På kanten af science fiction

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Rapporten 'On the Edge - Exploring Next-Generation Digital Disruptions' samler de 40 mest markante trends i den moderne teknologiske udvikling.

Anmeldelse

Maskiner med fantasi og et netværk skabt af mikroskopiske computere, der flyver på vinden, hører muligvis fremtiden til. Men sæt det alligevel på agendaen over ting, du skal diskutere med din strategiansvarlige i den nærmeste fremtid.

Din virksomheds overlevelse afhænger af, hvor opmærksom du er på de teknologier, der vil forme vores fremtid. Det er det underliggende budskab i en ny rapport fra Leading Edge Forum, CSC's organ for teknologiovervågning. I rapporten 'On the Edge - Exploring Next-Generation Digital Disruptions' har Jim Skinner, ledende forsker hos CSC, gennem et år samlet de 40 vigtigste trends i moderne teknologisk udvikling fra universiteter, teknologiske institutter og virksomheder verden over.

Resultatet et 100 siders værk, der ikke tager stilling, men til gengæld viser den verden, som kommer. Bogens klare styrke er overskueligheden, perspektiverne og et let forståeligt sprog. Og det er måske samtidig også svagheden. For folk, der bruger deres liv limet fast til skærmen og Discovery channel, er det tvivlsomt, om den bringer noget nyt til torvs. Og for folk af akademisk tradition vil den overordnede gennemgang muligvis føles lidt overfladisk.

Seks kategorier
De 40 trends begrænser sig til dem, der på den ene eller anden måde berører brugen af computerkraft. De er grupperet i seks kategorier med hver deres kapitel, som igen biddrager til overskueligheden.

Således beskæftiger 'Evolutionary computing advances' sig med silicium-baserede computere, hvordan de til stadighed bliver mindre og hurtigere. Rapportens gennemgang af udviklingen inden for MEMS (micro elctromechanical systems), der kombinerer mikroelektronik med mekaniske elementer og sensorer alt sammen på en enkelt silicium-chip, illustrerer det potentiale, der stadig er i silicium-teknologien. En fremtid med rene optiske netværk og BioMEMS, der kan give os smertefri nåle til de ubehagelige vaccinationer hos lægen.
Mere science fiction-agtigt bliver rapporten i afsnittet om 'Revolutionary computing advances', der belyser gennembrud og perspektiverne for optiske computere, kvante-computere og DNA-computere. Alle sammen områder, som der i vores tid foretages intensiv grundforskning inden for, og som i neon bøjer fremtidens ende på computere, som vi kender dem. Et eksempel: Et pund DNA indeholder mere computerkraft end alle computere nogen sinde bygget.

I afsnittet om bioteknologi belyses, hvordan kortlægningen af de menneskelige gener har sat gang i en rivende udvikling i forhold til udviklingen af computeres potentiale. IBM's Blue Gene Computer, der er ved at blive designet, skal løse spørgsmål om proteiner. Computeren vil bestå af mere end en million processorer - hver eneste af dem i stand til at udføre en milliard operationer i sekundet. Det er udregninger, der er 500 gange hurtigere end den nuværende hurtigste computer.

Kunstig intelligens
'Intelligent systems and Robotics' bringer læseren tilbage til science fiction-territorium. Afsnittet gennemgår gennembrud inden for udviklingen af kunstig intelligens og udvikling af menneskelige følelser i maskiner. Og Jim Skinner forsætter med at fascinere, oplyse og viderebringe visioner for kommunikation mellem menneske og maskine og nye metoder til netværk i afsnittene om henholdsvis Interfaces og Connections.
Gennem hele rapporten er der eksempler på forskningsresultater og illustrationer. Læseren har således mulighed for at se, hvordan neuroner fra en snegl opfører sig placeret på en silicium-chip og få et første kig på Lucy Matilda, en robot-babyorangutang, der er programmeret til at lære, og som en dag forventes at have noget så menneskeligt som fantasi.

Med udgang i muligheder
Et af rapportens sidste afsnit handler om, hvordan disse udviklinger kommer til at påvirke os som individer og som samfund. Et anke kunne være, at rapporten ikke beskæftiger sig med de potentielle katastrofescenarier, som den teknologiske udvikling kan medføre.

Skrækvisionerne er mange, men Jim Skinner forbliver tro mod missionen om at vise læseren mulighederne, hvor langt vi er nået, og hvordan de individuelle teknologier kan forskubbe den måde, vi handler og gør forretning på i dag.
Det er rapportens mission at give et overblik, og det gør den godt. On the Edges sidste tjeneste til læseren er et appendix med tæt på 50 links, hvor læseren kan komme videre i forhold til hver enkelt af de teknologier og forskningsresultater, der er blevet omtalt. Og selv om der ikke står nano-teknologi på dit investeringsbudget, er rapporten stadig værd at bruge et par timer på. Om ikke andet som indsamling af interessante detaljer fra teknologiens verden.

Vidste du for eksempel, at efter definitionen 'delvist menneske, delvis maskine', kan ti procent af USA's befolkning - dem med pacemaker og titanium-ben - smykke sig med titlen cyborg?

Læs interview side 28-29 med Paul Gustafson, leder af CSC's Leading
Edge Forum, som står bag rapporten.

Billedtekst:
Din virksomheds overlevelse afhænger af, hvor opmærksom du er på de teknologier, der vil forme vores fremtid, lyder budskabet i rapporten 'On the Edge- Exploring Next-Generation Digital Disruptions', som kan hentes gratis på: http://www.csc.com/features/2002/16.shtml




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere