Tablet PC'ernes diskrete liv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Der er de senere år kommet en række enheder på markedet, der har ligget tæt op af, hvad Microsoft og partneres Tablet PC kan, men de hidtidige forsøg har udelukkende fået fodfæste i særlige brancher.

Tablet pc

Midt i hurlumhejet omkring Microsofts lancering af selskabets styresystem til Tablet PC'er er det let at glemme, at enheder, der i større eller mindre grad ligner tablet-pc'er, har været på markedet i årevis, uden nogen større succes.

Fujitsu, der er en af producenterne af TabletPC'er, kan således opregne mere end ti års erfaring med skiftende bud på pen-baserede tablet-pc'er. Indtil nu har disse enheder dog udelukkende opnået fodfæste i nicher inden for særlige brancher som under vurdering af forsikringsskader, ved fritgående salg og i sygeplejesektoren.

Den sidste bølge af Tablet-lignende enheder kom i 1998-99. Her lancerede californiske Aqcess først deres Qbe og senere Vivo som netop var pen-baserede Tablet PC'er. Hvor disse kørte på egen software, introducerede Sharp i 2001 en Windows-baseret tablet-pc på det japanske marked, og IBM kom med en hybrid mellem en tablet-pc og en bærbar pc med deres ThinkPad Transnote, der på linie med de nye tablet-pc'er kunne bruges til at tage håndskrevne noter på.

Browsere med antenne
Lidt senere forsøgte en del selskaber sig med såkaldte web-pads. Det var tynde klienter, noget i retning af skærme med browser og antenne. Disse produkter var nogle af de mest omtalte på den amerikanske Comdex-messe i slutningen af 90'erne, for kort efter at synke ned i glemslen. Sharp var dog ude med en version, der kunne fungere som almindelig bærbar. Ville man benytte tablet-funktionen, vendte man blot skærmen. Det lille californiske selskab Vadem lancerede en såkaldt Clio, der lå tæt op ad Sharps koncept, men som yderligere havde skriftgenkendelse. Vi har således set enheder, der ligger tæt op ad dem, der nu bliver lanceret, men de er ifølge analysebureauet IDC aldrig kommet til at udgøre mere end en til to procent af det samlede antal bærbare, der er blevet sendt på markedet.

Microsoft er dog klar over forgængernes manglende succes, som selskabet angiveligt har lært af. Påstanden er, at batterilevetid, skærmopløsning, håndskriftgenkendelse samt hukommelsesteknologierne alle er områder, der er gået betydeligt frem de sidste år. Microsoft har desuden lært meget om at fokusere på brugerens oplevelse, siden selskabet sidst med det såkaldte Pen Windows-projekt midt i 90'erne forsøgte at understøtte brug af digital pen i styresystemet, hævder de.

Milliard-nichen
Der er dog tegn på, at Microsoft i første række retter den nye enhed mod et bestemt nichemarked - hvis man kan benytte det udtryk om Kina. Her gør muligheden for at benytte de omkring 2.000 skrifttegn på Tablet PC'en særdeles interessant, og kinesiske udviklingsfolk har været dybt involveret i at udvikle den særlige digitale blæk-teknologi, der benyttes i TablePC'en. Den kinesiske producent Legend lancerer en særlig enkel og billig Tablet PC, der er lavet specielt til og udelukkende kommer på det kinesiske marked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere