Dansk software finder stjålne pc'er

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. oktober 2002.


Danske GigaSoft lancerer PC Finder, et nyt stykke software der sporer stjålne computere udfra IP-adresser.

Tre indbrud på 16 dage. 13 computere forsvundet. Det er den realitet som Lean Nielsen, indehaver af speditionsfirmaet Alpi Copenhagen, står overfor.
I dagene mellem den første og 16. oktober brød ukendte gerningsmænd gentagne gange ind i hovedkvarteret i Greve, hvor de målrettet gik efter computerne.
Dermed er Alpi blevet endnu et tilfælde i en statistik, som viser et stigende antal computertyverier både hos erhvervliv og private.
På et punkt skiller speditionsfirmaet sig dog ud. Selskabet har, som et af landets første, installeret den nye danske software PC Finder på en del af de stjålne maskiner.

Alarmcentral
PC Finder, der er udviklet af danske Gigasoft, er et sporingsprogram, som ved en kombination af identifikations- og databaseteknologi kan lokalisere stjålne computere.
- PC-Finder henvender sig til alle, private og virksomheder. Et godt eksempel på en gruppe, der vil have glæde af det, er offentlige institutioner, hvor computere tit står frit fremme, siger administrerende direktør for Gigasoft, Anette Klausen.
Ved installationen undersøger PC Finder computerens IP-adresse og en række andre detaljer om pc'en. Derefter kører det automatisk, hver gang pc'en tændes.
Oplysningerne lagres i en database, som Gigasoft administrerer, og som køberne abonnerer på for 10 kroner om måneden.
Hver gang brugeren tænder for computeren og går på nettet, kontrollerer PC Finder databasen eller alarmcentralen, som Gigasoft betegner den.
Hvis programmet ikke finder en tyverimelding, lukker det, men er der en melding om tyveri i kombination med ændret IP-adresse og ændrede detaljer i opsætningen, registrerer alarmcentralen den ny IP-adresse, dato og tidspunkt for den uautoriserede brug.
Politiet kan så med de lagrede informationer i hånden kontakte internetudbydere og begynde efterforskningen frem mod den fysiske adresse, hvor computeren sidst var været online.

Stigende problem
Forsikringsselskaberne melder om interesse for det nye produkt.
Verner Larsen er underdirektør hos Codan Erhverv, og selv om der ingen samlede tal er for branchen, melder han om en stigning i computertyverier.
- I øjeblikket bliver der stjålet mange bærbare. De er nemme at stjæle, og de er nemme at omsætte, siger han.
Også Solveig Martens fra Tryg melder om flere tyverier.
- Flere og flere får computere, og vi kan se, at der er en stigning i tyverier- også på erhvervssiden - hvor vi oplever en stigning i antallet af de selskaber, de vil have sikret deres bygninger mod gentagne tyverier, siger hun.

Hvor er den?
I Greve venter Lean Nielsen spændt på at se, om PC Finder kan leve op til løfterne.
- Vores erfaringer med produktet er endnu begrænset, for computerne er ikke dukket op på alarmcentralen endnu, og dermed ikke sporet, så vi holder alle vejret. Men hvis og såfremt det virker, så må det siges at været et scoop. Også for forsikringsbranchen og for politiet.
Mens Lean Nielsen venter på, at de forsvundne computere melder deres ny lokationer på GigaSofts' alarmcentral, har han dog valgt en mere håndfast metode til at sikre selskabets computere.
De er nu blevet boltet fast til bordene.

Boks:
PC Finder
Programmet gemmer sig i baggrunden, efter at Windows er startet op, tilsvarende et antivirus-program, dog uden noget ikon på proces-linien. Så snart der er en internetforbindelse sender PC Finder en e-post til en central server via programmets egen e-postserver. Denne e-post indeholder netværksoplysninger om pc'en. Skulle pc'en få tildelt dens IP-adresse via en router, som det er tilfældet ved ADSL-forbindelser, kan programmet også håndtere dette.
Men Gigasoft er ikke de første med identifikation af en pc over Internet. Microsoft har indbygget unik identifikation af alle Windows installationer og har mulighed for at kunne håndtere samme oplysninger som Gigasoft. Det kræver bare en database hos Microsoft. Tilsvarende har Intel og AMD indbygget identifikation af alle cpu'er, sådan at hardwaren i en pc kan identificers uanset styresystem.
joss

Billedtekst:
Lean Nielsen venter på, at hans stjålne computere bliver fundet. I ventetiden har han sikret firmaets computere ved at bolte dem fast til bordene.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere