Byggeriet på vej mod fælles it-sprog

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Teknologien er klar og viljen er til stede til at basere sig på it i byggeriet. Nu er flere foreninger i færd med at udvikle fælles standarder og værktøj på tværs af faggrænser.

It i byggeriet.

I dag findes teknologien, der kan opfylde byggebranchens behov, og nu er viljen til at bruge it også til stede. Det, der mangler, er fælles standarder og metoder. Det mener i hvert fald it-chef Kim Jacobsen fra det rådgivende ingeniørfirma Rambølls division for byggeri og industri.

Kim Jacobsen er endvidere bestyrelsesmedlem i foreningen ibb (it brugere i byggesektoren).

- I dag flyder der data på kryds og tværs under et byggeprojekt, og selv små håndværksmestre kan være med, fordi de fleste har fået ADSL-forbindelser, siger han.

Ibb er en brugerforening med repræsentanter fra store dele af branchen. Her deltager arkitekter, rådgivende ingeniører, byggevareproducenter, udførende, uddannelsesinstitutioner med flere i at udarbejde fælles standarder. Ibb har netop udsendt en tegningsstandard, og foreningen har tidligere udsendt cad-standarder og cad-manualer.

De 550 virksomheder, der er repræsenteret i ibb, følger standardiseringsbestræbelserne nøje. Således har 150 virksomheder været aktive i udarbejdelsen af tegningsstandarden.

- Vi inde i en fase, hvor vi har fået styr på at understøtte byggeprocessorne med it. Det, vi mangler, er at udvikle metoder, der kan øge kommunikationen og samspillet under byggeriet. Der er behov for, at nogen påtager sig at kickstarte dette arbejde og vedligeholde det fremover. Og der er behov for, at det offentlige og byggevirksomhederne støtter disse initiativer, siger Kim Jacobsen.

- Der er mange softwarevirksomheder, der udvikler til byggebranchen, men fastlæggelsen af standarder og metoder bør være brugerstyret. Det er værd at investere den tid, det tager, at nå frem til brugerdefinerede standarder, siger han.

På tværs af fag
Historisk har it været anvendt i forskellig grad i de forskellige sektorer i byggeriet. Arkitekter og rådgivende ingeniører har været gode til at bruge it, mens entreprenører og producenter af byggeprodukter først for nyligt er kommet med. De aktuelle bestræbelser går ud på at etablere it-systemer, der kan bruges på tværs i byggeriet.

- Vi skal have et fælles sprog, og netop fordi dette rækker ud over den enkelte virksomhed, er der brug for finansiering ud over, hvad det enkelte firma kan levere, siger kompetencechef Bent Feddersen fra Rambøll Byggeri & Industri.

De bredere initiativer for at etablere dette tværfaglige samarbejde - også på områder ud over it - foregår for en stor del gennem foreningen BPS (Byggeri Produktivitet Samarbejde), hvor repræsentanter fra stort set alle dele af branchen deltager.

BPS står bag en række beskrivelsesanvisninger. Der er tale om forsøg på at skabe de facto-standarder for strukturen og indholdet af de beskrivelser, der definerer byggesagerne. I oktober i år udsendte BPS en beskrivelse for jordarbejder herunder blandt andet udgravning, afstivning samt af- og påfyldning. Tidligere har BPS udsendt beskrivelser for beton, stål, ventilationsanlæg, VVS samt arbejder generelt.

Beskrivelser og dokumenter
Disse beskrivelser markerer det første bindende samarbejde af denne art, som omfatter arkitekter og rådgivende ingeniører, der er to grupper, som tidligere ikke har været kendt for at elske hinanden.

- Vi forestiller os, at denne model kan benyttes til at skabe samme struktur ikke bare i arbejdsbeskrivelser, men i alle dokumenter i byggesager, så de har samme opbygning fra gang til gang, siger Bent Feddersen.

Som en del af disse bestræbelser er Rambøll i færd med at lægge en del af deres egenudviklede værktøjer - især til projektering - ud i det fælles rum.

- Rambølls mål er at være med til at udvikle standardløsninger til branchen, og naturligvis ønsker vi at være med til at præge udviklingen. Selv om vi på denne måde gør noget tilgængeligt for alle, der har kostet os en del, mener vi, der er mange penge at spare på byggesager - også for os - ved at alle bruger fælles værktøjer, siger Bent Feddersen.
Desuden har byggefirmaerne svært ved at fastholde de medarbejdere, der har udviklet og vedligeholdt de egenudviklede it-planlægningsprogrammer.

På grund af denne mangel på specialiserede it-folk, der er ajour med de nyeste programmer i byggeriet, er det nødvendigt at fremme udviklingen af fælles standarder og værktøjer.

Billedtekst:
Teknologien er klar til at opfylde byggeriets it-behov. Det, der mangler, er fælles standarder og værktøjer på tværs af faggrænserne, siger Kim Jacobsen og Bent Feddersen, der begge arbejder for Rambøll og er engageret i foreninger, der søger at skabe standarder for byggebranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere