Samarbejde om 3D-byggemodeller

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. januar 2003.


Aalborg Universitet og COWI deltager i et internationalt samarbejde, der netop har besluttet at videreføre Divercity-projektet, som skal gøre det muligt for arkitekter, ingeniører og entreprenører at samarbejde i realtid om virtuel byggeprojektering.

It i byggeriet
Sidste weekend besluttede en gruppe europæiske virksomheder og forskninginstitutioner, som omfatter COWI og Institut for Bygningsteknik ved Aalborg Universitet, at fortsætte det såkaldte Divercity-projekt om online-samabejde på grundlag af 3D-modeller i byggeprojekter. Beslutningen er taget på opfordring fra EU-kommissionen, og hensigten er, at videreføre det tre-årige projekt, der blev afsluttet sidste år i oktober. Videreførelsen vil blive forsøgt støttet af det nye sjette rammeprogram.

I den afsluttede del af Divercity-projektet blev der arbejdet på at gøre det muligt for bygherre, arkitekter, ingeniører og entreprenører at arbejde sammen i realtid gennem 3D-modeller af bygninger. Divercity omfatter en virtual reality-del, en kommunikationsdel og en standardiseringsdel. Standardiseringsdelen fokuserer på udnyttelse af den internationale IFC-standard.

I det hele taget adskiller Divercity sig fra andre lignende projekter ved at tage udgangspunkt i rumlighed, frem for at arbejde ud fra fysiske rum. Således er der blevet arbejdet på at udvikle værktøj, der kan benyttes til at vurdere lys-, temperatur- og lydforhold i opholdsmiljøer.

- Vi er gået efter at udvikle værktøj, der er i stand til at arbejde med data fra forskellige applikationer, hvor vi i første omgang har valgt at fokusere på lys, lyd og varme. Når man ændrer overfladen på en væg og gør den mat, skal man kunne vurdere konsekvenserne for såvel lysforholdene som varmeudstålingen og de akustiske forhold. Målet er, at ingeniører inden for el, varme og akustik samtidig skal kunne bidrage til projekteringen af en bygning - også selv om de fysisk befinder sig i forskellige lande, siger projektleder Jens Ove Skjærbæk fra COWI.

Brug for båndbredde
Resultatet af det afsluttede projekt er endnu ikke klar til brug, selv om det har fungeret over forventningerne i tre testprojekter. Det skyldes blandt andet, at hvis værktøjet skal benyttes via eksterne netværk, kræver det mere båndbredde end selv en ADSL-forbindelse på to Mbit/s kan give. På den anden side er flere producenter af Cad-værktøj til byggeriet stærkt interesserede i at udnytte erfaringerne med at arbejde med rumlighed fra projektet og med praktisk anvendelse af IFC-standarden.

- Hverken byggebranchen eller infrastrukturen har i dag forbindelser, der kan honorere de krav som samarbejde i realtid om 3D-programmer. Derfor forventer vi, at der kommer til at gå tre-fire år, før Divercity bliver et egentligt produkt, siger Jens Ove Skjærbæk.

I den afsluttede del af Divercity deltog forskningsinstittioner og virksomheder fra foruden Danmark også England, Finland, Frankrig og Italien.

I den kommende fase af Divercity vil der blive lagt væk på kommunikationsaspekterne og på etableringen af asynkront realtidssamarbejde. Men projektet lægger også op til at ændre de eksisterende organisationsformer i byggeriet.
- Nye organisations- og samarbejdsformer i byggebranchen er en forudsætning for, at vi kan udnytte disse nye værktøjer. Kun herigennem kan vi optimere byggeprocessen og udnytte den viden, der opsamles i de enkelte projekter. Eksempler på sådanne samarbejdsformer kan ses i partneringsmodellerne, siger Jens Ove Skjærbæk.

Billedtekst:
3D-model af HP's kommende domicil i Allerød, som efter planen skal stå færdigt hen mod slutningen af året. Bygningen, der skal rumme 550 medarbejdere, er tegnet af arkitektfirmaet Hvidt & Mølgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere