Flere aftaler om GPRS i udlandet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. januar 2003.


Når det gælder mobildata i udlandet vil danske mobilselskaber indgå individuelle aftaler med større selskaber og benytte mellemhandlere over for operatører af hotspots og i fjerne områder.

roaming
Dataroaming

Mobilselskaberne er i fuld gang med at lave nye roamingaftaler for GPRS. Senere skal de etablere aftaler med de nye 3G-operatører, og en række selskaber overvejer desuden at indgå aftaler med udbydere af en anden ny form for trådløs data: De offentlige trådløse lokalnet i de såkaldte hotspots.

Spørgsmålet er, om der stadig kan indgås individuelle aftaler mellem selskaberne, eller der opstår en slags mellemhandlere, så disse aftaler kan indgås i bunker.

- Det er nødvendigt at skelne mellem traditionelle mobilydelser som telefoni og data - herunder GPRS - på den ene side, og nye muligheder som offentlige trådløse lokalnet på den anden side. Mobilselskaberne har betydelige erfaringer i at lave roamingaftaler for de traditionelle ydelser. Det er rigtigt, at der findes mange prisstrukturer for GPRS, men der er forståelse blandt mobilselskaberne for, at de må forenkle, når de skal lave roaming-aftaler, siger Lars K. Amdisen, der er chef for internationale services i Sonofon.

Sonofon har i dag aftaler om GPRS-roaming i Norge, Finland, Island, Holland, Tyskland, England, Rusland og USA.
- Derimod vil det nok ikke blive muligt at lave aftaler med de tusindvis af hotspot-operatører, der ventes at dukke op. Desuden er 802.11-teknologien, der benyttes til trådløse lokalnet, endnu ikke integreret med mobilnettene, siger han.

Både og
TDC Mobil, der for nylig er begyndt at etablere offentlige trådløse lokalnet i hotspots regner også med at operere med flere former for aftaler. - Der bliver tale om både direkte aftaler og andre, der er ingået gennem mellemhandlere. Direkte aftaler vil blive indgået med større operatører og selskaber, TDC i forvejen har aftaler med. Mellemhandlere kan for eksempel komme på tale i særlige geografiske områder som Asien eller Sydamerika eller inden for mindre tjenesteområder - herunder hotspots, siger vicedirektør Anders Christjansen fra TDC Mobil.

Som eksempel på de forskellige typer aftaler nævner Anders Christjansen, at af TDC Mobils 13 aftaler om GPRS-roaming er de seks indgået gennem selskabets samarbejde med Vodafone, tre er indgået med andre mobilselskaber i TDC-familien og de sidste fire er lavet individuelt.

Clearinghus afventer
For et år siden annoncerede det schweiziske selskab t-net etableringen af et netværk af hotspots under navnet weroam. T-net er et søsterselskab til clearinghuset Comefone. Et clearinghus udveksler regningsdata mellem mobiloperatører for blandt andet kundernes trafik på andre net, og t-net forestillede sig, at de kunne påtage sig en lignende rolle for hotspots.

Det sidste halve år har der imidlertid været stille om t-net. Det skyldes blandt andet, at et sådant clearinghus kan komme til at påtage sig en temmelig stor økonomisk risiko, hvis det skal garantere for de udestående beløb.
Det danske clearinghus Dan Net har ikke aktuelle planer om at formidle kontakt mellem hotspots.

- Vi får ikke i øjeblikket meldinger om, at mobilselskaberne, der er vores kunder, forventer, at vi påtager os rollen som formidlere eller brookere over for hotspots. Men vi følger markedet nøje, og opstår behovet, vil vi se, om vi kan opstille en rimelig forretningsplan for området, siger direktør AndrÈ Smith-Nielsen fra Dan Net.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere