Spillefon og konvergens fra Nokia

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


En byge af konvergenstelefoner fra Nokia og en annoncering af en spillekonsol er Nokias hjælp til de betrængte teleoperatører. Nokia vil nu til at satse kraftigt på software, som skal sikre, at alle telefoner bliver til applikations-enheder med speciale i datatrafik.

Nokia-anonceringer

München: Nokia satser nu seriøst på deres såkaldte OMA-strategi (Open Mobile Architecture), og de tre vigtigste elementer er Java, MMS og XHTML (Extensible Hypertext Markup Language).

I dag indeholder alle Nokias nye telefoner MMS, de fleste har også Java og nogle har også en XHTML-browser. Lige denne blanding af XML og HTML er ifølge Nokia bindeleddet mellem WAP og HTML-verdenen.

Head of Technology and Architecture Marketing Seppo Aaltonen, siger:
- Det er på langt sigt en vigtig standard, der gør det let at fabrikere nye websteder, der både kan anvendes af mobiltefon-brugere og almindelige browsere. Og de mobile brugere bliver stadig vigtigere, idet mobiltelefonen i dag allerede er en betalingsform.

Ungdoms-telefon
Netop Nokia 6800 er et eksempel på en telefon, der er en blanding af en epost-enhed og en mobiltelefon. Den har et udflapbart tastatur, der er nemt at taste på med to tommelfingre.

Der er XHTML-browser og Java i telefonen, der henvender sig til samme målgruppe som Microsoft/Oranges Outlook-telefon. Og i øvrigt har telefonen indbygget FM-radio, og der kan fås en opladestation med indbyggede højttalere og et stereoheadset med indbygget digitalkamera.

Der blev også annonceret en ny lavpris-kameratelefon. Nokia 7250 tager billeder i frimærkestørrelse, som lige passer til displayet på en anden telefon.
Nokia annoncerede også et overvågningskamera med indbygget GSM-modul, som kan sende MMS-beskeder aktiveret af en bevægelsessensor eller via en SMS.

Alle disse tiltag tjener efter Nokias mening til at generere trafik for de betrængte telefonoperatører og samtidig demonstrere, at der en nytteværdi for MMS-berigede telefoner.

Der er to veje i konvergens
For Nokia er konvergens-enheder som kameratelefonen 7650 en beriget telefon med speciale i MMS-generering.

Seppo Aaltonen blev noget forbavset over, at nogen kunne forestille sig, at en Nokia 7650 var et digitalkamera med en telefon udenom, og man derfor for eksempel kunne finde på at skrive billederne ud. Han siger:
- Den vinkel har vi slet ikke tænkt på. For vi ser jo ikke 7650 som et kamera, men som en telefon, der er meget MMS-venlig.

Men Nokia er kraftig på vej til at etablere sig som verdens største digitalkamerafabrikant. Nokia forventer, at der er solgt mere end to millioner af deres kameratelefoner inden årets udgang.

Til sammenligning blev der solgt omkring 15 millioner rigtige digitalkameraer i 2001 ifølge JCIA (Japan Camera Industry Association).
Seppo Aaltonen mener dog, at netop den vinkel på konvergens vil give Nokias samarbejdspartnere noget at arbejde med.

- Der kommer mere og mere ram-kapacitet i telefonerne, hvilket gør dem til en form for personlige lagringsenheder. Styring og behandling af dataindhold bliver derfor en vigtig disciplin i fremtiden, og dermed på længere sigt styring af rettigheder til indhold. Alt via vores partnere.

Billedtekst:
Det første, Nokia annoncerede på deres Internet-konference i München, var den kommende N-Gage spilleenhed, der er designet i samarbejde med Sega. Enheden kommer til februar og er baseret på Symbian styresystemet. Der er en to tommer farveskærm, stereolyd, mulighed for at hente spil over netværket og mulighed for at flere kan spille sammen via Bluetooth- eller telefon-netværk. Spillene vil også kunne købes på MMC-rammoduler, idet Nokia aktivt i fremtiden vil sælge spil og medvirke til udvikling af dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere