Nu fryses Linux

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Den nye version 2.6 af Linux-kernen blev fastlåst den 31. oktober. IBM og HP har været på frierfærd hos kerne-udviklerne i Linux-samfundet. Men der satses på at forbedre håndtering af ydre enheder, multi-processorer, lagringssystemer og AMD's kommende 64 bit processor.

Linux
I sommer var der stormøde for de omkring 100 udviklere, der står bag Linux-kernen. It-giganterne HP og IBM var her gæster, der kom med ydmyge forslag til ændringer til Linux-kernen.

Der er et open source-projekt, som alt andet i Linux-verdenen. Og lige kernen er den del af Linux, som definerer egenskaberne ved hele styresystemet. Derfor har kerne-udviklerne en specielt høj status i udviklerssamfundet. Og deres møder har da også lidt religiøst præg.

Penguin patch lieutenant
På det sidste møde blev den 31. oktober (halloween) sat som skæringsdato for fastfrysning af egenskaber ved den nye 2.6 Linux-kerne.

Samtidig introducerede Linus Torvalds en ny administrativ styring af kernens egenskaber, idet der i længere tid har været snak om en ansvarlig militant rettelsespingvin (penguin patch lieutenant) til at administrere ændringer i kernen, idet man mente, at Linus Torvalds var for hårdt belastet rent administrativt.

Nu er anvendes et versionsstyringssystem kaldet BitKeeper, der i modsætning til de fleste andre versionstyringssystemer ikke anvender en central database, men distribuerer databasen til alle projektdeltagere. BitKeeper blev netop valgt, fordi Linus Torvalds mener, at designfilosofien i produktet svarer til han egen.

Talrige ændringer
De ændringer, der er på vej, er ændringer i styring af lagringsenheder (LVM - Logical Volumen Manager), hvilket skal fremme håndteringen af lagringsystemer i serverregi.

Dertil kommer understøttelse af AMD's kommende 64 bit-processor med kodenavnet Hammer. Denne processor kræver en del ændringer til Linux-kernen for at kunne understøtte 64 bit addressering. I første omgang betyder det mulighed for en maksimal ramstørrelse på 512 gigabyte, hvilket kerneudviklerne mener er nok i første omgang.

Dertil vil kernens muligheder for at kunne anvende flere processorer blive forbedret. Målet er at kunne bygge systemer med mere end otte processorer og udnytte dem fornuftigt.

Dertil kommer understøttelse af IBM's Summit processorarkitektur, hvor serveren består af fire-cpu moduler, der kan kombineres.

Også på desktop-siden kommer der flere ændringer, som USB2-understøttelse og seriel-ATA.

Fra ændringerne vedtages, til de er endeligt programmeret forventes der at gå omkring et halvt år, sådan at Linux 2.6 forventes at komme i distribution i løbet af sommeren 2003.

Billedtekst:
Her den flok af frivillige udviklere, der skaber en stor del af vores IT-verden. Billedet er taget ved Linux Kernel Developers Summit denne sommer, hvor den liggende Linus Torvalds styrede den nye version 2.6 af Linux sikkert i havn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere