Krussedulle-pc uden æøå

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Tablet PC'en er her. Vi har kigget HP's version efter i sømmene. På den ene side tilbyder den en udmærket skrift- og talegenkendelse, på den anden side mangler der noget. Måske er det Office 11 og en dansk version, måske er det en dræber-applikation, vi venter på.

Første kig: tablet pc

Ved første øjekast ligner HP's TC1000 Tablet PC noget, der er faldet ud at et afsnit af StarTrek, eller noget, der kunne have ligget i Apples kælder i meget lang tid.

Skærmen indeholder hele pc'en og giver mulighed for at fasthæfte et tastatur, så der kommer en terminal lignende enhed ud af det.

Der er to former for Tablet PC'er: En ren flad model, som kan puttes i en dockingstation, så man kan bruge tastatur, mus med mere og en blandingsmodel som har et tastatur. HP's model tilhører den sidste kategori.

Men systemet er primært beregnet til at blive brugt via den induktionspen, som er en væsentlig del af tablet-pc-konceptet.

Under den 10,4 tomme skærm er der et fint metalnetværk, som kan føle placeringen af den specielle pen. Skærmen er derfor ikke trykfølsom som skærmen til en Pocket PC.

Lille og nem
På skærmen er der en ramme med flere betjeningsfelter, der blandt andet styrer, om skærmen skal være høj- eller tværformat.

På skærmens kant bor knapper som "escape" og "tab" sammen med en knap til hardwareindstillinger. På kanten er der også de forskellige USB-, netværk- og eksterne skærmtilslutninger, som enheden tilbyder.

Enheden indeholder en 30 gigabyte disk, 256 megabyte ram og IEEE 802.11b trådløst netværk. Den drives af en 1 gigahertz Crusoe processor, der er så ny, at det er den første enhed, den bruges i.

Hele HP's enhed er lidt mindre end et A4-ark og har en vægt omkring 1,5 kilo inklusive batterier, men uden tastatur. Dvd-drev tilsuttes via en dockingstation. HP's design er dermed væsentligt anderledes end de tilsvarende Tablet PC'er fra Viewsonic og Acer.

Nem, men ingen æøå'er
I brug er enheden ret intuitiv, efter at man har brugt et par minutter med at lære pennens funktioner at kende. Så navigationen er nem.

Microsoft har "boltet" en lille tekstgenkendelsesfunktion ind i Windows XP. Den læser gængs håndskrift rimeligt, og langt de fleste vil kunne indskrive tekster efter kort tids træning.

Systemet bygger på en intelligent ordbog og læser ikke de enkelte bogstaver, for derefter at stykke dem sammen til et ord. Dermed er det ikke muligt at snyde tekstgenkendelsesystemet og lige snige et par æøå'er med.

Her må vi vente til næste år, hvor Microsoft forventer, at der kommer en dansk version. Det er naturligvis stadigt muligt at få de danske nationale tegn ind via tastaturet, men så forsvinder jo noget af ideen med Tablet PC'en.

Der er to applikationer med systemet, som er specielt beregnet til pen-inddatering. Det er journal-programmet, som er en virtuel notesblok og de såkaldte sticky notes, der er virtuelle "gule note-lapper". Måske ikke revolutionerende applikationer, men da nyttige. Og det er rart at kunne foretage mødekruseduller på ens enhed til 19.000 kroner plus moms i stedet for at bruge en blok til otte kroner.

Vi venter på Office 11
Lige nu er en Tablet PC i Danmark lidt af en overflødighed. En af de mindste bærbare pc'er er billigere og kan mere - inklusive æøå-er.

I virkeligheden venter vi på Office 11, der har Xdoc-formularprogrammet indbygget. For Tablet PC'er er klart velegnet til elektroniske formularer af alle typer, og den har en klar fordel i forhold til de almindelige bærbare pc'er, da den kan håndtere underskrifter.

Dermed har Microsoft faktisk begået en lille genistreg. For hvorfor bekymre sig om digitale signaturer, når man nu kan få rigtige signaturer? Derved kan man sagtens forestille sig, at diverse forretningsdokumenter kan udfyldes på en Tablet PC, forsynes med de relevante signaturer og derved blive legalt gyldige. Genialt til hele sundhedssektoren, al offentlig forvaltning og al form for sagsbehandling.

Nye applikationer søges
Dermed er platformen åben for en ny type applikation, måske Tablet-Navision eller SAP-for-Tablets. For nu er det muligt netop at bygge procurement- eller salgssystemer, der med et pennestrøg er juridisk sikre. Og der må da være nogle kvikke udviklere, som kan komme på en dræber-applikation til disse enheder.

Mens vi venter på, at Microsoft eller en anden får klaret resten af softwaren, kan vi håbe på, at Microsofts marketingmaskineri får gjort det mere legalt at købe de allerletteste bærbare pc'er, hvor alle pc-fabrikanterne i dag har store problemer med at sælge disse modeller. Det er uforståligt, når man har slæbt rundt på en tre kilos sag i en hel dag. Og i øvrigt kommer TC1000 Tablet PC'en til at erstatte HP's N200 subnotebook.

Billedtekst:
Sådan håber Microsoft og pc-fabrikanterne, at fremtidens forretningsfolk vil føre sig frem. For Tablet PC er i første omgang beregnet til forretnings-markedet og i USA også til studerende.

Billedtekst:
På HP's TC1000 Tablet PC kan man sætte et tastatur på og anvende enheden som en sammenklappelig terminal-lignende computer, der helt sikkert vil tiltale alle hjemme-pc-brugere med pladsproblemer eller designermøbler.

Billedtekst:
Windows XP i Tablet-udgave ligner den almindelige Windows XP til forveksling, det er kun skrift og talegenkendelse, der er anderledes.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere