Antenneforening bygger tværkommunalt net

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. december 2002.


Med udgangspunkt i Brøndby Strand syd for København er en antenneforening ved at opgradere sit net, så det kan levere tv-programmer, internet og telefoni. I første omgang til resten af kommunen.

Antennenet med vokseværk

- Om ti år dækker vi hele Sjælland.

Så ambitiøst definerer formand Joan Nielsen med et glimt i øjet de langsigtede mål for Brøndby Strand Antenneforening.
På kortere sigt er målet at skaffe brugerne landets billigste tv-programpakker, de hurtigste og billigste internet-forbindelser og telefoni med en bedre service og til en billigere pris, end TDC kan levere.

Foreløbig er foreningen ved at etablere landets største selvejede net. Der er et udbud i gang på ombygning af sløjfe-anlægget til et stikledningsbaseret anlæg, der desuden kan forsyne de omkring 5.400 brugere med internet-forbindelse og telefoni. Det er et projekt, som konsulentfirmaet Carl Bro vurderer vil koste 30 millioner kroner plus moms.

Et sløjfe-anlæg har mange brugere tilkoblet på den samme streng, mens et stikledningsanlæg fører et kabel op til hvert lejemål. Det giver den enkelte bruger mulighed for at modtage selvvalgte signaler. Ombygningen bliver dyr, fordi installatøren skal ind i over 5.400 lejligheder.

Herudover har foreningen planer om at koble boligforeninger andre steder i kommunen på det kommende net.
- Vi har en hovedstation, der kan forsyne hele Sjælland med tv, så hvorfor ikke forsyne boligforeninger først andre steder i kommunen, så i nabokommunerne og senere videre ude, siger Joan Nielsen.

Foreløbig er det planlagt at lægge et kabel fra Brøndby Strand til boligforeninger cirka to km væk til DSI Tranemosegårds afdelinger i Brøndby Vester. Men der er også kontakt til foreninger i kommunens anden ende ved Roskildevej og på den anden side af kommunegrænsen i Rødovre.

Altid flere leverandører
Sidste år ombyggede antenneforeningen hovedstationen. Hovedstationen leverer i dag 42 kanaler, hvoraf enkelte dog endnu er analoge. Når de tilsluttede boligafdelingers interne net er ombygget kan der leveres over 75 forskellige tv-kanaler. Desuden er anlægget nu forberedt for tovejs-kommunikation, idet anlægget har fået returvejsmulighed. Der er i 2001 brugt 300.000 kroner på at opgradere tv-forstærkerne og yderligere 250.000 kroner på at digitalisere anlægget.

Omkring samme tid opstod der uenighed med den hidtidige tv-leverandør TDC. Teleselskabet mente, de havde ret til at tilbageholde 400.000 kroner på grund af prisstigninger. Antenneforeningen fastholder, at priserne i kontrakten gælder, indtil der er forhandlet en ny. Resultatet blev, at TDC opsagde kontrakten på at levere tv.

Dermed var de hidtidige programpakker ikke længere til rådighed, og ved samme lejlighed forsvandt en række radiokanaler.

På shopping
Brøndby antenneforening har været ude at shoppe, for at få programmerne, hvor de er billigst. Selskabet benytter Telia Stofa til grundprogrammerne, Telenor til en række særlige programmer som Animal Planet og DK4 og Viasat-programmer som TV3 og TV3+. Nogle af radioprogrammerne har bebyggelsen fået igen ved at etablere egne radioantenner. Men det er planen at skaffe adgang til flere ved udbygningen.

- Vi har besluttet, at vi ikke vil nøjes med Èn leverandør, og vi indgår aldrig kontrakter for mere end to år. Er en leverandør 25 øre billigere, skifter vi, for det bliver også penge, når man ganger med de flere tusinde husstande, siger Joan Nielsen.

40 millioner kroner
Samtidig med skiftene af tv-leverandør og ombygningen af tv-anlægget, fortsatte arbejdet på at ombygge antennenettet, så det kan overføre data og telefoni. Efter at Boligselskabernes Landsforening havde anbefalet to rådgivende firmaer, der kunne magte bredbåndsprojektet, valgte antenneforeningen konsulentfirmaet Carl Bro til at udarbejde en rapport. Opgaven blev at beskrive, hvordan antennenettet kunne opgraderes til såvel tv og radio som tidssvarende telefoni og dataforbindelser, idet foreningen samtidig så vidt muligt ønskede at undgå, at anlægget er forældet om ti eller femten år.

Den første rapport blev kasseret som for tynd. Så lavede konsulenten en ny, som kunne danne grundlag for, at beboerne på generalforsamlinger i de boligforeninger, der er tilsluttet antennenettet, kunne tage principiel beslutning.
- Udgangspunktet har været, at vi skulle kunne foretage de nødvendige investeringer i opgradering af antennenet og
-udstyr, uden at komme over TDC's priser for telefoni, internet og tv. Det fik vi flertal for på alle generalforsamlinger i de 13 tilknyttede afdelinger. Senere er TDC's priser faldet, men der er stadig penge at spare, siger Joan Nielsen.

De foreløbige erfaringer viser dog, at denne type projekter kræver tålmodighed. I første udbudsrunde lå de tre indkomne bud op til tolv millioner over de forventede 30 millioner plus moms. De videre tiltag for at få prisen længere ned medfører, at nettet, der skulle have været færdigt 1. december, nu først forventes klar til næste sommer.

Professionalisering
Da Joan Nielsen i 1999 blev formand for antenneforeningen i Brøndby Strand var hun stort set uden forudsætninger. Hun havde fået computer året før og var overbevist om, at det eksisterende antennenet kunne benyttes til dataforbindelser. Den første opgave for den nyvalgte formand bestod i at skaffe et overblik over, hvad det eksisterende anlæg kunne, og hvilke aftaler der var indgået.

- Vi brugte en hel sommerferie, otte timer om dagen på bare at skaffe os et overblik over, hvilke kontrakter, der var indgået, og hvordan antenneanlægget fungerede. Jeg anede intet om antenneanlæg, og de andre var også en flok glade amatører, fortæller Joan Nielsen.

- Efter et år begyndte de første at forstå, hvad jeg sagde. Derfra begyndte vi at tale om, hvad vi ønskede at bruge anlægget til, og hvilke ændringer, der skulle til, siger hun.

Ud over selve antenneudstyret råder foreningen over en lokalstation, hvor der produceres tv til beboerne på amatørniveau, og der kan desuden sendes grafisk tv og tekst tv. Der er dog for nyligt blevet ansat en journalist til at gøre den lokale tv-produktion mere professionel, ligesom der er ved at blive ansat en forretningsfører til antennenettet.

Billedtekst:
Med udgangspunkt i byggeriet i Brøndby Strand er den lokale antenneforening ved at udbygge sit net til at dække i første omgang resten af Brøndby, senere nabokommunerne og i løbet af de kommende år hele Sjælland.
Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere