekontakt.
Tiderne er skiftet, virksomhederne har fået en meget større masse af ansøgere at rekruttere fra, og det har skærpet kravene til de sociale kompetencer.

I it-konsulenthuset ECsoft er de snævre flaskehalsdage også forbi, og det har aldrig været lettere at skaffe it-specialister.

- Vi har tidligere stået i situationer, hvor det var svært at skaffe folk, men nu er især it-specialister meget lettere at skaffe. I dag kan vi tillade os at kræve, at en it-specialist har en mere sælgende profil. De skal kunne indgå i presale og tilbudsgivning, siger Sys Talleruphuus Vecht, som er personalechef i ECsoft.
En rundspørge blandt it-virksomeder bekræfter den udvikling: It-specialisten skal op på mærkerne, når konkurrencen om jobbene er stor.

Hos Invensys, der er moderorganisation for blandt andet ERP-virksomheden Baan, siger Bo Romme, som er nordisk HR-direktør:

De skal sælge
- De skal alle sammen kunne sælge. Sådan har det nu været hos os hele tiden som salgs- og leveranceorganisation. Der er generelt stadig visse backoffice-funktioner, som varetages af tunge teknikere, der passer sig selv, men i dag skal specialisterne kunne sælge uanset om de har en account- eller konsulentrolle i virksomheden, siger han.
- På den måde kommer it-branchen til at ligne de mere modne brancher, og it-folk kommer til at ligne sælgere, som vi altid har kendt. Der er helt sikkert typer af mennesker, man ikke ville ansætte i dag, men som sagtens kunne få job dengang, det hele boomede.

Sun Microsystems oplever også, at der er større rift om jobbene.
- I dag kan vi tillade os holde fast i, at specialisterne skal være holdspillere og være socialt begavede. Da dotcom-bølgen var på sit højeste, måtte vi engang imellem renoncere på de krav, men i dag er der flere om buddet, siger Søren Carlsen, HR Business Partner i Sun Microsystems.

Ændringen af specialist-jobmarkedet giver sig også udslag i lønningerne.
- Den tendens, vi mærker er, at folk er mere åbne for nye måder at tænke på. Kandidaterne er for eksempel ikke så kontante længere i kravet til løn, siger administrerende direktør i ERP-virksomheden Intentia, Tommy Vincentz Larsen. Han mener, at det er sundt, at it-industrien er begyndt at ligne den traditionelle industri:
- Vi har været meget forkælet, men i dag er der færre job, og det betyder, at virksomhederne kan ansætte bedre medarbejdere. Nu har vi alle sammen prøvet at skære i løn og antal medarbejdere. Det er ikke morsomt, men det er sundt for branchen, at vi begynder at leve under de samme markedsvilkår som alle andre, siger Tommy Vincentz Larsen.

SAP-konsulenter undtagelsen
Virksomhederne har altid haft et bredt grundlag at vælge kandidater til administrative stillinger ud fra.
Rekrutteringsbureauet finder typisk en række egnede kandidater frem, og virksomhederne vælger i ro og mag den, de mener vil kunne klare jobbet bedst.

Sådan har det aldrig været med de tunge it-specialister, for de har været i høj kurs. Indtil nu.
- Jeg tror stadig, at der er en masse it-folk derude, der ikke ved, hvor hårdt presset markedet egentlig er. Vi får mange uopfordrede ansøgninger, men vi er nødt til at give afslag, og det er ny situation, også for os. Tidligere ansatte vi dem, stort set bare de kunne stave til it. Det er mildest talt ikke situationen i dag. Når vi har hvervet til de administrative stillinger, har vi altid haft et bredt grundlag at vælge på. Og nu gælder det også for it-specialiststillinger, siger Sys Vecht, ECsoft.

Der er en gruppe, som ikke passer ind i den beskrivelse, siger hun, og det er SAP-specialisterne:
- For dem er det stadig arbejdstagers marked. SAP oplever en genoplivning lige nu. De havde problemer omkring 2000-skiftet, hvor de stort set ikke solgte en skrue, men nu er de på "second wave". De kommer med nye produkter, så der bliver brug for SAP-specialister til de kommende migreringsprojekter.

Billedtekst:
- I dag kan vi kræve, at en it-specialist har en mere sælgende profil. De skal indgå i presale og tilbudsgivning, siger Sys Vecht, personalechef
i ECsoft.

Boks:
It-specialisterne
De er programmører, systemudviklere, webudviklere, system- og implementeringskonsulenter.Mange ansættelser skete i boom-årene op til og lige efter årtusindskiftet. Jobmarkedet var dengang arbejdstagers: It-branchen kunne ikke få teknologikyndige nok. I dag har den generelle økonomiske nedtur i it-branchen betydet, at virksomhederne fokuserer skarpere på kunderelationen og stiller dermed større krav til deres ansatte - også til de tunge specialister - om at indgå mere direkte i salg og kundepleje.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere