Den dunkle side af telebranchen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


2002 har mere end noget andet været karakteriseret af de amerikanske erhvervsskandaler. Tele-sektoren har ført an i et uheldigt optog af tvivlsomme byttehandler, dundrende underskud og regnskabsfusk.

Skandale

Med afsløringen af regnskabsfusk hos energigiganten Enron troede amerikanerne, at de havde set den værste erhvervsskandale i nyere tid.

Så kom WorldCom. Enorme gældsbyrder kombineret med tvivlsomme lån til topledelsen og regnskabssvindel i milliardklassen blev trukket frem i lyset. De afslørede en dunkel side af den tidligere boomende teleindustri i et omfang, som sendte chokbølger igennem verdens børser og specielt teknologi-indekserne, der så småt var ved at komme sig oven på den bristede dotcom-boble.

WorldCom står ikke alene i sagerne om telesvindel. Andre store amerikanske selskaber som Global Crossing og Qwest er også på listen over selskaber, som på nuværende tidspunkt undersøges af de amerikanske børsmyndigheder, SEC. Men det er WorldCom, der vil blive husket bedst. Skandalernes omfang og konsekvenserne, de fik - politisk, økonomisk og socialt - er uden sammenligning i amerikansk erhvervshistorie.

Sort 2002
Med stifteren Bernie Ebbers ved roret markerede WorldCom sig op gennem 90'erne med en aggressiv opkøbsstrategi, der blandt andet sikrede dem selskaber som MCI og Uunet. De mange opkøb betød, at WorldCom internationalt havde omkring 20 millioner kunder, og selskabet blev anset for at sidde på omkring 50 procent af al internettrafik. Men Ebbers shop-amok-strategi betød også, at selskabet fik opbygget en enorm gæld, der ved årsskiftet 2001/2002 lød på 30 milliarder dollars.

I februar kom de første tegn på, at alt ikke var vel hos WorldCom. Selskabet annoncerede goodwill-afskrivninger for 20 milliarder dollars og nedjusterede forventningerne til årets resultater. I marts begyndte SEC en undersøgelse af firmaet, og i april gik Ebbers af som CEO, efter der var sået tvivl om en række personlige lån til et trecifret millionbeløb, som han havde fået af virksomheden.

Hård kurs
Ny leder af WorldCom blev John Sidgmore, der begyndte arbejdet med at rekonstruere selskabet og den skrantende økonomi. Rekonstruktionen fik dog dødsstødet i juni, hvor det kom frem, at der var store uregelmæssigheder i regnskabet. CFO Scott Sullivan havde pustet regskabstallene op med 3,9 milliarder dollars, og så rullede skandalen for alvor.
SEC, med den nu fyrede Harvey Pitt i spidsen, og Det hvide Hus faldt over hinanden i et forsøg på at komme først til kameraerne med budskabet om hårdere kurs over for erhvervskriminalitet. Nasdaq stoppede al handel med WorldCom-aktierne, og den 21. juni gik selskabet i betalingsstandsning og fik dermed den tvivlsomme ære af at være den største konkurs i amerikansk historie.

Frygtindgydende
Siden juni er det blevet afsløret, at yderligere 3,3 milliarder dollars mangler i regnskabet. Scott Sullivan og WorldComs chefcontroller David Myers er blevet anholdt og står til lange fængselsstraffe for deres medvirken i svindlen. 17.000 WorldCom-ansatte har mistet deres job, og John Sidgmore er trådt af fra chefposten.

Sidgmore blev afløst af den tidligere Compaq CEO, Michael Capellas, der står over for en frygtindgydende opgave. Han skal rekonstruere et selskab, som nok kører videre under betalingsstandsningen, men med en gæld på 43 milliarder dollars eller 320 milliarder kroner og meget lidt tillid fra markedet.

For den samlede teleindustri har 2002 betydet et mentalitetsskift. WorldCom kombineret med en økonomisk krise får kunderne til vælge det sikre og vende tilbage til de gamle monopolselskaber som AT&T. De store armbevægelser og dristige planer er fortid.

Billedtekst:
Den forhenværende Worldcom CFO Scott Sullivan, der havde pustet regnskabstallene op med 3,9 milliarder dollars, blev mødt af pressen, da han ankom til retten i New York den 4. september 2002.
Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere