Det må aldrig blive trivielt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


For RenÈ Sejberg, ny global ERP-chef i PA Consult, er det lidt af en religion at prædike, at organisatorisk opbakning og bedre datadisciplin er forudsætningen for at få udbytte af et virksomhedssystem.

Portræt

- Hvis ERP-systemerne ikke havde udviklet sig, havde jeg nok fundet på noget andet. Nu foregår der imidlertid hele tiden en udvikling.

Det siger RenÈ Sejberg, der netop er blevet global chef for PA Consults ERP-aktiviteter.
Den aktuelle udvikling bevæger sig mod det, der kaldes den hændelsesdrevne virksomhed. Her arbejder man frem mod, at virksomhedssystemet bliver så intelligent, at det kan varetage de gængse processer, mens medarbejderne udelukkende behøver tage sig af afvigelserne.

- Det kræver, at virksomhederne stoler på deres system. Og forudsætningen for det er, at de har en ordentlig datadisciplin. Der skal danske og internationale virksomheder forbedre sig, hvis de overhovedet vil lave effektiviseringer. De må rydde op i deres data. De yder ikke nødvendigvis bedre kundeservice af at indføre et CRM-system, hvis de ikke får ordentlige informationer om deres kunder fra ERP-systemet, fordi datadisciplinen er elendig, siger han.

- Jeg har set virksomheder, der havde store forkromede ERP-systemer, men som fik den værst tænkelige ledelsesrapportering ud af det, og det skyldtes udelukkende, at datadisciplinen ikke var i orden. Virksomhederne pålægger sig en væsentlig belastning ved at registrere flere gange, og derfor er der potentiale for effektivisering.
De første, der vil indføre såkaldt hændelsesbaserede systemer, ventes at være virksomheder, der har mange ensartede processor herunder detailhandelskæder. Men det ventes at tage nogle år, før denne type systemer er klar.

Karrierens pris
Den 36-årige nyudnævnte ERP-direktør er ungkarl, og han lægger ikke skjul på, at det blandt andet er et resultat af arbejdet.

- Jeg har haft mine oplevelser med, hvor svært det kan være at balancere et krævende arbejdsliv med et godt privatliv. Da jeg valgte at blive konsulent, gjorde jeg op med mig selv, at det er en livsstil. Mit arbejde er også en hobby, og det foregår på kundens vilkår, hvilket vil sige der, hvor kunden er. Det betyder, at jeg er væk et par dage om ugen, hvor jeg er ude i verden, og at jeg har pressede perioder med lange arbejdsdage.

- Mit behov for forandring er stort. Det er fascinerende at komme ud og starte noget og få det gennemført, og når det oven i købet er noget, der ikke har været gjort før, får jeg mine mål opfyldt. Det må aldrig blive trivielt, og jeg skal konstant udfordres.

Trangen til udfordring gjorde RenÈ Sejberg til elitesvømmer og håndboldspiller på divisionsplan.
- Jeg er udpræget konkurrencemenneske. Nogle gange taber man, men hvis bare man har lært, hvad man kan gøre bedre næste gang, så er det i orden, men jeg vil hellere vinde.

Profitlakaj
På et tidspunkt var det lidt odiøst at være konsulent. Det var dengang, konsulentvittighederne florerede. Det påvirkede også RenÈ Sejberg.

- Jeg havde en periode, hvor jeg var lidt ironisk med hensyn til mit eget virke og sagde, at jeg var profitlakaj, fordi jeg arbejder på at skaffe kunderne mere profit. En management-konsulent adskiller sig fra en it-konsulent ved at have ledelsesmæssig erfaring med at få beslutningsprocesserne igennem, så der er opbakning i virksomheden. En it-konsulent tænker i systemer.

- Der er ikke to ERP-projekter, der er ens. Det spændende er, hvordan ledelsesprocesserne er, og hvor meget opbakning og hvor mange ressourcer der er til stede. Det gør hvert projekt meget forskelligt.

RenÈ Sejberg mærker større forståelse for, at virksomheden skal forberedes organisatorisk for at få fuldt udbytte af et ERP-system.

- I dag er der stor viden om succesfulde ERP-projekter. Forretningsledelsen lægger ambitionsniveauet, men der er også en stor it-del med implementering og test af systemet og brugertræning. I dag forstår virksomhederne, at de skal have forretningsdelen mere med end tidligere. Den visionære it-chef forstår, at de ressourcer, projektet får stillet til rådighed, afhænger af, hvor god han er til at overbevise sine kolleger om, at det er en god ide. En anden tendens er, at der er stor omkostningsbevisthed omkring ERP-projketer.

Det har fået PA Consult til at trække sig fra det forretningsområde, hvor man tilbyder konsulenthjælp med konfigurering af ERP-systemer, med undtagelse af SAP HR. Det gjorde virksomheden for at kunne stå som uvildig rådgiver i valg af partner til indførelse af ERP-system.

- Der har typisk været for mange konsulenter på et projekt, fordi ERP-markedet har været presset. I øjeblikket er det værste, at konsulenthuse går ud og tilbyder to for en. Kunderne tror, at de får dobbelt så meget. I stedet bliver der dobbelt så meget koordinering, fordi man ikke har det lille effektive team. Tingene kommer til at tage længere tid, og for kunden kommer det til at virke som et konsulentdrevet projekt. Vi er med til at få priserne ned, og det kan vi se, at markedet ikke bryder sig om, fordi systemintegratorerne får mere udfordring end tidligere.

Bedre til at kræve
Udviklingen skyldes både den økonomiske situation, og at markedet er blevet mere modent.
- ERP-konsulentmarkedet er lidt voldsomt, og det fører til, at en del erfarne ERP-projektledere i dag sidder ude i brugervirksomhederne. Det har været godt, fordi det gør virksomhederne i stand til at være gode købere af projekter. De stiller mere præcise krav, hvilket gør kravene lettere at opfylde for dem, der skal levere projekterne.

- Der er stadig potentiale for effektivisering via ERP-systemer. Først gennem standardisering af virksomhedens processer - også på tværs af grænser. Dernæst ved at samle funktioner for eksempel inden for kreditor- og debitorstyring og samle dem i et såkaldt center of excellence. Det sker typisk i internationale virksomheder med mange decentrale afdelinger. Første bølge af virksomheder, der tog ERP til sig, kom inden for produktion. I øjeblikket oplever vi anden bølge, hvor den offentlige sektor samt finans-, tele- og energivirksomheder kommer med. Det skyldes blandt andet, at systemvirksomheder som SAP og Oracle er ved at have lavet nogle færdigpakkede brancheløsninger, der stort set er klar til brug. Det er noget af det mest positive, der er sket på ERP-området, blandt andet fordi det er med til at drive omkostningerne ned.

Citat:
Jeg havde en periode, hvor jeg var lidt ironisk med hensyn til mit eget virke og sagde, at jeg var profitlakaj.

Billedtekst:
- Jeg har haft mine oplevelser med, hvor svært det kan være at balancere et krævende arbejdsliv med et godt privatliv, siger RenÈ Sejberg, der er ny global ERP-chef i PA Consult.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere