Data fra trucken direkte til SAP

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. januar 2003.


Arbejdstøjskoncernen Kansas har reduceret antallet af fejlekspeditioner på sit lager i Odense ved at indføre et stregkode-baseret lagersystem, der trådløst sender data ind i forretningssystemet.

Trådløs datafangst
Færre fejl. Sådan opsummerer lagerforvalter Mogens Bonde resultatet af, at arbejdsbeklædningskoncernen Kansas sidste år i maj etablerede et stregkode-baseret trådløst lagersystem med direkte forbindelse ind i virksomhedens SAP-forretningssystem.

- Vi har fået lavet et system, hvor den eneste fejlkilde er, hvis medarbejderne tæller forkert og tager for få eller for mange enheder. Derimod bør systemet registrere, hvis de har fat i en forkert vare. Desuden udnytter vi lageret bedre, fordi vi hurtigt kan flytte varer sammen, og indscanne ændringerne, hvis der står en række paller med en enkelt kasse på hver. Før skulle vi efterfølgende foretage en lang række indtastninger med muligheder for fejl, siger han.
Indtil maj sidste år arbejdede lagerfolkene ud fra udprintede ordresedler og tastede bagefter ind, hvad de havde foretaget sig. Dengang havde man ansatte, som stort set ikke lavede andet end at taste ind.

Anvendelsen af det trådløse lagersystem begynder, når lastbilerne læsser varerne af på rampen i Kansas' varemodtagelse. Her indscannes stregkoderne på pallerne ved hjælp af infrarødt lys og antallet af kasser registreres. De indscannede data og indtastede antal sendes med det samme fra truckterminalerne trådløst direkte ind i Kansas' SAP-system. Scanning af stregkoder og trådløs kommunikation benyttes på varernes vej gennem lageret fra de lægges ind på højlagerreolerne. Herfra registreres det trådløst i SAP-systemet, når de hentes ind i det såkaldte pluklagerområde. På grundlag af ordreoplysninger, der hentes trådløst ned i terminalerne på de såkaldte plukvogne, henter lagerfolkene de enkelte stykker arbejdsbeklædning ud i specialproducerede plastickasser - igen udstyret med særlige stregkoder - for at varerne kan blive pakket ned og sendt ud til forhandlerne.

Helt ud til kunden
I øjeblikket laves de enkelte ordrer manuelt i SAP-systemet, fordi der arbejdes med mange restordrer, som selskabet ønsker at kunne prioritere individuelt. Det er målet, at SAP-systemet senere skal generere ordrerne automatisk.
Der benyttes for tiden 35 trådløse truckterminaler og 20 trådløse terminaler på plukvogne på Kansas' lager i Odense.
Der arbejdes i toholdsskift.
Faktisk benyttes stregkode-registrering også, når varerne har forladt virksomhedens område, idet pakkerne påføres labels med stregkoder, som benyttes af Post Danmark. Dermed kan pakkerne via et system fra den svenske producent Centiro følges helt ud til modtageren.

Fra Kansas' forsendelse i industrikvarteret i Odenses sydvestlige udkant sendes årligt 300.000 pakker til Tyskland og 250.000 ud herhjemme. Hertil kommer forsendelser til det øvrige Europa.

Oppe hele tiden
Kansas benytter UHF-radio til at etablere de trådløse forbindelser. Der benyttes to sendere til at dække de omkring 6.000 kvadratmeter lagerhaller. Ifølge direktør Jan Nørret fra Psion Teklogix, der har leveret det trådløse lagersystem, ville en sender være nok. Der er sat to op for at skabe ekstra driftsikkerhed.

- Det er typisk større firmaer, der indfører denne type teknologi, og de ønsker først og fremmest at sikre sig mod, at arbejdet sættes i stå, hvis en enkelt radiosender går ned. De vil have noget, der kommer tæt på 100 procents oppetid ved at etablere redundans med flere sendere. Dernæst er kravet typisk, at der ikke må være radiodøde områder mellem fjerne lagerreoler, og der skal stadig være dækning, hvis man foretager mindre bygningsændringer, siger han.

Kombineret med WiFi
Psion Teklogix er begyndt at levere løsninger, hvor man kombinerer det traditionelle UHF med trådløs lokalnet-teknologi efter 802.11-teknologierne - også kaldet WiFi.

- Typisk benytter man i industrien UHF, der har større rækkevidde, til at skabe forbindelser over hele lageret, og så benytter man 802.11, der har mere båndbredde, i varemodtagelse og procesområder, hvor der foregår flere arbejdsfunktioner. I de områder vil man så yderligere kunne overføre trådløs IP-telefoni til arbejdsterminalerne, så medarbejderne også kan kommunikere over det trådløse net, siger Jan Nørret.

Kansas har dog valgt udelukkende at benytte UHF, fordi de har valgt en løsning, hvor der alene bliver overført ændringer i truck- og plukterminalernes display-billeder. Det er dermed få data, der skal overføres, hvilket giver selskabet et hurtigt system.

Billedtekst:
- Kansas' trådløse lagersystem blev udviklet, så arbejdsgangene ligger tæt op af dem, medarbejderne kendte før, hvilket har lettet indkøringen af det nye system, fortæller lagerforvelter Mogens Bonde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere