Norge lemper 3G-krav - danske krav står fast

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. februar 2003.


Norge lemper som det første europæiske land udrulningskravene for landets 3G-operatører. Det eksempel vil Danmark ikke følge, lyder det fra IT- og Telestyrelsen.

3G
De norske myndighederne har vurderet, at de tekniske og finansielle problemer ved udrulning af den forholdsvis spæde UMTS-teknologi, har gjort målet om en 60 til 70 procents dækningsgrad i 2005 urealistisk.
Derfor har Norge som det første land i Europa slækket på kravene til udrulningen af 3G-netværk. Myndighederne vil således skrue ned for kravet til dækning og give Telenor og Netcom, der står tilbage med norske UMTS-licenser, 15 måneder længere til at opfylde deres forpligtigelser.
Norge var sammen med Sverige et af de lande, der uddelte licenser efter "skønhedskonkurrence-modellen". Her blev operatørerne bedømt på den dækning og de services, som de lovede at have klar i 2005. Ud af de syv bejlere til licenserne blev fire valgt, men to måtte give op langt før målstregen. Broadband Mobile gik konkurs allerede i 2001, og svenske Tele2 leverede sidste år licensen tilbage, da forretningsplanen ikke holdt.
De to licenser, som derfor er i overskud, bliver bortauktioneret under det nye norske initiativ. Mindsteprisen starter ved 200 millioner norske kroner.

Hårde svenskere
I nabolandet Sverige har linien over for operatørerne været anderledes hård, og den svenske post- og telestyrelse har flere gange afvist operatørernes forespørgsel om lempelse af udrulningskravene. Resultatet er indtil videre, at Orange har leveret sin svenske licens tilbage.
I Danmark skal de danske 3G-operatører TDC, 3, Orange og Telia heller ikke regne med slækkede krav. Det siger underdirektør for IT og Telestyrelsen Finn Petersen.
- Set i europæisk sammenhæng er de danske krav begrænsede, så tilladelsesvilkårene ligger fast, siger han.
I Danmark skal operatørerne opbygge egne net, samt dække 30 procent af befolkningen i 2004. Dækningen skal stige til 80 procent i 2008.

UMTS er umodent
Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan er dog ikke helt overbevist om, at kravene vil stå så fast, som IT-og Telestyrelsen giver udtryk for.
- Kun tiden kan vise, om vi får lempelser på de danske krav. Det er rigtigt, at de danske krav er milde, men UMTS er langt fra et modent produkt. Der mangler stadig hardware i form af et bredt udvalg af telefoner. Og det kommercielle aspekt er stadig udsikkert: Hvor meget skal det for eksempel koste. Desuden er der en masse tekniske spørgsmål, som endnu ikke er besvaret. Jeg kan ikke tro, at det er i forbrugernes eller myndighedernes interesse at piske det her frem. Under alle omstændigheder er ballet nu åbent for lempelser på europæisk plan, siger Siger Torben Rune.

Billedtekst:
- De danske krav til 3G-operatørerne er ganske vist milde, men UMTS er langt fra et modent produkt. Og jeg kan ikke tro, at nogen har interesse i at piske det her frem, siger teleanalytiker Torben Rune. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere