Ny prismodel for dansk tele

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. januar 2003.


IT- og Telestyrelsen har taget en ny prismodel i brug, der skal fremme investeringer i ny teknologi. Første skridt har været at sænke prisen for at TDC's konkurrenter kan benytte selskabets net.

engrospriser
De såkaldte engrospriser, som de øvrige teleselskaber skal betale for at benytte TDC's net, falder fra 1. januar i år med 17 - 36 procent, beregner IT- og Telestyrelsen. Det sker som følge af, at styrelsen har taget en ny prismodel, LRAIC i brug.

Det er typisk transport af samtaler lokalt og mellem landsdelene, der bliver billigere, men der er også trafik, der bliver dyrere. Således vil prisen for at benytte det såkaldte rå kobber det sidste stykke vej ud til kunden i år være som sidste år, men i 2004 vil disse priser stige 24 procent.

Ud over prisændringerne på teletrafikken, nedsættes en række af de gebyrer, som TDC opkræver i forbindelse med samhusning. De øvrige selskaber har helt siden starten på teleliberaliseringen højlydt beklaget sig over disse gebyrer. Nu nedsættes mange af dem helt ned til 50 procent, og i et enkelt tilfælde falder prisen på installation af et lyslederkabel med 48 fibre fra 30.000 kroner til 3.643 kroner. Der dog også et par af de i alt 18 gebyrer, der stiger.

LRAIC
LRAIC-modellem har været på vej siden 1999. Akronymet står for Long Run Average Incremental Cost, og princippet er populært sagt, at teleselskaberne får lov at indregne investeringer i ny teknologi i deres priser, men ikke omkostninger ved forældet udstyr og ineffektiv drift.

Hensigten er, at engrospriserne skal afspejle de faktiske udgifter samtidig med, at de opmuntrer til investering i ny teknologi.

LRAIC-prismodellen anbefales af EU, og den anvendes i en række lande i Europa, samt i USA, Canada og Australien. Selv om modellen har været mere end tre år undervejs, overholder IT- og Telestyrelsen tidsplanen. Det er nemlig en kompliceret opgave at beregne en sådan model, så da den nuværende telelovgivning blev lavet i foråret 2000, blev det bestemt, at LRAIC-priserne skulle være klar 1. januar 2003.

TDC overvejer anke
TDC er ikke begejstret for de nye priser.
- Godt nok stiger priser på rå kobber efter IT- og Telestyrelsens afgørelse, men priserne er stadig blandt de laveste i Europa. Samtidig indebærer afgørelsen væsentlige nedsættelser af priserne på serviceydelser, som TDC typisk sælger i forbindelse med rå kobber-forbindelser. Disse nedsættelser modvirker stigningen i rå kobber-prisen, udtaler administrerende direktør Henning Dyremose fra TDC.

TDC's hovedanke er, at de nye priser gavner konkurrenterne, der kontrolleres af stater, hvor TDC har sværere ved at komme ind på markedet, end de øvrige teleselskaber har i Danmark. Telia domineres af den svenske stat, Orange gennem France Telecom af den franske stat, mens Telenor, som den norske stat står bag, ejer hovedparten af Sonofon. I denne forbindelse nævner TDC sjældent, at det selv er, om ikke ejet af en udenlandsk stat, så dog på udenlandske hænder, idet selskabets hovedejer er det amerikanske teleselskab SBC.

TDC er dog ikke imod LRAIC-modellen, som selskabet foretrækker frem for den hidtidige såkaldt best practise-model.
TDC er i færd med at studere de nye priser, og selskabet vil på dette grundlag beslutte, om det vil indklage de nye priser til Teleklagenævnet.

Billedtekst:
- Vores statsejede konkurrenter får endnu lettere adgang til det danske marked, mens TDC har større vanskeligheder ved at få adgang til deres hjemmemarkeder, lyder Henning Dyremoses vurdering af resultatet af de nye engrospriser.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere